Primarul Radu Mazăre - "Canci" plusează

Încă un milion de euro pentru frații mei de la Telegraf… fără număr, fără număr…

2243
Încă un milion de euro pentru frații mei de la Telegraf… fără număr, fără număr… - b858ea5596a4dcd199209deb235bf758.jpg
Ieri, HotNews.ro a făcut publice alte cinci contracte de publicitate acordate de Primăria Constanța unor parteneri de afaceri ai lui Radu Mazăre.
Primăria Constanța a încheiat, în 2007 și 2008, cinci contracte de publicitate cu agenția Telegraf Advertising SRL, ai cărei acționari sunt Sorin Strutinsky și Mihail Cârciog, partenerii de afaceri ai primarului Radu Mazăre. Cele cinci contracte au o valoare totală de aproape 1 milion de euro. Cei doi oameni de afaceri mai au alte două contracte de publicitate cu Primăria Constanța în valoare de 800.000 de euro, contracte care sunt acum analizate de DNA. Din contractele de publicitate reiese că, înainte cu aproape doi ani de cazul Ridzi-2 Mai, era inventată achiziția publică de știri și emisiuni. În nota de fundamentare a unui contract din 2007 se precizează că se vor achiziționa știri publicitare citite live.

Legătura dintre primarul Radu Mazăre și firmele care au câștigat licitațiile:
Radu Mazăre apare ca acționar al companiilor Conpress Group și Xenoti SRL, tot aici fiind acționari și Sorin Strutinsky și Mihail Cârciog. Strutinsky și Cârciog sunt însă acționari ai Soti Cable Neptun și Telegraf Advertising SRL - adică exact cele două firme care au câștigat contractele de publicitate de la primărie. În total, firmele partenerilor lui Mazăre au beneficiat de contracte de publicitate în valoare de 1,8 milioane de euro în perioada 2007-2009.

Cele cinci contracte semnate în 2007 și 2008 cu compania SC Telegraf Advertising:
- iunie 2007, contract de publicitate radio, 50.000 lei (12.000 euro), atribuit de Primăria Constanța
- mai 2008, contract publicitate presă scrisă, 3.697.479 lei, (877.963 de euro), atribuit de Primăria Constanța
- iulie 2008, contract publicitate presă scrisă - valoare necunoscută (acest contract a fost atribuit de Serviciul de Taxe și Impozite din cadrul Consiliului Local Constanța)
- septembrie 2008, contract publicitate radio, 42.016 (10.000 euro), atribuit de Primăria Constanța
- noiembrie 2008, contract presă scrisă 283.856, (70.000 euro), atribuit de Primăria Constanța fără licitație, prin încredințare directă, ca o suplimentare la contractul din mai, cel de 877.963 euro
(HotNews a făcut convertirea lei - euro la cursul de ieri, 13 august 2009).

Cele două contracte de publicitate semnate în 2009 cu Soti Cable Neptun:
- martie 2009, contract publicitate televiziuni, 2.689.076 lei (636.615 euro), atribuit de Primăria Constanța
- mai 2009, contract publicitate televiziune, 835.000 lei (200.000 euro), atribuit de Primăria Constanța
Toate contractele de publicitate atribuite de Primăria municipiului Constanța au un numitor comun. Banii din aceste contracte intră în conturile companiilor deținute de partenerii de afaceri ai primarului Radu Mazăre. HotNews.ro a pornit de la comentariul forumistului Ștefan, care atrăgea atenția că din bugetul local se împart diverse sume către firmele partenerilor de afaceri ai primarului Mazăre și a descoperit alte cinci contracte de publicitate (pe lângă cele două în valoare de 800.000 de euro pentru care este cercetat de ANI și DNA).
Toate cele cinci contracte au fost acordate agenției de publicitate SC Telegraf Advertising SRL. Acționarii acestei companii sunt Sorin Strutinsky și Mihail Cârciog. Cei doi sunt asociați cu Radu Mazăre în compania Conpress Group.
O altă coincidență este și faptul că, la procedurile de atribuire, fie că a fost vorba de licitație sau cerere de ofertă, nu s-a prezentat nicio altă companie în afară de Telegraf Advertising SRL. De asemenea, în notele de fundamentare se prevede achiziționarea de știri pozitive sau chiar emisiuni.

Strutinski se dezice de partenerul său: "Am o relație proastă cu Radu Mazăre"
Sorin Strutinsky a explicat pentru HotNews.ro că cele două companii, Telegraf Advertising și Soti Cable Neptun, au câștigat contractele pentru că sunt cele mai vechi și cele mai bune companii de profil din Constanța. "În primul rând, cele două companii sunt pe piață din ’92 si ‘93. Sunt foarte bine organizate. În al doilea rând, am o relație bună cu mass-media și astfel am cele mai bune prețuri atât pe televiziuni, cât și pe presa scrisă", a declarat Sorin Strutinsky pentru HotNews.ro.
Cât despre relația cu primarul Mazăre, Sorin Strutinsky a declarat: "Am o relație proastă cu el. Suntem acționari în compania Conpress Group, doar atât".
Despre contractele de publicitate pe televiziuni în valoare de 800.000 de euro, Sorin Strutinsky a repetat ce spunea și Radu Mazăre, că banii au ajuns și la televiziuni naționale precum ProTv, Realitatea Tv, Antena 3. "Este un contract pe patru ani care a fost împărțit între patru televiziuni. Pe lângă TV Neptun, mai sunt și Realitatea, ProTv și Antena3", a explicat Sorin Strutinsky.
În privința știrilor pozitive, Sorin Strutinsky a menționat în primă fază că ar exista o lege care prevede achiziția de știri pozitive. "Exista în acest sens o ordonanță, nu știu acum exact care". Ulterior, a revenit asupra declarației. "Nu e vorba de știri pozitive, ci doar de anunțuri și clipuri", a adăugat Sorin Strutinsky.
Acționarul Telegraf Advertising și Soti Cable Neptun a declarat că legea achizițiilor publice pentru servicii de publicitate este prost făcută: "Nu poți cumpăra minute la televizor așa cum cumperi cuie. Legea e proastă pentru că, de exemplu, nu e normal să dai anunțuri care privesc bătrânii pe MTV. Ar trebui să le dai pe Acasă TV, nu? Dar nimeni nu se preocupă cu asta. Statul se preocupă cu atacuri furibunde asupra celor care mai scapă ceva la presă".

Fără publicitate de la stat o să-și concedieze oamenii…
Sorin Strutinsky a explicat și modul în care circulă banii din publicitate. "Banii vin din două surse: de la stat și de la privați. Din domeniul privat nu se mai mișcă nimic. Ce o să se întâmple dacă nu se mai dau contracte de publicitate de la stat? O să vă concedieze pe dumneavoastră și voi fi nevoit și eu să îmi concediez oamenii", a mai declarat Strutinsky pentru HotNews.ro.

Trebuie menționat că la ultimele conferințe de presă ce au avut ca temă alte două contracte de publicitate cu TV Neptun pentru care DNA s-a și autosesizat, primarul Radu Mazăre a insistat că este vorba de "numai 800.000 de euro pe patru ani", fără să menționeze și contractele descoperite ieri de HotNews, în valoare de aproape 1 milion de euro. Edilul-șef spera probabil ca acestea să rămână secrete…

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6531 secunde