Masacrare sau protejare? Soarta spațiilor verzi din Constanța va fi decisă în Parlament, în sesiunea de toamnă

1952
Masacrare sau protejare? Soarta spațiilor verzi din Constanța va fi decisă în Parlament, în sesiunea de toamnă - c40759685fa03ee60de2c9620316542c.jpg
Ordonanța de Urgență 114/2007 care a fost modificată de comisia de specialitate din Camera Deputaților prin eliminarea, din actul normativ, a acelui articol care interzicea în mod expres schimbarea destinației spații-lor verzi și a parcurilor va intra, în sesiunea de toamnă, în plenului Camerei, pentru a fi adoptată. Modificarea OUG 114 a stârnit, prin eliminarea articolului 71 care făcea referire tocmai la interzicerea schimbării destinației terenurilor amenajate ca spații verzi, numeroase controverse. Peste 40 de organizații membre ale "Platformei pentru București" au protestestat, alături de Asociația ActiveWatch Agenția de Monitorizare a Presei, dar și de alte ONG-uri, împotriva acestui demers. La Constanța, însă, faptul că parcurile și spațiile verzi ar putea fi efectiv masacrate nu a stârnit, din păcate, reacții publice. Și asta în contextul în care, în municipiul Constanța, spațiul verde pe cap de locuitor este cu mult sub standardele europene (care prevăd 26 de metri pătrați), și anume de doar 2,3 - 2,4 metri pătrați. Cu tot cu cimitire!

Primăriile, cu drept de viață și de moarte asupra parcurilor
Concret, un alineat din articolul 71, așa cum a figurat el în OUG 114 înainte de modificările aduse de deputați, prevedea: "Schimbarea destinației terenurilor amenajate ca spații verzi și/sau prevăzute ca atare în documentațiile de urbanism, reducerea suprafețelor acestora sau strămutarea lor este interzisă, indiferent de regimul juridic al acestora". După modificările operate de către deputații din Comisia pentru Administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic, textul prevede: "Protecția și dezvoltarea rețelei de spații verzi din localități constituie obligația și responsabilitatea autorităților administrației publice locale, a tuturor persoanelor fizice și juridice". Menționăm aici că, în luna mai, atunci când a fost modificat actul normativ despre care se presupune că ar trebui să protejeze spațiile verzi, mai mulți deputați liberali au atras atenția asupra faptului că administrațiile publice locale vor trebui să dea autorizații de construire celor care sunt proprietari pe aceste terenuri, context în care vor fi create premisele ca zeci de hectare de teren, spațiu verde, să fie distruse. Singura șansă ca ordonanța să nu fie votată de plen în varianta ciopârțită de comisia de specialitate a Camerei este ca ea să fie întoarsă de către deputați în comisia pentru administrație, pentru reintroducerea articolului 71, în forma sa inițială.
Altminteri, eliminarea acestui articol se va dovedi extrem de periculoasă pentru municipiul Constanța, căci este unul dintre orașele cu probleme la capitolul spații verzi, fiind, de altfel, nominalizat de organizația non-guvernamentală Asociația Young Initiative în cadrul unei scrisori deschise adresate Camerei Deputaților, prin care aceasta solicita retrimiterea actului normativ comisiei care l-a "ciuntit". Mai exact, alături de București, Constanța figura în textul scrisorii în legătură cu ridicarea mall-ului din Parcul Tăbăcărie, mall inaugurat cu doar câteva zile înaintea alegerilor locale din 2008.
Ceea ce e îngrijorător este că eliminarea articolului 71 dă posibilitatea construirii pe spațiul verde al orașului, spațiu semnalizat în Registrul verde al localității, dacă lucrarea respectivă este de utilitate publică. Atâta doar că, se pare, Constanța nu ar beneficia de un astfel de Registru verde și, mai mult decât atât, actualul plan de urbanism general (PUG) al municipiului datează încă din 1999, în prezent lucrându-se la un nou PUG. Așa cum menționam și în urmă cu câteva luni, va fi interesant de urmărit dacă noul plan de urbanism general, despre care administrația publică locală nu suflă un cuvânt, va… "omite" nominalizarea, mai mult sau mai puțin voluntară, a anumitor spații verzi și parcuri, având în vedere că municipalitatea nu prea are la suflet spațiile verzi, preferând, în schimb, obiectivele imobiliare.
Nu în ultimul rând, este discutabil ce anume înțeleg administrațiile locale prin lucrări de "utilitate publică", acest din urmă termen nefiind prea bine definit.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3939 secunde