Concurs Guvernul analizează situația pensionarilor cărora li s-au reținut contribuții la sănătate

210
Guvernul analizează situația pensionarilor cărora li s-au reținut contribuții la sănătate - pensii1-1335176743.jpg

Articole de la același autor

Guvernul analizează situația privind pensionarii cărora li s-au reținut contribuțiile la asigurările de sănătate, a declarat astăzi, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.

După ședința de guvern de săptămâna trecută, Suciu a precizat că Ministerul Muncii trebuie să vină cu o analiză privind impactul bugetar determinat de recenta decizie a Curții Constituționale privind metodologia de reținere a contribuției la asigurările de sănătate de la pensionarii cu pensii de peste 740 de lei pe lună. 


"Ministerul Muncii pregătește o evaluare, să vedem care este impactul pe buget și impactul general al acestei decizii", spunea Suciu miercuri.

"A venit ieri această decizie, nu s-a discutat acest subiect, dar urmează această evaluare și abia după ce vedem cifrele putem spune în ce măsură este impact semnificativ sau mai puțin semnificativ al deciziei", a completat oficialul guvernamental.

În privința reținerii contribuției de asigurări de sănătate de 5,5% din veniturile din pensii, Curtea Constituțională s-a pronunțat, în data de 13 martie 2012, prin două decizii. Conform comunicatului de presă din data de 14 martie, Curtea Constituțională a constatat că 'dispozițiile art 259 alin(2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății sunt constituționale în măsura în care se interpretează în sensul că procentul de 5,5 se aplică numai asupra veniturilor din pensii care depășesc 740 de lei'.

În conformitate cu art. 147 alin. (4) din Constituția României, deciziile Curții Constituționale se publică în Monitorul Oficial al României, iar, de la data publicării, sunt general obligatorii și au putere numai pentru viitor.

Potrivit CCR, deciziile sale produc efecte numai pentru viitor, iar cele stabilite prin decizia menționată urmează a se aplica de Casa Națională de Pensii Publice prin casele județene de pensii și casele sectoriale de pensii, de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I. 


Casele de pensii nu vor mai reține contribuțiile de asigurări de sănătate pentru pensionarii cu venituri din pensii sub 740 de lei după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Curții Constituționale, preciza și un comunicat al Casei Naționale de Pensii Publice.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6203 secunde