LEGEA BUGETULUI DE STAT: Guvernul și-a angajat răspunderea

338
LEGEA BUGETULUI DE STAT: Guvernul și-a angajat răspunderea - dddd-1577122192.jpg
Guvernul și-a angajat răspunderea, luni, în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, asupra proiectului legii bugetului de stat pe anul 2020.

"Obiectivul nostru a fost acela de a reuși până la data de 31 decembrie să adoptăm proiectul de buget și bugetul asigurărilor sociale de stat. (...) Folosim în premieră o modalitate de adoptare a bugetului de stat care nu a mai fost folosită - procedura angajării răspunderii Guvernului. E o procedură legiferată în Constituție și spre deosebire de OUG are aspecte care o fac mai democratică. Am surprins cu angajarea răspunderii. (...) Am aprobat foarte multe amendamente formulate de parlamentari. Dacă există formațiuni care consideră că legea nu trebuie să intre în vigoare, au la dispoziție instrumentul moțiunii de cenzură", a declarat premierul Ludovic Orban, în plenul Parlamentului.

El a spus că a ales această procedură pentru că altfel nu ar fi putut adopta bugetul până la sfârșitul anului. "La modul cum este finalul de an, cu zilele libere, mai sunt două zile lucrătoare în Parlament, ar fi fost improbabil să adoptăm bugetul de stat în Parlament. Nu este orice fel de buget. (...) România are nevoie să dea un semnal ferm de corectare a dezechilibrelor economice de până acum", a adăugat Orban.

Premierul a susținut că bugetul este construit pe date reale și o creștere economică de 4,1%, o rată a inflației de 3,1%, un curs mediu de schimb de 4,75 lei pentru un euro. Potrivit lui Orban, vor crește sumele alocate pentru Sănătate și Educație.

"În proiectul de buget spun din capul locului că am încercat, așa cum am încercat și prin ordonanța de rectificare, să restabilim adevărul în ceea ce privește bugetul. La rectificarea bugetară a trebuit să scoatem din veniturile de stat 18 miliarde lei care erau puse din burtă. În privința cheltuielilor, nu accept politica ascunderii unor cheltuieli așa cum a fost ascuns gunoiul sub preș. Statul trebuie să respecte legea, contractele, hotărârile judecătorești", a explicat Ludovic Orban.

El a respins afirmațiile potrivit cărora în bugetul de anul viitor vor scădea alocările pentru Sănătate și Educație. "Am văzut campanii că scad alocările pentru sănătate. Este fals. Alocările se fac atât la bugetul Ministerului Sănătății, cât și la Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate. Față de bugetul de anul trecut, creștem semnificativ alocările pentru Sănătate. Sumele cresc și pentru Educație, față de bugetul de anul trecut. Banii pentru Educație se găsesc și în alte locuri în afara bugetului Ministerului Educației", a mai explicat premierul.

Ludovic Orban a arătat că vor fi alocate două procente din PIB pentru Apărare și vor fi dați mai mulți bani către cheltuielile sociale. "Crește transferul de la bugetul de stat pentru finanțarea deficitului de pensii", a adăugat Orban.

"În ceea ce privește autoritățile locale, am gândit o modificare să lăsăm mai mulți bani la localități și am crescut de la 60 la 63 la sută sumele către localități, ca o formă de creștere a economiei. Am preluat 50 la sută din cheltuielile sociale de la bugetele locale la bugetul de stat", a mai spus Orban.

El a menționat că a aprobat multe amendamente ale parlamentarilor care vizează îmbunătățirea bugetului. "De exemplu, am preluat un amendament care vizează creșterea sumei transferate de la bugetul de stat pentru întreținerea drumurilor naționale. Într-adevăr, alocasem o sumă mică pentru întreținerea drumurilor naționale și am preluat amendamentul formulat, care urcă la 361 milioane lei suma care este transferată de la bugetul de stat către o companie pentru asigurarea cheltuielilor de întreținere a drumurilor naționale. Am preluat mai multe amendamente de la ALDE, USR, PMP privind obiective de investiții importante. De exemplu, pentru autostrada Comarnic -Brașov, autostrada Târgu Mureș - Iași - Ungheni", a mai spus Orban.

Orban a mai arătat că au fost amendamente ale USR preluate pentru operaționalizarea sistemului de monitorizare a traseelor masei lemnoase, menționând că sunt alocări și pentru sistemele mobile de măsurare a calității aerului și pentru alte obiective importante din domeniul mediului.

"Există posibilitatea ca amendamente care ar fi provocat efecte benefice să nu le pot accepta, indiferent de unde ar fi venit ele. Pe de altă parte, este important pentru România să dea un semnal ferm că pornește lupta cu dezechilibrele economice, readuce bugetul de stat, indicatorii macroeconomici spre echilibru, atât pentru Comisia Europeană, pentru finanțatorii internaționali, pentru companiile care vor să investească în România, pentru companiile prezente. Este esențial să dăm acest semnal că ne îndreptăm pentru o perioadă de doi, maxim trei ani de zile la revenirea în parametrii stabiliți în Tratatul UE, un deficit de 3%, să avem grijă de deficitul structural. Realitatea este că nu poți să generezi cheltuieli la nesfârșit fără să ai venituri", a evidențiat Orban.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5977 secunde