Pentru că CCR a decis neconstituționalitatea reducerii pensiilor,

Guvernul Boc a hotărât creșterea TVA-ului la 24%

1796
Guvernul Boc a hotărât creșterea TVA-ului la 24% - 131b54c0e76a60dbd66f9854c282fcc0.jpg
Premierul Emil Boc a anunțat oficial, la finalul ședinței de Guvern de sâmbătă, că Executivul a decis majorarea TVA cu 5 puncte procentuale, de la 19% la 24%, și a aprobat forma finală a scrisorii către Fondul Monetar Internațional (FMI). Primul ministru a precizat că decizia privind creșterea TVA este singura măsură economică adoptată în ședința de sâmbătă și că ea reprezintă "cea mai bună soluție rămasă în acest moment, în raport cu celelalte, în condițiile deciziei Curții Constituționale".
Măsura privind majorarea TVA va fi inclusă în Ordonanța de Urgență privind Modificarea Codului Fiscal, a explicat ministrul Finanțelor, Sebastian Vlădescu.
În acest context, premierul Boc a precizat și că, prin măsura adoptată, Executivul rezolvă "o parte a problemei", anume "menținerea credibilității României pe piețele internaționale și încadrarea în deficitul bugetar".
Despre decizia de sâmbătă a Guvernului, Emil Boc a declarat ieri, în cadrul unei videoconferințe la care au luat parte prefecții din țară, că aceasta este "o soluție care doare" și care "nu aduce bucurie", dar că ea s-a impus ca urmare a faptului că CCR "a amputat" planul inițial al Executivului, pe componenta pensiilor. Totodată, primul ministru a specificat că, în opinia sa, decizia majorării TVA-ului de la 19% la 24% "are efecte dureroase pentru economie" și va încetini ieșirea României din recesiune.
Pe de altă parte, Boc a remarcat că actualul Cabinet și actualii reprezentanți ai Guvernului în teritoriu au ceea ce el a numit "neșansa" corectării unor "boli" care au început să se manifeste în urmă cu 20 de ani în sistemul economic, bugetar și administrativ din România și care, în perioada 2007-2008, "au intrat într-o formă cronică" prin accelerarea deficitelor bugetare.
Primul ministru a dat asigurări legate de faptul că Executivul are "determi-narea de a merge până la capăt" cu măsurile care se impun pentru scoa-terea României din criză, chiar dacă acestea sunt extrem de grele.

Stop hemoragiei pe bani publici
Tot în cadrul videoconferinței de ieri, primul ministru a atras atenția asupra nevoii imperative de reducere a cheltuielilor cu bunurile și serviciile din instituțiile de stat. Astfel, dacă în comparație cu 2009, aceste cheltuieli au scăzut cu 3% în primele patru luni ale acestui an, la nivelul ministerelor, ei bine, la nivelul administrațiilor publice locale din țară ele au crescut cu 13% în aceleași patru luni.
În această ordine de idei, Boc a insistat asupra corectării acestei probleme în scopul de a stopa "hemoragia" pe bani publici din instituțiile statului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4538 secunde