Gorghiu, de Ziua Justiției: Există probleme ce frământă sistemul; sunt deschisă colaborării şi dialogului

188
Gorghiu, de Ziua Justiției: Există probleme ce frământă sistemul; sunt deschisă colaborării şi dialogului - justitie-1688296190.jpg
Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a pledat, în mesajul său de Ziua Justiției, pentru colaborare şi dialog în găsirea unor soluţii bune şi echilibrate pentru asigurarea atât a funcţionalităţii şi eficienţei sistemului judiciar, cât şi a calităţii actului de justiţie.


“Mă simt onorată să transmit (...) un mesaj de 'La mulţi ani!' cu ocazia acestei zile (...) celor implicaţi în realizarea actului de justiţie. Rolul Justiţiei într-un stat de drept este unul vital întrucât asigură realizarea şi respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor săi. Ultimii ani au adus pentru România progrese extraordinare în multe domenii dar, în acelaşi timp, au fost complicaţi de crize succesive. 


De fiecare dată, soluţiile de echilibru au fost cele care ne-au permis să mergem în direcţia sănătoasă, să asigurăm stabilitatea şi predictibilitatea ţării. Experienţa din toată această perioadă ne arată importanţa colaborării celor trei puteri ale statului: Legislativă, Executivă şi Judecătorească. (...) Acţionând împreună, cu loialitate, profesionalism şi eficienţă, ele asigură statului capacitatea permanentă de adaptare la noi provocări, rezilienţa şi capacitatea de reacţie”, se arată mesajul transmis, duminică, de Gorghiu.


Potrivit acesteia, „oamenii nu trebuie să se raporteze la sistemul de justiţie cu reticenţă, ci să îl perceapă ca pe un serviciu public performant, eficient, adaptat societăţii, la care pot apela cu uşurinţă, fără costuri exagerate de timp sau bani”.


Ea menţionează că profesioniştii din sistemul de justiţie i-au semnalat că lipsa de educaţie juridică şi civică reprezintă „rădăcina problemelor”, motiv pentru care se va implica pentru a corecta acest lucru, solicitând sprijin nu doar juriştilor, ci şi specialiştilor în ştiinţele educaţiei.


„Este adevărat că traversăm o perioadă în care există probleme ce frământă sistemul de justiţie. Sunt deschisă colaborării şi dialogului pentru găsirea celor mai bune şi echilibrate soluţii pentru toate problemele şi cred că este necesar să ne concentrăm acum asupra soluţiilor care să asigure atât funcţionalitatea şi eficienţa sistemului judiciar, cât şi calitatea actului de justiţie văzut ca serviciu public. 


Am explicat public că rezultatul unor măsuri de reformă nu poate fi depopularea unui sistem de oamenii săi calificaţi şi cu mare experienţă. În Justiţie, există resursă umană bine pregătită, rezultatul acumulărilor obţinute prin reformele făcute în timp de statul român”, a subliniat Gorghiu.


Ministrul Justiţiei consideră că există toate premisele ca 2023 şi 2024 să fie ani buni pentru modernizarea infrastructurii sistemului judiciar.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.383 secunde