X

Funcționarii CJC și cei ai Primăriei Constanța au fost puși la adăpost de viitoarele reduceri ale aparatelor bugetare

7862
Funcționarii CJC și cei ai Primăriei Constanța au fost puși la adăpost de viitoarele reduceri ale aparatelor bugetare - 3af735128a47958dd67b1d5989b69756.jpg
La începutul lunii, în programul de măsuri pe care președintele Traian Băsescu îl anunța pentru atenuarea efectelor crizei economice, figura și necesitatea reducerii aparatului bugetar din România. Traian Băsescu susținea atunci că, până la sfârșitul anului, șefii de instituții au obligația să-și facă o selecție, să îi aleagă pe cei mai buni și nu "clientela politică", în așa fel încât, în anul 2011, menținându-se anvelopa salarială și în speranța creșterii economiei, salariile să poată reveni la cele de la nivelul actual.
Șeful statului a adăugat atunci că această măsură trebuie luată de la 1 iunie, iar rezultatul evaluărilor asupra eficienței funcționarilor să fie gata până la sfârșitul lunii decembrie.

În așteptarea actului normativ
Atât vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, Cristinel Dragomir, cât și viceprimarul Primăriei Constanța, Decebal Făgădău, au arătat că administrațiile locale nu pot pune în aplicare astfel de măsuri decât în baza unui act normativ. "În primul rând, trebuie să iasă actul normativ care prevede exact cum, cât și ce trebuie să reducem și, apoi, ne facem și noi evaluările noastre", a precizat Cristinel Dragomir. "Noi punem în aplicare actele normative, iar în prezent aplicăm organigrama aprobată prin hotărâre de consiliu local", a declarat și Decebal Făgădău.
"În condițiile în care li s-au redus salariile și au fost obligați deja anul trecut să stea în concediu fără plată, nu mi se pare normal să luăm astfel de măsuri", a completat vicepri-marul. Pe de altă parte, el nu a negat faptul că administrația locală întâmpină dificultăți financiare. Cu toate acestea, Decebal Făgădău a remarcat că fondul de salarii al aparatului administrativ nu are de suferit și nu se impun reduceri de personal.

Fonduri suficiente pentru angajați
În aceeași situație se află și aparatul administrativ al CJC, potrivit lui Cristinel Dragomir. El a afirmat că nu există nicio problemă la fondul de salarii al angajaților Consiliului Județean Constanța.
Dragomir a mai declarat că problema reducerilor de personal așa cum este prezentată în acest moment este "una falsă" întrucât angajații consiliilor locale, județene și cei ai primăriilor sunt plătiți din fondurile locale, astfel încât centrul nu ar trebui să intervină în decizia lor de a-și păstra sau nu personalul. "S-a mai pus odată această problemă, când s-a propus o grilă de reduceri. Noi ar fi trebuit să dăm afară aproximativ 180 de angajați. Am spus-o și atunci și o spun și acum: un astfel de proiect nu o să fie aprobat pentru că nu este constituțional. Pe acești funcționari, noi îi plătim din bugetul nostru și ei nu au nici o treabă cu bugetul de stat", a argumentat el.
De fapt, toți acești numeroși angajați din zecile de direcții, mini-direcții și subdirecții administrative pot dormi în continuare liniștiți pentru că noi, constănțenii, le vom asigura salariile din buzunarele noastre, plătind zecile de taxe și impozite locale impuse de CJC și Primăria Constanța.
Grila reducerilor de personal, propusă încă din luna august a anului 2009, viza stabilirea unui număr optim de angajați pe care să îl determine administrațiile publice locale în funcție de numărul de locuitori. În afara acestor propuneri guvernamentale, nici CJC și nici Primăria Constanța nu și-au manifestat nici cea mai mică intenție de a ușura aparatul birocratic, de aproximativ 700 de angajați la Primăria Constanța și de 300 la Consiliul Județean. Cu alte cuvinte, "dormiți liniștiți" pentru că Primăria și CJC veghează la binele angajaților proprii, plătiți din buzunarele dum-neavoastră.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3812 secunde