Mâine este ultima zi în care candidații respinși la europarlamentare mai pot contesta deciziile BEC

355

Articole de la același autor

Potrivit programului calendaristic privind desfășurarea alegerilor europarlamentare, săptămâna aceasta este dedicată formulării și rezolvării contestațiilor asupra admiterii sau respingerii candidaturilor pentru Parlamentul European.
Până acum, dintre candidații respinși de către Biroul Electoral Central (BEC), doar cei ai partidului Forța Civică au obținut un răspuns favorabil din partea Curții de Apel, care a dispus anularea deciziei BEC.
În cazul solistei Mihaela Mihai, Tribunalul București a respins contestația sa, cântăreața atacând și ea hotărârea la Curtea de Apel București, invocând o "excepție de constituționalitate". Ea s-a declarat nemulțumită de "exigențele" impuse candidaților independenți care trebuie să strângă 200.000 de semnături pentru a putea participa la această competiție electorală, amenințând chiar cu plângere la CEDO, în cazul în care nu se va regăsi până la urmă, pe buletinul de vot.
Potrivit legii, până mâine, cel târziu, alegătorii, partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale mai pot formula contestații, în scris, privind admiterea sau respingerea candidaturilor. Tribunalul București, prin hotărâre, va soluționa contestațiile, iar Curtea de Apel București va soluționa recursurile asupra hotărârilor Tribunalului.
Tot în acest timp, dar nu mai târziu de 28 aprilie, competitorii electorali trebuie să solicite, în scris, de la conducerea serviciilor publice de radiodifuziune și televiziune timpii de antenă în vederea pregătirii campaniei electorale.
Biroul Electoral Central se va pronunța asupra rămânerii definitive a candidaturilor cel mai târziu la data de 29 aprilie. După constatarea rămânerii definitive a candidaturilor, BEC va stabili, prin tragere la sorți, numărul de ordine de pe buletinele de vot al partidelor politice, organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale, alianțelor politice și alianțelor electorale, precum și al candidaților independenți.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9903 secunde