Ghidul alegătorului din România informează despre votul prin intermediul urnei speciale

628
Așa cum am anunțat în urmă cu câteva zile, vom prezenta cele mai importante prevederi ale "Ghidului alegătorului din România" lansat la începutul acestei săptămâni de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) în pragul alegerilor prezidențiale.
În ceea ce privește procedura la secția de votare, AEP informează:
// Dacă alegătorul votează la secția de votare unde este arondat potrivit domiciliului, președintele biroului electoral al secției de votare sau membrul desemnat de acesta va verifica dacă alegătorul este înscris în copia de pe lista electorală permanentă, după care alegătorul va semna în listă la poziția destinată acestuia. Dacă el nu se regăsește în copia de pe lista electorală permanentă va fi înscris într-un tabel electoral, unde va semna în dreptul datelor sale personale la poziția dedicată semnăturii din tabel.
// În cazul în care alegătorul votează la o secție de votare specială este înscris de președintele biroului electoral al secției de votare sau de către membrul desemnat de acesta în tabelul electoral, după care semnează.
// În baza semnăturii în copia listei electorale permanente sau în tabelul electoral, în funcție de situație, președintele sau membrul biroului electoral desemnat de acesta îi încredințează alegătorului buletinul de vot și ștampila cu mențiunea "VOTAT" pe care el o va aplica pe buletin.
// Fiecare alegător votează separat, în cabine închise. Prezența oricărei alte persoane în cabina de vot în afara celei care votează este interzisă.
// Ștampila cu mențiunea "VOTAT" se aplică în centrul patrulaterului care cuprinde prenumele și numele candidatului pe care alegătorul îl votează.
// În ceea ce privește votul prin intermediul urnei speciale, la acest demers pot apela alegătorii netransportabili din motive de boală sau de invaliditate. Cererea scrisă trebuie depusă cel mai târziu în preziua votării și trebuie să aibă anexate copiile actelor medicale sau ale altor acte oficiale din care să rezulte că alegătorul respectiv e netransportabil.
// La urna specială au posibilitatea să apeleze și persoanele reținute, deținute în baza unui mandat de arestare preventiv.
// La fel, pot solicita exercitarea dreptului de a vota la o urnă specială și persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu și-au pierdut drepturile electorale. Cererea scrisă a acestora trebuie depusă cel mai târziu în preziua votării, potrivit articolului 19, alineatul 3 din Legea 370/2004 cu modificările și completările ulterioare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8413 secunde