Laszlo Tokes demisionează din UDMR reclamând practica Uniunii bazată pe interese obscure de partid

158
Laszlo Tokes demisionează din UDMR reclamând practica Uniunii bazată pe interese obscure de partid - tokeslaszlo-1331537166.jpg
Laszlo Tokes își anunță demisia din UDMR, reclamând poziția permisivă a Uniunii privind investiția de la Roșia Montană, comportamentul unor deputați UDMR ce încearcă să zădărnicească activitatea ANI, participarea UDMR la guvernare de dragul puterii și "practica bazată pe interese obscure de partid".
Într-un comunicat de presă transmis astăzi, europarlamentarul Laszlo Tokes afirmă că, în calitate de inițiator al deciziei Parlamentului European de a interzice mineritul pe bază de cianuri, nu poate accepta "poziția permisivă" a UDMR cu privire la investiția de la Roșia Montană, "investiție pe care o chiar sprijină".

"Pentru mine a devenit o problemă din ce în ce mai stânjenitoare să răspund, pe holurile Parlamentului din Bruxelles, întrebărilor unor colegi îngrijorați care doresc să afle acum, totuși, ce se întâmplă în România. Nu prea pot să spun nici că firma canadiană ne-a cumpărat miniștrii...", arată Tokes, citat de Mediafax.
El mai spune că unul dintre motivele pentru care România, care a aderat în 2007 la Uniunea Europeană, nu a fost nici acum acceptată în Spațiul Schengen este "corupția atotcuprinzătoare".

"Este o situație inacceptabilă nu doar pentru mine, ci și pentru întreaga noastră comunitate maghiară din Transilvania, rușinată de comportamentul unor deputați UDMR care depun toate eforturile pentru a zădărnici activitatea Agenției Naționale de Integritate (ANI) de verificare a averilor demnitarilor sau pe cea a procurorilor Direcției Naționale Anticorupție", mai spune Laszlo Tokes.

El mai arată că nu a fost de acord niciodată cu participarea UDMR la guvernare necondiționat, "doar de dragul puterii".
"Motivați de setea de putere, liderii UDMR au sacrificat universitatea noastră de stat maghiară, au preschimbat dezideratul autonomiei în posturi de directori și prefecți și sunt pregătiți să dea, pe bani mărunți, comorile naturale ale Ardealului. Fiind la guvernare de atâta timp, poartă o bună parte din responsabilitate pentru falimentarea țării, iar nota de plată au lăsat-o în cârca poporului: în loc de creare de locuri de muncă am primit măsuri de austeritate și doar un împrumut extern de peste 30 de miliarde de euro menține România pe linia de plutire", mai susține europarlamentarul.

Totodată, el respinge practica UDMR "bazată pe interese obscure de partid, de excludere și de dezbinare a comunității maghiare din România".

"După ce a pus mâna pe toate fondurile publice destinate comunității și apoi le-a distribuit aproape în exclusivitate pentru finanțarea propriilor interese, în 2012 UDMR a ajuns să pună arbitrar monopol partinic și pe sărbătorile noastre naționale, pe statuile noastre și pe locurile noastre simbolice. Am convingerea că nu maghiarii din Transilvania există datorită UDMR, ci fix invers: atât partidele noastre maghiare din Transilvania, cât și demnitarii lor aleși trebuie să slujească întotdeauna întreaga comunitate", adaugă europarlamentarul Laszlo Tokes.

Laszlo Tokes a fost fondator al Uniunii Democrate Maghiare din România, președintele de onoare al acesteia din 1990 până în 2003, când a fost desființată această funcțue, apoi membru al filialei din Timiș a UDMR.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5562 secunde