Iohannis către românii de la cozi: Vă rog, nu vă pierdeți răbdarea, nu renunțați la votul dumneavoastră!

76
Iohannis către românii de la cozi: Vă rog, nu vă pierdeți răbdarea, nu renunțați la votul dumneavoastră! - ioha-1558885411.jpg
Klaus Iohannis a transmis un mesaj pentru românii care stau la cozi interminabile în diaspora și încearcă să ajungă în cabina de vot. "Vă rog, nu vă pierdeți răbdarea, nu renunțați la votul dumneavoastră din cauza unui guvern incompetent", a scris președintele României pe Facebook. De asemenea, Klaus Iohannis face apel la autorități pentru a lua "de urgență" măsuri astfel încât toți românii să poată vota.


Klaus Iohannis: "Dragi români, oriunde ați vota, în orice oraș al lumii sau în orice sat din România, nimeni nu vă poate bloca dreptul la vot! Vă rog, nu vă pierdeți răbdarea, nu renunțați la votul dumneavoastră din cauza unui guvern incompetent, care vă obligă să stați la cozi uriașe pentru a vă exercita un drept constituțional. Vă mulțumesc pentru că vreți să faceți o Românie mai bună! Solicit autorităților responsabile cu organizarea scrutinului electoral să găsească de urgență soluțiile astfel încât toți românii să poată vota astăzi!".


Mii de români stau la cozi în străinătate pentru a vota, duminică, unii dintre ei temându-se că nu vor reuși să facă acest lucru.


Reprezentanții mai multor partide au reclamat proasta organizare.


Ministerul Afacerilor Externe (MAE) susține că activitățile din secțiile de votare se desfășoară în parametri normali, înregistrându-se doar "incidente izolate". MAE afirmă că au fost situații punctuale când au ajuns simultan cinci autocare cu alegători la aceeași secție de votare sau momente când urnele de vot au fost umplute și s-a așteptat schimbarea lor. MAE precizează că numărul secțiilor de votare amenajate în străinătate este mult mai mare decât la alegerile precedente.


La scurt timp după postarea pe Facebook a lui Klaus Iohannis, Administrația prezidențială a dat un comunicat presei pe această temă:


"Președintele României, domnul Klaus Iohannis, consideră că este inadmisibil ca, din cauza incompetenței actualei guvernări și a intenției vădite de a bloca cetățenii să voteze, foarte mulți români din Diaspora să nu își poată exercita dreptul la vot. Modul dezastruos în care autoritățile au gestionat procesul electoral în secțiile de votare de peste hotare atrage riscul ca numeroși cetățeni din Diaspora să fie în imposibilitatea de a-și exprima opțiunea până la ora 21.00, când se închid oficial urnele.


Președintele României atenționează că buna organizare a desfășurării alegerilor și respectarea dreptului constituțional de vot constituie obligații legale ale autorităților române responsabile.


În acest sens, Președintele Klaus Iohannis solicită Guvernului României și Biroului Electoral Central să identifice de urgență măsurile care se impun pentru a le permite tuturor românilor să își exercite dreptul fundamental de a vota.


Președintele României cere autorităților să dea dovadă de maximă responsabilitate și să asigure toate condițiile, inclusiv prelungirea programului de vot după ora 21.00, astfel încât cetățenii români care așteaptă în fața secțiilor să poată vota."


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8546 secunde