La un pas de guvernarea PD-L - PSD

253
PD-L și PSD au mai făcut un pas spre o guvernare comună, iar UDMR pare să ia calea opoziției alături de PNL. La întâlnirea de aseară, democrat-liberalii și social-democrații au discutat "pe principii", nu și-au împărțit încă portofoliile, dar au stabilit un lucru: la prezidențiale, fiecare dintre ei va veni cu propriul candidat.
Astăzi, urmează runda a treia de negocieri dintre PD-L și PSD, ocazie cu care ambele tabere speră să depășească și ultimele obstacole.

După o oră de dezbateri, liderii PD-L și PSD au ieșit aseară încrezători că sunt tot mai aproape de o guvernare comună. Președintele PD-L Emil Boc a început prin a-și exprima dezamăgirea că PNL s-a auto-exclus de la o posibilă guvernare. Boc a continuat însă prin a menționa că în calitate de partid care are cel mai mare număr de mandate în Parlament, PD-L are obligația de a realiza "un compromis rațional" pentru a răspunde la problemele cu care se confruntă țara. Iar acest compromis se numește o guvernare alături de PSD. Liderul pedelist a dat asigurări că cele două formațiuni au puncte de vedere comune în multe privințe. Cota unică, cea care era un obstacol în calea negocierii dintre cele două formațiuni, va rămâne în vigoare, potrivit lui Boc, dar se vor căuta soluții și pentru persoanele cu venituri mici, așa cum dorește PSD.
Președintele PD-L a afirmat că în cadrul întâlnirii de aseară nu s-au purtat discuții pe marginea împărțirii portofoliilor, acestea urmând a avea loc după ce șeful statului va desemna un premier.
Boc a mai vrut să puncteze și faptul că PD-L nu a susținut necesitatea unei republici prezidențiale, așa cum afirmase PNL, iar din punctul de vedere al liderului PD-L, negocierile rămân deschise și cu UDMR. Boc nu a ezitat însă să afirme că se vor căuta totuși "o soluție și un compromis rațional".
De cealaltă parte, președintele PSD, Mircea Geoană, a confirmat și el că cele două formațiuni au mai făcut un pas spre o guvernare comună, făcând și el trimitere la modul de a negocia al PNL, ceea ce l-a exclus din posibilele formule ale viitorului executiv. Geoană a definit situația actuală ca fiind "o soluție excepțională la o situație excepțională". "Am avut de făcut o alegere dificilă, dar necesară", a spus Geoană referitor la intrarea la guvernare alături de PD-L.
În ceea ce privește premierul, Geoană a susținut că astăzi cele două formațiuni vor "clarifica și acest subiect", după care se vor prezenta la Palatul Cotroceni.
Ceea ce a mai punctat Geoană este faptul că, în 2009, PSD și PD-L vor merge fiecare cu candidatul său la alegerile prezidențiale.
Potrivit celor doi lideri, astăzi, în jurul prânzului, va avea loc o nouă rundă de discuții.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.1321 secunde