Jumătate din pacienții cu diabet zaharat de tip 2 nu știu că sunt bolnavi

1196
Jumătate din pacienții cu diabet zaharat de tip 2 nu știu că sunt bolnavi - 2412c2c695c500921cee89d13030cba9.jpg
Aproape jumătate dintre persoanele cu diabet zaharat de tip 2 nu sunt conștiente de starea lor de sănătate deoarece boala încă nu se manifestă. De aceea, medicii specialiști recomandă efectuarea de analize medicale periodice astfel încât să se poată depista din timp o asemenea afecțiune și să se poată trata în fază incipientă.

Diabetul zaharat de tip 2, cunoscut și ca diabetul vârstei adulte, este cea mai obișnuită formă de diabet. Persoanele cu diabet de tip 2 nu pot utiliza eficient propria insulină și nici nu necesită tratament insulinic. Ele pot adesea să-și îmbunătățească starea numai cu anumite modificări în stilul de viață. Când secreția de insulină este deficitară sau dacă există rezistență la acțiunea acesteia în țesuturile țintă, nivelul zaharului în sânge (glucoza din sânge, glicemia) este mult prea mare, iar țesuturile nu o mai pot utiliza pentru producerea de energie. Dacă nivelul glicemiei este persistent crescut apar complicații la nivelul ochilor, inimii, vaselor de sânge, nervilor și rinichilor.

Nu așteptați primele semne de boală!
Efectele secundare ale diabetului pot să fie foarte severe și durează timp îndelungat până când pacientul realizează existența complicațiilor. De aceea, este necesară depistarea din timp a diabetului, deoarece simple măsuri de dietă și exerciții fizice pot să ajute la prevenirea complicațiilor. "Din cei peste 19.000 de pacienți bolnavi de diabet înregistrați în județul Constanța, cei mai mulți au diabet zaharat de tip 2. Se observă o creștere alarmantă a numărului persoanelor afectate de această boală, principalele cauze fiind stilul de viață și alimentația nesănătoasă", a declarat, pentru Cuget Liber, dr. Doina Catrinoiu, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice. Specialistul recomandă tuturor persoanelor să nu aștepte până când apar primele semne de boală și să își facă periodic analize complete. "Cel mai important este ca oamenii să nu aștepte până la primele simptome, pentru că atunci lucrurile sunt deja foarte avansate. Trebuie să meargă la medicul de familie, să solicite un bilet de trimitere pentru medicul specialist și să-și efectueze analizele medicale cel puțin o dată pe an. În cazul în care se constată modificări ale glicemiei trebuie neapărat să consulte un specialist", a mai precizat dr. Doina Catrinoiu.

Exercițiile fizice și dieta, absolut necesare
Controlul glicemiei este metoda cea mai eficientă de prevenire a apariției complicațiilor în diabetul zaharat de tip 2, mai ales a complicațiilor cardiovasculare. Majoritatea pacienților cu diabetul zaharat tip 2 își pot desfășura normal activitățile cotidiene atunci când reușesc să țină sub control nivelul glicemiei prin exerciții fizice, dietă și medicație corespunzătoare.
Semnele de alarmă ale unor complicații sunt amorțeli, furnicături, dureri, arsuri, umflarea membrelor superioare sau inferioare (neuropatie diabetică), vedere încețoșată, distorsionată sau puncte luminoase ori întunecate în câmpul vizual, pierdere a vederii parțială sau totală sau senzația de "vedere printr-un val" (retinopatia diabetică). De asemenea, pot apărea dureri la nivelul toracelui sau dificultăți în respirație.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4203 secunde