Guvernul taie două miliarde lei din veniturile proprii ale primarilor

265
Guvernul va reduce anul viitor cota acordată autorităților locale din impozitul pe venit și va sista plățile către bugetul local din impozitul pe pensii, astfel că primarii vor pierde, în an electoral, o sursă sigură de aproape două miliarde lei și vor depinde de banii împărțiți de Executiv.
Sumele transferate la bugetul de stat reprezintă în jur de 6% din veniturile proprii ale autorităților locale, care s-au ridicat anul trecut la aproximativ 30 de miliarde lei. Veniturile totale ale autorităților locale au fost în 2010 de 50 de miliarde de lei, din care 15 miliarde lei sume defalcate din TVA și 5 miliarde lei subvenții, adică sume alocate discreționar de Guvern.
În urma acestor decizii, cota lunară defalcată din impozitul pe venit repartizată autorităților locale va fi redusă de Guvern cu 5,5 puncte procentuale, de la 77% la 71,5%, iar încasările din impozitul pe veniturile din pensii vor fi vărsate integral la bugetul de stat.
Conform legii actuale, cota din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat trebuie alocată autorităților locale lunar, în termen de maximum cinci zile lucrătoare de la finele lunii în care a fost încasat impozitul.
Modificările au fost deja pregătite de Guvern sub forma unei ordonanțe de urgență, care modifică Legea finanțelor publice locale și care ar urma să fie aprobată o dată cu proiectul bugetului pentru anul viitor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 12 Noiembrie 2011
Stire din Politică-Administrație : Geoană, exclus din PSD
Sâmbătă, 12 Noiembrie 2011
Stire din Politică-Administrație : Ședință decisivă pentru Geoană
Pagina a fost generata in 1.5333 secunde