Mazăre dă înapoi de teama DNA

4319
Mazăre dă înapoi de teama DNA - 711e20fdbb779edbe70ed19037df1f81.jpg
Consiliul Local Municipal Constanța s-a reunit, ieri, în ședința ordinară a lunii martie. Pe ordinea de zi a evenimentului s-au aflat, inițial, 29 de proiecte de hotărâre și asta pentru că a existat și o ordine suplimentară, pe care au fost incluse încă două inițiative.
Unul dintre proiectele ce au atras atenția a fost proiectul cu numărul 5 de pe ordinea de zi și, mai exact, anexa cu numărul 8 a proiectului. Spre deosebire de celelalte șapte anexe ale proiectului, aceasta a fost introdusă suplimentar pentru ca, ulterior, să fie retrasă de către viceprimarul Decebal Făgădău. De menționat este faptul că proiectul se referă la aprobarea vânzării, prin negociere directă, a unor bunuri imobile (terenuri și/sau clădiri) ce aparțin domeniului privat al municipiului Constanța. Anexa cu numărul 8, retrasă de viceprimar pe motivul unei "situații juridice incerte", făcea referire la vânzarea prin negociere directă a peste 4 hectare de teren în zona Faleză Nord către firma italiană Fin.Co.Ge.Ro Spa Catania.
Firma nu e deloc străină de Primăria Constanța și amintim aici cele două contracte de concesiune, cu numerele 38.133 și 38.134, ambele încheiate pe 15 iunie 2000, pe vremea primarului Gheorghe Mihăeși, prin care aceasta prelua, prin concesiune, două terenuri din Constanța. De remarcat este și că, ulterior, municipalitatea și Fin.Co.Ge.Ro s-au judecat într-un proces care a durat șapte ani și în urma căruia firma italiană a câștigat în 2007, decizia definitivă și irevocabilă a instanței prevăzând faptul că Primăria Constanța este obligată să execute, pe cele două terenuri, lucrările de infrastructură, urmând ca Fin.Co.Ge.Ro să realizeze după aceea lucrările de urbanism, așa cum se specifica în contractele de concesiune. În ceea ce privește terenul la care făcea referire anexa 8, ei bine, firma italiană trebuia să pună aici bazele obiectivului "Proiect al Programului de Dezvoltare Edilitară a Municipiului Constanța - zona Faleză Nord pentru construirea de locuințe".

Primăria Constanța, restantă cu infrastructură de "20 și ceva de milioane de euro"
Prin anexa retrasă ieri, administrația Mazăre intenționa aprobarea, prin votul consilierilor locali, a vânzării prin negociere directă către Fin.Co.Ge.Ro a terenului de 41.026 metri pătrați din zona Faleză Nord. Motivul pentru care municipalitatea ar vrea să vândă acest teren ar fi acela că, așa cum pretinde primarul Radu Mazăre, administrația locală caută o modalitate de a compensa într-un fel lipsa banilor necesari realizării lucrărilor de infrastructură. Cu alte cuvinte, municipalitatea decide în 2010, deci cu trei ani mai târziu de la decizia instanței, să vândă prin negociere directă un teren de peste patru hectare într-una din cele mai scumpe zone ale Constanței pentru a se achita de lucrările de infrastructură datorate Fin.Co.Ge.Ro. Întrebat de ce a fost retrasă anexa și, totodată, dacă ea va fi reintrodusă pe ordinea de zi într-o viitoare ședință a CLM Constanța, Mazăre a declarat: "Vom reveni cu anexa peste o lună. Este vorba despre contractul cu Fin.Co.Ge.Ro, unde Primăria a pierdut definitiv și irevocabil în instanță și trebuie să le facem infrastructură în valoare de 20 și ceva de milioane de euro. Acolo, pe banii noștri, din bugetul nostru, ceea ce ar însemna să stopăm asfaltarea, ajutoarele pentru vârstnici și așa mai departe".
În continuare, șeful administrației publice locale a ținut să precizeze că "cei de la Fin.Co.Ge.Ro au venit și au făcut o propunere către Primărie - întrucât sunt constructori de bună credință și așa prevede legea: constructorii de bună credință pot cumpăra terenul pe care-l au în concesiune de la primărie - și au propus să cumpere acest teren și să se compenseze vânzarea terenului cu valoarea lucrărilor de infrastructură" pe care Primăria e obligată să le execute, conform hotărârii instanței.

"Ca să n-avem probleme cu DNA-ul…"
"Chichița" care ar fi stat la baza retragerii anexei de ieri a fost, pretinde același edil-șef, aceea că vânzarea trebuie făcută către firma căreia i s-a concesionat terenul și nu unei firme terțe, așa cum ar fi fost făcută solicitarea, firmă în care cea italiană este acționar. "Deținătoarea contractului cu noi este firma din Italia și nu filiala de aici, unde firma din Italia este acționară. Și ca să n-avem probleme cu DNA-ul, să spună că am vândut unora care nu sunt în contract cu noi, chiar dacă ei sunt acționari majoritari, am retras-o ca să discutăm cu ei luna viitoare", a conchis "vajinicul" primar al Constanței.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2827 secunde