Europarlamentarul Nicu Ștefănuță se implică în ajutorul financiar oferit Ucrainei de Uniunea Europeană

1259
Europarlamentarul Nicu Ștefănuță se implică în ajutorul financiar oferit Ucrainei de Uniunea Europeană - fondnicustefanuta-1646762176.jpg

Articole de la același autor

Europarlamentarul USR PLUS Nicu Ștefănuță (Renew Europe) s-a implicat în acțiunile de sprijin al Ucrainei încă de la declanșarea agresiunii militare a Rusiei. Imediat, la nivel local, și-a pus la dispoziție birourile din țară pentru strângerea și depozitarea ajutoarelor pentru refugiații din Ucraina. Menționăm că Nicu Ștefănuță are birou și la Constanța.

La nivel european, Nicu Ștefănuță se luptă pentru ca Uniunea Europeană să activeze toate ajutoarele financiare, umanitare și militare posibile pentru Ucraina și Republica Moldova, dar și pentru țările UE care se confruntă acum cu valurile de refugiați ucraineni.

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță a susținut inițiative prin care se solicită ajutorul Băncii Centrale Europene pentru a permite ucrainenilor schimbul valutar din moneda lor în euro. Un alt demers se referă la eliminarea taxelor de roaming pentru cetățenii ucraineni, pentru ca aceștia să poată păstra legătura cu familia din Ucraina, cu bărbații sau frații care au rămas să apere țara.

Încă din 1 martie, Nicu Ștefănuță a cerut ajutor financiar pentru Ucraina, prin intermediul Rezoluției adoptate de Parlamentul European cu privire la agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei: “Între 2014-2020, Uniunea Europeană a alocat Ucrainei peste 17 miliarde EUR. Acum, Uniunea s-a angajat să-și intensifice în mod definitoriu sprijinul financiar acordat Ucrainei, ca urmare a invaziei ruse din 24 februarie”, a declarat Nicu Ștefănuță.

De asemenea, la 1 martie, în timpul dezbaterii plenare extraordinare din Parlamentul European, președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a anunțat 500 de milioane EUR de la bugetul UE pentru a face față consecințelor umanitare ale războiului, atât în Ucraina, cât și pentru persoanele care fug din țară. În cadrul dezbaterii în plen, președintele Consiliului European, Charles Michel, a propus o conferință a donatorilor pentru Ucraina. În aceeași zi, Banca Mondială a anunțat un pachet de ajutor de urgență de 3 miliarde USD pentru Ucraina, iar Fondul Monetar Internațional a declarat că ia în considerare solicitarea Ucrainei de finanțare de urgență.

„Toate aceste ajutoare sunt binevenite pentru următoarele zile sau săptămâni, însă este nevoie de un răspuns și mai ambițios care să ia în calcul toate implicațiile acestei crize în funcție de evoluția agresiunii militare din Rusia, de la sprijinul refugiaților pe termen scurt, mediu și lung, până la implicațiile sancțiunilor asupra economiei europene și asupra facturilor la energie”, a mai declarat europarlamentarul Nicu Ștefănuță.

„Lumea, așa cum o știm, se pregătește să intre într-o nouă eră, mai nesigură, însă de data aceasta avem șansa să ne aflăm de partea bună a istoriei, în cea mai puternică Alianță. Fără pace și fără siguranță nu pot să existe democrație și prosperitate, ori exact acestea sunt prioritățile noastre”, a adăugat eurodeputatul Nicu Ștefănuță, în contextul negocierilor grele pentru bugetul UE pentru 2023, ale cărui priorități vor fi votate pe 16 martie 2022.



Sursa foto: Alexis HAULOT


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.232 secunde