Liberalii cer înlocuirea secretarului CJC, Mariana Belu. "Somăm conducerea să respecte imaginea instituției"

1387
Liberalii cer înlocuirea secretarului CJC, Mariana Belu.

Articole de la același autor

Liderul Organizației Județene a PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă consideră că președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu, trebuie să ceară de urgență mutarea temporară din funcție a secretarului Mariana Belu, până la finalizarea urmării penale în dosarul în care este implicată.

Mariana Belu este absolventă a Facultății de Drept București. Ea ocupă funcția de secretar general al Consiliului Județean Constanța din anul 2002.

"Filiala Constanța a Partidului Național Liberal a luat act de deschiderea unui nou dosar penal în ceea ce privește o serie de abuzuri în serviciu săvârșite de fostul președinte social-democrat al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu. Potrivit procurorilor, aceste abuzuri s-ar fi soldat cu un prejudiciu de peste 21.900.000 lei la bugetul județului, prin subvenționarea RAJDP, și un prejudiciu de peste cinci milioane de lei la bugetul de stat, prin nefacturarea lucrărilor efectuale de către RAJDP. PNL nu va da niciodată indicații justiției și nu se va substitui niciodată instanțelor. Cu toate acestea, considerăm că, prin calitatea de suspect într-un dosar penal care presupune un prejudiciu considerabil adus bugetului județean, secretarul general al CJC, Mariana Belu, ar putea deveni incompatibilă cu funcția deținută. De aceea, actualul președinte PSD al CJC, Horia Țuțuianu, trebuie să dea dovadă de responsabilitate față de instituția pe care o conduce și față de constănțeni și să acționeze", a declarat președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă.

Deputatul liberal mai remarcă faptul că toate inaugurările lucrărilor la drumurile din județ sunt incerte și privite cu lipsă de încredere.

"Sistemul de scurgere a resurselor bugetare, pus la punct de PSD-ul lui Nicușor Constantinescu, se pare că nu este doborât. RAJDP este încă în moarte clinică, cu datorii imense și în procedură de insolvență. Cu toate acestea, regia este principalul prestator de servicii pe infrastructură pentru CJC". Cât timp președintele CJC, Horia Țuțuianu, continuă să finanțeze RAJDP menținerea în funcție a secretarului general Mariana Belu are accente puternice de incompatibilitate. Atât fostul director al societății, cât și secretarul CJC încă în funcție sunt considerați suspecți într-un dosar de devalizare continuă a RAJDP. În concluzie, somăm conducerea CJC să respecte imaginea instituției și să dispună mutarea temporară din funcție a secretarului general al CJC", a adăugat președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă.

Care sunt acuzațiile

Săptămâna trecută, procurorii din cadrul DNA Constanța au pus în mișcare urmărirea penală față de Nicușor Constantinescu, fost președinte al Consiliului Județean Constanța, fiind acuzat de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul și complicitate la evaziune fiscală.

Alături de fostul președinte al CJC, procurorii îl acuză pe Cristian Darie, fost vicepreședinte al CJC și pe Mariana Belu, secretar al județului Constanța, de complicitate la abuz în serviciu. De asemenea, Adrian Gâmbuțeanu, fostul director al RAJDP Constanța, este acuzat de evaziune fiscală. 

Potrivit anchetatorilor, Nicușor Constantinescu a încălcat Legea nr.15/1990, în legătură cu adoptarea și punerea în aplicare a HCJ nr.313/2013. Hotărârea respectivă a stat la baza acordării unor subvenții către RAJDP Constanța, sub pretextul acoperirii deficitelor regiei, deși aceasta înregistrase profit. În acest fel ar fi fost provocată o pagubă de 21.977.096 lei la bugetul județului Constanța și s-au obținut foloase necuvenite pentru RAJDP Constanța.

Procurorii mai spun că fostul președinte al CJC a fost ajutat de Cristian Darie, care a inițiat proiectul, și Mariana Belu, care a avizat pentru legalitate hotărârea de consiliu, deși aceasta contravenea prevederilor Legii nr.15/1990.

"Subvențiile acordate RAJDP de către CJC au reprezentat în realitate plăți pentru lucrări pe care regia le făcuse în beneficiul autorității locale, dar pentru care nu emisese facturi. Prin înregistrarea acestora drept venituri din subvenții și nu ca venituri din activitatea comercială, concomitent cu omisiunea RAJDP Constanța de a emite facturi pentru contravaloarea lucrărilor, de a calcula, evidenția, colecta și vira către buget taxa pe valoare adăugată, George Gâmbuțeanu și RAJDP au produs un prejudiciu bugetului de stat de 5.446.652 lei, reprezentând contravaloarea TVA aferentă lucrărilor nefacturate CJC", precizează DNA Constanța prin intermediul unui comunicat de presă. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.8658 secunde