Codrin Ștefănescu, despre scrisoarea ambasadelor privind legislația penală:

"Îngrijorările rezultă din publicarea protocoalelor"

216
Îngrijorarea celor 12 ambasadori privind independența judecătorilor și procurorilor rezultă în primul rând din publicarea protocoalelor secrete dintre serviciile de informații și diverse instituții cheie din sistemul judiciar, consideră secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu. 


"Cred că îngrijorarea celor 12 ambasadori privind independența judecătorilor și procurorilor rezultă în primul rând din publicarea protocoalelor secrete dintre serviciile de informații și diverse instituții cheie din sistemul judiciar, protocoale care au arătat existența unor mecanisme total ilegale și total în afara Constituției. Acele protocoale care puneau magistrații într-o relație de subordonare față de câțiva șefi din serviciile secrete. Adică aceia care tăiau și spânzurau în România. 


Trebuie să subliniez că prima regulă a respectării statului de drept este obligația ca absolut toți reprezentanții statului român să respecte Constituția României și legile țării. Și este evident faptul că acest lucru nu se întâmplă și în cazul președintelui României, în ceea ce privește o decizie a Curții Constituționale a României. Și poate că acesta ar trebui să fie un subiect de îngrijorare din partea distinșilor ambasadori", a afirmat Ștefănescu, într-un comunicat transmis, ieri, Agerpres. 


În context, el a dat o serie de asigurări celor 12 ambasadori: "Trebuie să îi asigur pe distinșii reprezentanți ai celor 12 ambasade că toate amendamentele aduse la Codul de procedură penală au fost formulate având la bază următoarelor imperative: transpunerea Directivei UE 2016/343 privind prezumția de nevinovăție și dreptul la un proces echitabil (directivă de altfel obligatorie pentru toate statele membre ale UE); punerea în acord a legislației penale cu deciziile CCR (decizii care sunt definitive și general obligatorii); punerea în acord a legislației penale naționale cu deciziile CEDO (de asemeni sunt obligatorii pentru România)".


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4742 secunde