LIVE TEXT. Şedinţă extraordinară de Consiliu Local. Se votează bugetul Constanţei

263
LIVE TEXT. Şedinţă extraordinară de Consiliu Local. Se votează bugetul Constanţei - sedinta1-1644567725.jpg

Articole de la același autor

Consilierii locali constănţeni au fost convocaţi, vineri, 11 februarie, la ora 10, într-o şedinţă extraordinară. Aceasta se desfăşoară online, printr-o platformă de videoconferinţă.
Pe ordinea de zi se află un singur proiect de hotărâre. Este vorba despre aprobarea bugetului local pe anul 2022.
Astfel, bugetul de venituri este de 1.263.230.000 lei, iar cel de cheltuieli de 1.457.944.000 lei, cu un excedent la data de 31 decembrie 2021, în sumă de 141.714 lei. De asemenea, bugetul fondurilor externe nerambursabile pe anul 2022 este de 24.000 lei, cu un excedent la data de 31 decembrie 2021 în sumă de 620.000 lei.

Sunt prezenţi 27 de consilieri locali. A fost introdusă şi o ordine de zi suplimentară.

Pentru proiectul de hotărâre privind bugetul local, au fost depuse 11 amendamente, 10 din partea grupului consilierilor locali PNL - USR şi 1 din partea consilierului local PSD Dede Perodin.

Primul amendament vizează modificarea bugetului pentru proiectul Riviera Tomis, în sensul introducerii unor sume necesare pentru amenajarea de piste de biciclete pe viitoarea promenadă din Portul Tomis. Amendamentul a fost aprobat cu unanimitate de voturi.

Cel de-al doilea amendament propune reducerea sumelor prevăzute pentru servicii şi acordarea sumei de 130.000 lei pentru evenimentul "Lights on România", la Constanţa. Amendamentul a fost aprobat cu unanimitate de voturi.

Cel de-al treilea amendament propune realizarea unui centru cultural în locaţia Hanul Balcan şi alocarea unei sume necesare pentru acest proiect. Amendamentul a fost adoptat cu 26 de voturi pentru.

Cel de-al patrulea amendament propune alocarea unei sume de 1.000 lei pentru studiul de prefezabilitate cu scopul realizării unui loc de joacă şi a unor terenuri de sport în cartierul Palas, în apropierea Grădiniţei nr. 31, pe strada Bradului. Amendamentul a fost aprobat cu unanimitate de voturi.

Cel de-al cincilea amendament propune alocarea unei sume de 1.000 lei pentru organizarea unui concurs de soluţii şi proiecte în vederea realizării unui parc tematic în municipiul Constanţa, cu scopul prelungirii sezonului estival. Amendamentul a fost aprobat cu 27 de voturi.

Cel de-al şaselea amendament propune amenajarea unei grădini publice în cartierul Compozitorilor, cu alei pietonale, trotuare, piste pentru biciclişti, locuri de joacă pentru copii, sistem modern de iluminat şi sistem wi-fi şi alocarea sumei de 1.000 lei pentru studiul de fezabilitate aferent acestui proiect. Amendamentul a fost aprobat cu 27 de voturi.

Cel de-al VII-lea amendament propune amenajarea zonei Harta Mozaic, de pe bulevardul Ferdinand, cu înlocuirea chioşcului de ziare cu o machetă suport piatră cu reprezentarea 3D a cetăţii antice Tomis şi instalarea unui panou de reconstituire virtuală a Turnului Măcelarilor. Amendamentul a fost aprobat cu unanimitate de voturi.

Cel de-al VIII-lea amendament vizează mutarea proiectului pentru arena de tenis propusă a fi construită în vecinătatea stadionului "Gheorghe Hagi" în zona Tomis Plus, între bulevardul Tomis, bulevardul Madrid şi calea ferată. Amendamentul a fost aprobat cu unanimitate de voturi.

Cel de-al IX-lea amendament propune amenajarea unui element original la intrarea în oraş, pe bulevardul IC Brătianu, cu montarea unor elemente de structură, dar şi amenajarea bulevardului cu piste pentru biciclete şi trotuare noi. Amendamentul a fost aprobat cu 27 de voturi pentru.

Cel de-al X-lea amendament propune alocarea de fonduri pentru elaborarea studiului DALI în vederea continuării lucrărilor şi reluarea proiectului abandonat în 2008, de extindere a Grădiniţei nr. 47 "Lumea poveştilor", de pe strada Solidarităţii. Amendamentul a fost aprobat cu 27 de voturi.

Cel de-al XI-lea amendament este făcut de grupul consilierilor PSD şi propune redeschiderea a cel puţin patru cluburi pentru vârstnici, pentru prevenirea marginalizării acestora. Amendamentul a fost aprobat cu 27 voturi pentru.

Primarul Vergil Chiţac: "Proiectul de buget este foarte important, deoarece reflectă politica administraţiei, atât la capitolul buget, cât şi la capitolul cheltuieli. Oricine se uită pe el îşi dă seama încotro trebuie să se ducă oraşul anul acesta. Vorbim despre nişte cifre virtuale, imaginare, dar veniturile sunt realiste şi se bazează pe posibilităţile reale de colectare a taxelor şi impozitelor. Anul trecut a fost un grad foarte mare tocmai pentru că am avut o bază legală de colectare a impozitelor şi taxelor restante, cu executare silită. Veniturile propii ale bugetului cresc cu 4,5 milioane lei, în principal datorită impozitului pe venit şi creşterii impozitelor ca taxă pe proprietate, doar la nivelul inflaţiei. Din buget mai rezultă că veniturile pe fonduri europene au crescut considerabil, tocmai pentru că suntem în faza de implementare fizică a proiectelor începute. Sunt 10 şcoli în faza de implementare, se lucrează la ele, 15 şcoli care sunt în faza de proiectare şi cu siguranţă anul acesta vor începe şi acolo şi încă 13 şcoli vor intra în reabilitare prin programul POR. Cu toate că sunt 0 lei prevăzuţi la capitolul vânzări, am dat o dispoziţie la RAEDPP să evalueze foarte bine situaţia şi anumite clădiri care nu mai intră în viziunea noastră de dezvoltare a oraşului şi pe care cred că ar trebui să le vindem prin licitaţie. Vreau să ieşim din zona de ipocrizie, în care, din păcate, încă suntem, prin care îi amendăm pe oamenii care nu îşi îngrijesc proprietăţile şi pe noi nu amendăm, pentru că avem şi noi proprietăţi pe care nu le îngrijim şi care vara devin depozite ilegale de gunoi".

Acesta a mai spus că au crescut considerabil şi cheltuielile la capitolul învăţământ, dar şi că vor fi necesare unele rectificări ulterioare. "Sunt şi costuri nereflectate în buget, dar care există şi vor fi calculate ulterior. Este vorba despre reconstruirea stadionului "Gheorghe Hagi", pe care ar trebui să îl demolăm pentru a-l putea reconstrui. Din calculele mele sunt necesare 14 milioane de lei. De asemenea, termia pentru lunile noiembrie şi decembrie 2022 nu este reflectată în buget. Se păstrează din păcate, deficitul structural al bugetului, cu venituri de 761 milioane, mai mici decât cele de funcţionare - 885 de milioane lei. Deci toţi banii pe care îi face Constanţa nu ne ajung ca să trăim. În continuare, mai vin bani de la bugetul de stat, dar, dacă am fi o societate comercială, am avea o mare problemă: cheltuim mai mult decât avem. În al doilea rând, acest lucru ne arată că singura sursă de dezvoltare a municipiului Constanţa o reprezintă fondurile europene, către care ne vom concentra în continuare", a subliniat primarul Vergil Chiţac.

Consilierul local USR Dumitru Caragheorghe: „O sursă foartă importantă de bani o reprezintă fondurile europene şi în acest sens aş dori să mă refer la o posibilă vânzare de active de la RAEDPP. Înainte de orice ar trebui să fie făcută o analiză şi trebuie căutate soluţii de proiecte pentru punerea în valoare a acestora. Vânzarea acestor active aduce bani pe termen scurt, însă realizarea de astfel de proiecte poate să aducă mai multe beneficii pe termen lung".

Proiectul de hotărâre privind bugetul de stat a fost aprobat cu 27 de voturi.

Pe ordinea de zi suplimentară este proiectul pentru înfiinţarea clubului sportiv municipal Constanţa. Acesta a aprobat cu 26 de voturi.






 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8996 secunde