Europarlamentarul Corina Creţu, vizită în Dobrogea. „Am fost la Tuzla, zici că este o comună care se află în război”

1084
Europarlamentarul Corina Creţu, vizită în Dobrogea. „Am fost la Tuzla, zici că este o comună care se află în război” - fond-pro-romania-1683725024.jpg

Articole de la același autor

Miercuri, la Constanţa, mai exact în incinta unui hotel din staţiunea Mamaia, a avut loc o conferinţă de presă susţinută de PRO România Constanţa. La eveniment au fost prezenţi preşedintele PRO România Constanţa, Răzvan Filipescu şi europarlamentarul Corina Creţu.

Filipescu a explicat în câteva cuvinte care ar fi procedurile corecte pentru ca în judeţul nostru infrastructura privind transportul să fie una la nivel european.

„A trecut ceva timp de când nu ne-am văzut în acest format cu care vă obișnuisem într-o anumită perioadă. Ne-am asumat rolul de a face o politică altfel faţă de partidele din judeţul Constanţa. Am realizat primul tur în Constanța cu un europarlamentar. Am mers în localitățile unde avem consilieri și nu numai. Județul nostru joacă un rol important în contextul geopolitic actual. Am văzut ce se întâmplă cu banii din PNRR și proiectele care se semnează pentru Constanța. Am început vizita cu Portul Constanța care după cum bine știm este supus unei presiuni din punct de vedere al logisticii. Este de salutat iniţiativa de a face în port două parcări. Cred că soluția o reprezintă extinderea capacităților portuare prin realizarea de noi dane. Era oportun să avem mai multe rute spre sudul litoralului. Astfel s-ar fi putut fluidiza traficul de mărfuri și pentru a scoate traficul greu din zona Constanței. În 2020 la Medgidia împreună cu Victor Ponta lansam un proiect legat de o rută de transport care să lege drumul dintre Tulcea şi Constanța cu Medgidia. Acum este un haos complet mai ales în zona Ovidiu-Lumina. Acel pod trebuie reabilitat. Am avut întâlniri cu colegii din judeţ, am discutat problemele cu care se confruntă. Am văzut primari care au făcut tot posibilul să nu se dezvolte localitățile lor. Nu am înțeles de ce. Eu ca și consilier județean am ținut foarte mult să îi arăt Corinei Crețu cât de lipsită de promovare este Constanța la nivel european. Vorbim despre o zonă în care turismul contează. Pe perioada estivală nu avem o strategie să ne unim în jurul unor proiecte de interes comun. Am făcut şi ruta mănăstirilor din județ. Nu știm să colaborăm si nu avem oameni care să aibă o viziune. Cred că ar trebui să lucrăm împreună, CJC să aibă un rol integrator, astfel încât să avem un produs turistic. Avem o rețea de crame la nivelul judeţului Constanța care a fost uitată. Am văzut ce înseamnă și agricultura la nivelul judeţului Constanta. Sunt foarte mari probleme și aici fac un apel public la toți parlamentarii de Constanța poate intră vreunul în Comisia de Agricultură”, a declarat Răzvan Filipescu.

Corina Creţu: „Trebuie să reducem discrepanţa între mediul urban şi rural”

Europarlamentarul Corina Creţu a admis că timp de trei zile a făcut mai multe vizite în judeţul Constanţa. Ea nu a rămas deloc impresionată de ceea ce a văzut. Mai mult decât atât, Corina Creţu spune că a făcut o vizită în comuna Tuzla, acolo unde s-a şocat pentru că în opinia sa localitatea arată groaznic. Totodată, europarlamentarul spune că discrepanţa dintre mediul urban şi rural s-a mărit foarte mult pe vremea pandemiei de coronavirus şi astfel ea trebuie redusă cumva.

„Mi-a făcut mare plăcere să fiu în aceste zile în Constanța alături de oameni profesioniști care au demonstrat că au putut face ceva pentru acest județ. Am câteva proiecte de suflet cu care mă mândresc în sinea mea și am conștiința împăcată că am contribuit la dezvoltarea județului. Pentru mine zona rurală este foarte importantă. Trebuie să ridicăm și să consolidăm satul românesc. Din cauza exploziei prețurilor, discrepanțele dintre mediul urban și rural s-au adâncit în loc să se minimizeze cu ajutorul fondurilor europene. Mă bucur că astăzi (n.r. miercuri) s-au semnat noi contracte și din informațiile mele pentru programul operațional 2021-2027 Comisia Europeană ne îndeamnă să ne aplecăm către această zonă. România primește consiliere din partea Comisiei Europene. Primul proiect pe care l-am aprobat se numește retrospectiv. Este legat de porțiunea Cernavodă-Constanța. Am obținut o derogare să reluăm acest proiect pe fonduri europene. Am degrevat statul român pe această cale. În 2016 am semnat 60 de milioane de euro pentru porțiunea Dunăre-Marea Neagră și vorbim de Midia-Năvodari-Poarta Albă. Este foarte importantă infrastructura de toate felurile. Avem nevoie ca Dunărea să fie navigabilă tot anul. Am fost foarte tristă că întotdeauna m-am lovit de birocrație. M-am zbătut pentru bugetul 2021-2027. Avem și PNRR care este important. Inițial s-a spus că se vor face câteva spitale noi. Data limită este 2026. Eu sunt pesimistă având în vedere comparațiile cu celelalte state. Cunosc lentoarea cu care se realizează lucrările. Nici până acum nu s-au realizat licitațiile privind stabilirea constructorilor. Sper ca România să își dea seama de aceste oportunități pe care le are și implicit administrația locală. Am fost la Tuzla, unde este o comună care are 7 km de mare și sunt șocată că nu îi folosește în niciun fel. Am rămas surprinsă de tot ce e acolo. Zici că e o comună care se află în război. Am întâlnit și primari care evită să folosească fonduri europene. Trebuie să existe o strategie mai mare”, a explicat Corina Creţu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5071 secunde