Klaus Iohannis, discuție cu Benjamin Netanyahu. "România susține consolidarea relațiilor cu Israelul"

144
Klaus Iohannis, discuție cu Benjamin Netanyahu.

Articole de la același autor

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut, zilele trecute, o convorbire telefonică cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, la inițiativa acestuia din urmă.

Discuția a vizat stadiul și perspectivele de dezvoltare ale relațiilor dintre România și Statul Israel, respectiv evoluțiile legate de adoptarea, la 21 decembrie 2017, la nivelul Adunării Generale a ONU, a proiectului de rezoluție pe tema statutului Ierusalimului, fiind abordată pe scurt, în acest context, problematica statutului Ierusalimului.

Potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale, premierul israelian a adresat mulțumiri pentru votul de "abținere" al României cu ocazia adoptării Rezoluției Adunării Generale ONU din luna decembrie privind statutul Ierusalimului și a apreciat relația apropiată de prietenie dintre cele două state și popoare, bazată pe interese comune.

În ceea ce privește evoluțiile recente pe tema statutului Ierusalimului, Iohannis a reiterat elementele principale ale poziției României, exprimate cu prilejul votului și al "explicației de vot" prezentate ulterior derulării acestuia asupra Rezoluției Adunării Generale ONU din 21 decembrie 2017. Rezoluția recomandă, printre altele, statelor membre ONU să se abțină să stabilească misiuni diplomatice în Ierusalim și să intensifice eforturile internaționale pentru o pace durabilă, cuprinzătoare și justă în Orientul Mijlociu.

În consecință, o eventuală decizie în sensul mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim poate fi luată doar pe baza parametrilor menționați, cu luarea în considerare a evoluțiilor viitoare privind Procesul de Pace în Orientul Mijlociu, iar, în cadrul acestuia, privind problema statutului Ierusalimului.

Pe de altă parte, președintele Klaus Iohannis a evidențiat, la rândul său, simbolismul aniversării, în acest an, a șapte decenii de relații diplomatice neîntrerupte dintre cele două state, care coincide cu împlinirea a 70 de ani de la înființarea statului Israel și cu celebrarea Centenarului României Moderne. Președintele României a asigurat că țara noastră susține în continuare dezvoltarea, consolidarea și diversificarea relațiilor cu statul Israel, care au un caracter strategic.

Cei doi înalți demnitari au discutat, totodată, despre situația actuală din Iran, președintele Klaus Iohannis exprimând regretul pentru pierderile de vieți omenești înregistrate în urma recentelor proteste și speranța că violențele vor înceta, iar libertatea de exprimare și libertatea de întrunire pașnică vor fi respectate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3559 secunde