Iorguș caută soluții pentru a rezolva problema căldurii la Mangalia

1181
Iorguș caută soluții pentru a rezolva problema căldurii la Mangalia - pdlzanfiriorgus15091323896918-1323906172.jpg

Situația disperată care s-a creat la Mangalia unde oamenii nu au căldură în case, i-a pus pe gânduri pe parlamentarii constănțeni.
Deputatul Colegiului 5, Zanfir Iorguș spune că această situație l-a dezamăgit profund și, tocmai de aceea încearcă să găsească soluții pentru rezolvarea acestei probleme.
Drept urmare, zilele acestea, el a avut o întâlnire de lucru cu Mi-nistrul Finanțelor Publice, Gheorghe Ialomițeanu și cu Ministrul Secretar de Stat în același minister, Gheorghe Gherghina, privind posibilitatea avizării unui credit pentru achiziționarea combustibilului necesar încălzirii locuințelor din Mangalia.
În urma discuțiilor menționate, deputatul Iorguș spune că s-a luat în calcul varianta garantării, de către primăria Municipiului Mangalia, a unui împrumut către societatea furnizoare de agent termic din localitate. El a precizat că aceasta nu poate fi realizată, întrucât statul (adică primăria) nu poate garanta pentru un agent economic privat. Pe de altă parte, Iorguș a declarat că varianta unui împrumut contractat de primărie, în această perioadă de criză economică, este o soluție greoaie și de durată.
"O soluție la această situație, cu ajutorul căreia vom putea trece peste sezonul rece, este aceea ca Primăria Municipiului Mangalia să stopeze, urgent, risipa banului public și toate cheltuielile inutile (spectacole, schimbat borduri și trotuare bune, etc.), iar toți banii din bugetul local să fie dirijați pentru plata în avans a achiziționării combustibilului. Este regretabil că s-a ajuns la situația ca, în prag de iarnă, primăria să rămână fără bani pentru căldură deși, eu, personal, am tras nenumărate semnale de alarmă, pe tot timpul primăverii și verii acestui an", a declarat Zanfir Iorguș.


Ce spune legea
Lipsa căldurii din locuințe i-a făcut pe locuitorii din Mangalia să se întrebe de ce în alte localități există căldură în case iar ei tremură de frig.
În acest context, deputatul Zanfir Iorguș spune că, dacă echipa Tusac ar fi cunoscut legea și ar fi fost de bună credință, nu ar fi cheltuit banii cu care populația Mangaliei, astăzi, s-ar fi putut încălzi.
Potrivit art. 2 din OUG 69/2011, pentru modificarea Ordonanței Guvernului nr. 36/2006 privind instituirea prețurilor locale de referință pentru energia termică furnizată populației prin sisteme centralizate se prevede că autoritățile administrației publice locale pot aproba prețuri locale ale energiei termice facturate populației mai mici decât prețul de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice livrate populației.
Tot acest text de lege prevede că, în situația în care autoritățile administrației publice locale aprobă prețuri locale ale energiei termice facturate populației mai mici decât prețul de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice livrate populației, acestea asigură din bugetele locale sumele necesare acoperirii diferenței dintre prețul de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice livrate populației și prețul local al energiei termice facturate populației.
Ordonanța Guvernului 69/2011 mai prevede că, în cazul în care autoritățile administrației publice locale nu cuprind în bugetul local sumele stabilite sau nu efectuează plata acestor sume către furnizorii de energie termică potrivit programului aprobat prin buget, furnizorii de energie termică sesizează MAI. În baza ordinului comun al MAI și al ministrului Finanțelor Publice, direcțiile generale ale finanțelor publice alocă bugetelor locale cotele defalcate din impozitul pe venit, cuvenite acestora potrivit legii, numai pentru plata obligațiilor către furnizorii de energie termică, până la lichidarea obligațiilor respective.
Cu alte cuvinte, administrația locală din Mangalia ar fi putut institui un preț mai mic la energia termică, cu condiția ca diferența să fie plătită de la bugetul local, sumele urmând să fie recuperate. Lucru care, de altfel, s-a întâmplat în mai toate localitățile unde oamenii nu se plâng că stau în frig, numai la Mangalia nu s-a găsit această soluție.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3855 secunde