Guvernul elimină termenul de 4 ani necesar de la obținerea dreptului de ședere până la obținerea cetățeniei

535

Articole recomandate

Persoanele care au pierdut cetățenia română din motive neimputabile lor și descendenții acestora până la gradul III pot depune cererea de redobândire sau acordare a cetățeniei după obținerea dreptului de ședere, fiind eliminat termenul de 4 ani de la data obținerii acestui drept.
Potrivit modificărilor aduse de Guvern, "persoanele prevăzute la Articolul 101, care au domiciliul sau reședința în România, pot depune cererea de redobândire ori acordare a cetățeniei române la Direcția cetățenie din cadrul Ministerului Justiției și Libertăților Cetățenești, după obținerea dreptului de ședere, potrivit legii". Vechea formă a Legii cetățeniei prevedea că cererea putea fi depusă după împlinirea unui termen de 4 ani de la momentul obținerii dreptului de ședere.
Articolul 101 prevede, în noua formă, că foștii cetățeni români care au dobândit cetățenia română prin naștere sau adopție și care au pierdut-o din motive neimputabile lor, sau dacă le-a fost ridicată fără voia lor, precum și descendenții acestora până la gradul III, pot redobândi ori li se poate acorda cetățenia română la cerere, cu păstrarea cetățeniei străine și stabilirea domiciliului în țară sau menținerea acestuia în străinătate.
"Cererile depuse în temeiul art. 101 din Legea 21/1991 (n.r. - Legea cetățeniei), republicată, cu modificările și completările ulterioare și aflate în curs de soluționare la data intrării în vigoare a prezentei OUG vor fi soluționate potrivit prevederilor prezentei OUG", se arată în textul actului normativ publicat ieri în Monitorul Oficial.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7272 secunde