Ministerul Administrației și Internelor a rămas în aer

367
Ministerul Administrației și Internelor a rămas în aer - 0746a554fdef35bcf7d352f1abdbcc67.jpg
Controversele provocate de hotărârea premierului Emil Boc de a-l remania pe viceprim-ministrul și ministrul Administrației și Internelor, Dan Nica, au continuat, transformând ziua de ieri într-un război al declarațiilor. La finalul zilei, soarta MAI plutea în aceeași incertitudine.

Ieri dimineață, la expirarea ultimatumului dat de Emil Boc pesediștilor, premierul a anunțat că interimatul la conducerea Ministerului Administrației și Internelor va fi asigurat de către unul din miniștrii PSD, ca urmare a faptului că social-democrații nu au făcut nicio propunere de înlocuire a ministrului remaniat Dan Nica. Tot atunci, el a dat un nou ultimatum PSD pentru nominalizarea unui pesedist la șefia MAI până în jurul orei 13.00.
Pentru că nici la expirarea celui de-al doilea termen nu a primit niciun nume din partea PSD, Boc a înaintat președintelui Traian Băsescu propunerea de remaniere a lui Nica, precum și cea de asigurare a interimatului MAI de către Vasile Blaga (PD-L).
La 14.15, Traian Băsescu i-a convocat pe liderii PD-L și PSD la Palatul Cotroceni pentru o rundă de discuții. Inițial, președintele PSD, Mircea Geoană, a informat Palatul Cotroceni că nu va participa la întâlnire, dar s-a răzgândit, apoi, susținând că Dan Nica nu va fi un subiect de discuție cu Traian Băsescu. Înaintea întrunirii, Geoană s-a arătat dispus să poarte strict un dialog pe tema modalităților de revenire la normalitate în cadrul coaliției și a felului în care poate fi depășit "acest moment penibil", fără să se creeze un subiect din Dan Nica.
După întâlnirea cu Emil Boc și Mircea Geoană, în jurul orei 15.30, președintele Traian Băsescu le-a solicitat liderilor PSD și PD-L să organizeze rapid o întâlnire a coaliției pentru a găsi cea mai bună soluție în cazul Dan Nica. Totodată, Băsescu le-a propus celor doi lideri politici să aibă în vedere două variante: fie să cadă de acord asupra unei persoane care este neutră din punct de vedere politic, fie să desemneze un ministru care să provină din opoziție.
La finalul discuțiilor cu Traian Băsescu, Geoană a declarat că președintele intenționează să-l revoce pe Dan Nica și a reafirmat intenția PSD de a se retrage din Guvern. În plus, el l-a acuzat pe șeful statului că a mimat medierea, propunând pentru MAI un independent. În replică, Geoană i-a propus lui Băsescu un Guvern condus de un independent.

Vocea opoziției
Analizând oferta propusă de Băsescu, președintele PNL, Crin Antonescu, a anunțat că liberalii nu vor accepta sub nici o formă să desemneze un ministru pentru MAI. Crin Antonescu a susținut, din nou, că singura soluție pentru ieșirea din această criză este formarea unui guvern de tehnicieni, de scurtă durată, care să asigure buna desfășurare a alegerilor din luna noiembrie.
Președintele UDMR, Marko Bela, a declarat că propunerea președintelui Băsescu de a numi un ministru de Interne dintr-un partid de opoziție nu este viabilă și că această variantă ar însemna realizarea unei noi coaliții guvernamentale cu toate implicațiile acesteia.
Întrebat ce propunere ar avea UDMR pentru un ministru de Interne, Marko Bela a refuzat să răspundă, reiterând faptul că UDMR dorește ca actuala coaliție de guvernământ să reziste până la alegerile prezidențiale, deși este posibil ca propunerea președintelui Traian Băsescu să fie pusă în aplicare.

PD-L și PSD se condiționează "sine die"
Ieri după-amiază, premierul Emil Boc le-a propus liderilor PSD, într-o scrisoare, să se întâlnească seara, la ora 21.00, sau astăzi, la ora 9.00, într-o ședință a coaliției pentru a discuta propunerile înaintate de președintele Traian Băsescu cu privire la șefia MAI.
În schimb, Mircea Geoană a declarat că social-democrații nu vor participa la o ședință a coaliției dedicată subiectului Dan Nica până când nu vor avea un răspuns de la Traian Băsescu la propunerea premierului de revocare a ministrului Internelor.
"Până când nu vom avea un răspuns de la președintele Băsescu la propunerea domnului Boc, nu văd motive de discuție pe acest subiect în coaliție. Coaliția a avut loc luni. Decizia premierului o cunoașteți. Așteptăm...", a spus Geoană, aseară, la Constanța.
La închiderea ediției, cele două partide care formează coaliția de guvernare nu ajunseseră la nicio înțelegere privind organizarea ședinței comune în care să decidă soarta MAI. De asemenea, Traian Băsescu nu semnase decretul de revocare a lui Dan Nica din funcția de ministru al MAI.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.9103 secunde