Și anul acesta, la Constanța

Concurs Aproape 4 milioane de euro din banii constănțenilor se duc pe "jucăriile" primarului

1359

Articole de la același autor

La un calcul simplu, sumele prevăzute în anexa Finanțări nerambursabile din fonduri publice din Bugetul pentru 2009 se ridică la aproape 4 milioane de euro. Printre ele, și competițiile care i-au adus faima primarului Radu Mazăre, respectiv Class One Romanian Grand Prix, Aero Grand Prix, dar și… festivalul de salsa.

Potrivit proiectului de hotărâre, care va fi supus mâine la vot, bugetul municipiului Constanței se ridică, anul acesta, (atât la venituri, cât și la cheltuieli) la suma de 535.500 mii lei. Taxele speciale se estimează și ele la suma de 21.466 mii lei, iar fondul de rulment însumează 131.633 mii lei. Spicuind din același proiect de hotă-râre, veniturile proprii ale bugetului municipal au fost evaluate la suma de 335.720 mii lei, 1.015 mii lei sunt prevăzuți la capitolul depozite speciale pentru locuințe, iar taxele speciale însumează 21.466 mii lei.
Subvențiile de la bugetul de stat sunt în valoare de 41.478 mii lei, în timp ce suma alocată de Consiliul Județean pentru echilibrarea bugetului local se ridică la 571 mii lei.
La capitolul cheltuieli, diriguitorii urbei au prevăzut, printre altele, 3.695 mii lei la capitolul Ordine publică și siguranță națională, 75 mii lei pentru Sănătate, reprezentând cheltuieli pentru asistență socială, în timp ce la învățământ, 140.753 mii lei pentru cheltuieli de personal și burse. La capitolul Cultură, recreere și religie, administrația locală a prevăzut cheltuieli în valoare de 38.080 mii lei, dintre aceștia 1.700 mii lei mergând pentru subvenționarea unei instituții publice din subordinea Consiliului Local.

O anexă cu… greutate
Anexa 4 a bugetului local este una foarte relaxa(n)tă. La rubrica "Finanțare nerambursabilă din fon-duri publice a proiectelor cluburilor sportive de drept privat și ale asociațiilor pe ramură de sport județean", cheltuielile sunt evaluate la suma de 6.321.000 lei. În acești bani, "Primăria Municipiului Constanța își propune să finanțeze programele sportive din următoarele ramuri: volei băieți, handbal băieți, competiții tenis de câmp în sezon estival, volei fete, handbal fete, înot, fotbal pe plajă, etapă campionat mondial, Class One Romanian Grand Prix, etapă în circuitul internațional pentru adjudecarea titlului de WorId Strongest Man, campionat național de culturism seniori, concursuri de culturism, diferite proiecte din cadrul programelor "Promovarea sportului de performanță", "Sportul pentru toți", "Întreținerea, funcționarea și dezvoltarea bazei materiale sportive".
Finanțarea nerambursabilă din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general se referă la, printre altele, "zilele municipiului Constanța, spectacole de modă, festival de salsa, evenimentul aerian AERO GP 2009, carnavaluri, sporturi extreme, ziua Marinei, festival de muzică, diverse spectacole estivale, organizarea în perioada de iarnă a Orășelului Copiilor", precum, și pentru diferite activități din diverse domenii. Suma prevăzută și pentru acestea se ridică la 9.674.000 lei.
Așadar, una peste alta, Primăria nu a uitat nici anul acesta să pună deoparte, potrivit anexei nr. 4, aproape 4 milioane de euro pentru diverse… "jucării" ce cresc cota de popularitate, de la o vară la alta, a administrației constănțene, dar care lasă urme adânci în buzunarele constănțenilor.

Bugetul online, pe www.cugetliber.ro
Nu în ultimul rând, trebuie menționat că deși primarul Radu Mazăre promisese o dezbatere publică pentru o sumă nesemnificativă din buget (1,5 milioane de euro), dacă o comparăm cu cheltuielile cu "CLASSă", acest lucru nu s-a mai întâmplat, mai mult, bugetul nefiind nici măcar făcut public în forma lui de proiect.
În numerele viitoare ale cotidianului "Cuget liber" vom reveni cu informații referitoare la bugetul Constanței din 2009. De asemenea, proiectul de buget în forma sa propusă pentru ședința de consiliu de mâine va putea fi consultat pe site-ul nostru, www.cugetliber.ro.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5753 secunde