Marga: Consulul din Catania nu știe limba italiană. Se vor face evaluări ale personalului diplomatic

254
Marga: Consulul din Catania nu știe limba italiană. Se vor face evaluări ale personalului diplomatic - 5136154mediafaxfotomircearosca-1337162141.jpg
Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat, astăzi, că nu este normală situația Consulatului de la Catania, unde consulul numit pe afinități politice nu cunoaște limba italiană, el arătând că vor fi făcute evaluări ale personalului diplomatic, informează agenția Mediafax.



"În reprezentarea României sunt oameni cu excelentă calificare, sunt diplomații, șefi de misiuni recunoscuți și de partenerii noștri. Dar pe de altă parte, chiar cazul de la Lecce ne arată că s-au numit în posturi importante oameni luați din capitală sau provincie, și din provincie să fim siguri, pe criteriul afinităților politice. Nu poți să trimiți la Lecce oameni în consulat care nu știu italiană. Italiana e, sigur, la piu bella lingua del mondo, știm toți (...) și nu poți să mergi consul acolo și să nu știi să discuți cu italienii. Nu merge, oricum întoarcem aceste lucruri", a spus Marga, în discursul susținut la reuniunea consilierilor economici.

Ulterior, întrebat de jurnaliști la cine anume s-a referit din Consulatul din Catania, Marga a evitat să precizeze clar.

"Din verificările de până acum, a rezultat că s-au făcut unele numiri în aceste posturi foarte importante, mai mult pe criterii de afinități politice, decât pe criterii profesionale și noi acum verificăm toate aceste lucruri încât să le aducem la normal. Reprezentarea României e o chestiune de exigență, dar pe de altă parte trebuie să fie accesibilă oricărui cetățean bine pregătit", a spus Marga.

Conform unei informări făcute marți de MAE, cazul decesului unui cetățean român, în urma grevei foamei, deținut în penitenciarul de la Lecce a fost preluat de Consulatul de la Catania, care a fost notificat pe 14 mai de către autoritățile italiene de decesul românului. "Consulatul României la Catania este în contact permanent cu Procuratura și conducerea Spitalului din Lecce. De asemenea, un consul român s-a deplasat marți la fața locului pentru a obține informații suplimentare de la autoritățile locale competente", declara marți directorul de comunicare al MAE, Doris Mircea.

Întrebat în legătură cu moartea românului cetățeanului român, ministrul Marga a afirmat miercuri că răspunderea pentru faptul că nu s-a știut de către misiunile diplomatice ale României rămâne să fie stabilită împreună cu partea italiană, reiterând că autoritățile italiene competente nu au informat despre arestarea și intrarea cetățeanului român în greva foamei.

"Autoritățile italiene până la această oră, știm acest lucru, nu au anunțat niciodată. (...) MAE al Italiei ne-a cerut o păsuire ca să vadă exact ce s-a întâmplat, dar sigur, ei nu au anunțat, cel puțin așa apare pe toate înregistrările care sunt la Consulatul de la Catania. (...) Moartea unui om este alarmantă. Cum se va rezolva, vom vedea cu autoritățile italiene unde a fost eroarea", a spus Marga.

Potrivit site-ului MAE, șeful Consulatului României de la Catania, inaugurat în octombrie 2011 de către fostul ministru Teodor Baconschi, este consulul Adriana Elena Moța, personalul fiind completat de consulul Ion Calciu și funcționarul consular Ana Maria Cristina Gheorghe. CV-ul Adrianei Elena Moța nu apare la rubrica de pe site-ul MAE cu CV-urile șefilor de misiuni ale României.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4049 secunde