Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru doi ani vânzarea de acțiuni de la companiile de stat

151
Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru doi ani vânzarea de acțiuni de la companiile de stat - klausiohannis-1597319229.jpg
Președintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică, informează Agerpres.


De la data intrării în vigoare a legii se interzice, pentru o perioadă de doi ani, înstrăinarea participațiilor statului la companiile și societățile naționale, la bănci, precum și la orice altă societate la care statul are calitatea de acționar, indiferent de cota de participație deținută, conform actului normativ.


"Se suspendă pentru o perioadă de doi ani orice operațiuni privind înstrăinarea participațiilor statului la companiile și societățile naționale, precum și la societățile la care statul are calitatea de acționar, începute anterior intrării în vigoare a prezentei legi. Dispozițiile nu se aplică operațiunilor post-privatizare și operațiunilor specifice privatizării, în cazul în care transferul dreptului de proprietate asupra participațiilor deținute de stat s-a realizat", mai prevede legea.


Statul român poate dobândi, în oricare dintre modalitățile prevăzute de lege, participații la societățile care desfășoară activități economice în domeniile:


a) producția și comercializarea de medicamente, dispozitive medicale, seruri și vaccinuri, servicii medicale și paramedicale;


b) industria constructoare de mașini, metalurgică, alimentară, agricultură, silvicultură, exploatarea forestieră;


c) producția, transportul, distribuția și furnizarea de energie electrică și energie termică;


d) explorarea, exploatarea, extracția, producția și prelucrarea resurselor minerale;


e) transportul, construcția și administrarea de infrastructură rutieră, feroviară, navală și aeriană;


f) captarea, tratarea și distribuția apei potabile și a apei pentru irigații;


g) poștă, comunicații și tehnologia informației.


"Dobândirea de participații de către stat se face cu respectarea dispozițiilor privind ajutorul de stat, concurența și competitivitatea", se mai stipulează în lege.


Liberalii au contestat această lege la CCR, încă sesizarea a fost respinsă.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3024 secunde