LIVE TEXT / A început şedinţa extraordinară a Consiliului Local Constanţa

598
LIVE TEXT / A început şedinţa extraordinară a Consiliului Local Constanţa - fondsedintaclvineri1653898061-1659610773.jpg
În aceste momente a început şedinţa extraordinară a Consiliului Local Constanţa. Pe ordinea de zi se află un număr de 6 proiecte, în timp ce pe ordinea de zi suplimentară se regăsesc 3 proiecte de hotărâre. La şedinţă sunt prezenţi 26 de consilieri. Iată care sunt acestea:

1. Proiect de hotărâre privind modificarea Regulamentului de organizare şi funcţionare al Primăriei municipiului Constanţa aprobat prin HCL nr. 64/2022
Proiectul a fost adoptat cu 26 de voturi pentru.

2. Proiect de hotărâre privind aprobarea documentaţiei tehnico-economice pentru investiţia «Construire stadion „Gheorghe Hagi”, str. Primăverii nr. 2-11, municipiul Constanţa, judeţul Constanţa»
Proiectul a fost adoptat cu 26 de voturi pentru.

3. Proiect de hotărâre privind predarea către Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Administraţiei prin Compania Naţională de Investiţii „C.N.I.” S.A., a amplasamentului şi asigurarea condiţiilor în vederea executării obiectivului de investiţii «Construire stadion „Gheorghe Hagi”, str. Primăverii nr. 2-11, municipiul Constanţa, judeţul Constanţa»
Proiectul a fost adoptat cu 25 de voturi pentru.

4. Proiect de hotărâre pentru modificarea HCL nr. 460/2018 privind aprobarea documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţie şi a principalilor indicatori tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii „Creşterea eficienţei energetice a imobilului Liceul Teoretic Decebal, Constanţa”
Proiectul a fost adoptat cu 26 de voturi pentru.

5. Proiect de hotărâre pentru aprobarea proiectului tehnic şi a devizului general pentru obiectivul de investiţii „Reabilitarea reţelelor termice primare/transport a energiei termice din municipiul Constanţa – etapa 1”
Proiectul a fost adoptat cu 26 de voturi pentru.

6. Proiect de hotărâre pentru modificarea HCL nr. 63/2013 privind aprobarea Contractului de delegare a gestiunii serviciilor publice de administrare a domeniului public şi privat din municipiul Constanţa  
Dumitru Caragheorghe: "Nu înţelegem caracterul extraordinar al acestui proiect şi de ce se află el pe ordinea de zi. Am solicitat retragerea sa de pe ordinea de zi. Noi ne vom abţine".
Costin Răsăuțeanu: „Probabil argumentele noastre o să lumineze și USR. Noi avem următoarele întrebări și ne bucurăm că domnul primar este în ședință. Sper să ne poată răspundă. În referatul de aprobare, s-a menționat că capacitatea de acoperire a tuturor zone necesită intervenții. În contractul cadrul, se prevede că Primăria are dreptul a controla și a întocmi note de constatare. Întrebarea noastră este - Ați realizat și propus soluții la problemele identificate? Ce cheltuieli suplimentare presupun cele prezentate de dvs.? Care sunt zonele din Constanța care ar avea nevoie de această intervenție suplimentare?”. Tot liderul grupului PSD din CLM Constanța a cerut mai multe lămuriri legate de activitatea Confort Urban. „Trebuie să apreciem faptul că cei de la Confort Urban și-au făcut treaba. Confort Urban rulează un buget de 50 milioane de lei pe an. Noi ne dorim ca acest buget anual să rămână constat sau să crească, adică să incurajăm activitatea Confort Urban? Externalizarea nu va afecta eficiența? Și dacă nu va afecta de ce nu vedem o analiză prin care să vedem că nu se îngroapă activitatea prin externalizare?”, a adăugat Costin Răsăuțeanu.
Vergil Chițac: „Ați sesizat foarte bine. Eu, de când sunt la Primăria Constanța, am constatat că Confort Urban, prin contract de delegare a serviciilor, are niște limite. Am văzut când le-am făcut planul de muncă, bugetul. Productivitatea lor, puterea pe care o au ei este mult mai mică decât nevoia orașului. Orașul se dezvoltă, câte străzi noi trebuie să facem, străzi de reparat, intrări, bulevarde. Dacă ne-am pune problema ca Confort Urban să poată să ajungă din urmă vreodată, probabil că viețile noastre vor trece și dacă ne mai naștem odată. Dacă am capitaliza este mult mai scump decât ceea ce am propus. În contractul de delegare este scris că această societate nu poate subcontracta mai mult din 5% din totalul proiectelor dintr-un an de zile. Noi dorim ca aceast să facă un acord-cadru pe surse minime și să scoată la licitație și în paralel cu Confort Urban să repare străzile, pentru a aduce orașul într-o formă mai bună. Când spuneți că astfel de contracte au făcut obiectul unor decizii ale Curții de Conturi, dar dacă vă referiți la alt contract. Confort Urban a subcontractat lui Shapir și au făcut ei lucrările. Să nu aveți niciun dubiu din punct de vedere a situații juridice. Să gândim rațional. Dacă în contractul de delegare putem subcontracta 5%, de ce nu am putea și mai mult? Ca să facă primăria așa - străzile cu nume și prenume le retragem din administrarea lui Confort Urban către primărie și ne ocupăm noi de licitație. Când ele sunt retrase de la confort urban nimeni nu le întreține. Uitați-vă pentru niște amărâte de stații de autobuze că a durat 1 an de zile”.
Felicia Ovanesian: „Obiectul proiectului de hotărâre, sunt sigură că nu aprobă nicio externalizare. Se tinde la punerea în acord a contractului de delegare cu Legea 51/2006 în baza în care a fost delegat. Legea, la art. 29, art. 17-19-14, spune expres că subcontractarea se poate face doar în baza legii achizițiilor publice. În forma în care contractul se prezintă, cu volumul de 5%, contractul este în conflict cu regulamentul de funcționare a serviciilor publice. Suplimentar, nimeni nu a venit să solicite aprobarea unei asemenea subcontractări. În ceea ce privește studiul de impact solicitat, studiul de impact a ce asupra ce? Ca să știm ce solicităm. Al cărui demers, asupra cărei componente, asupra cărei entități?”
Proiectul a fost respins cu 10 voturi pentru, 7 împotrivă şi 9 abţineri.




Ordine de zi suplimentară


1. Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului local pe anul 2022
Proiectul a fost adoptat cu 26 de voturi pentru.


2. Proiect de hotărâre privind acordarea unui împrumut temporar din bugetul local al municipiului Constanţa către societatea Termoficare Constanţa SRL
Proiectul a fost adoptat cu 26 de voturi pentru.

3. Proiect de hotărâre privind aprobarea achiziției serviciilor de asistență și reprezentare juridică în vederea apărării intereselor Municipiului Constanța prin primar, ale Primarului municipiului Constanța și ale Consiliului local al municipiului Constanța, precum și împuternicirea primarului municipiului Constanţa în vederea semnării contractelor având ca obiect servicii de asistență și reprezentare juridică
Proiectul a fost adoptat cu 19 voturi pentru şi 7 voturi împotrivă.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6237 secunde