Ministrul Bogdan Aurescu: „Ceea ce se întâmplă în Marea Neagră nu rămâne în Marea Neagră”

232
Ministrul Bogdan Aurescu: „Ceea ce se întâmplă în Marea Neagră nu rămâne în Marea Neagră” - ministrulbogdanaurescu-1643914177.jpg
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, joi, că actuala criză de securitate este despre securitatea spaţiului euro-atlantic în ansamblul său, arătând că statele aliate trebuie să continue să se coordoneze cu privire la măsurile concrete, astfel încât să se obţină o dezescaladare a situaţiei.

„Actuala criză de securitate nu este doar despre securitatea Ucrainei, nu este doar despre securitatea regiunii, nu este doar despre securitatea Europei, ci este despre securitatea spaţiului euro-atlantic în ansamblul său, iar Marea Neagră face parte integrantă din acest spaţiu, aşa cum securitatea Mării Negre face parte integrantă din securitatea transatlantică. Ceea ce se întâmplă la Marea Neagră nu rămâne în Marea Neagră. Federaţia Rusă continuă să maseze trupe în proximitatea Ucrainei, în regiunea Mării Negre, acestea sunt evoluţii îngrijorătoare, care necesită atenţia noastră permanentă şi atunci am decis şi astăzi am avut încă o dată acest prilej să continuăm să ne coordonăm cu privire la măsurile concrete pe care trebuie să le luăm împreună, în aşa fel încât să obţinem o dezescaladare a situaţiei, să obţinem o continuare a dialogului”, a spus Bogdan Aurescu, în conferinţa comună cu ministrul francez pentru Europa şi afaceri externe, Jean-Yves Le Drian.

Ministrul Bogdan Aurescu a găzduit o rundă de consultări, în format hibrid, a miniştrilor afacerilor externe ai statelor din Formatul Bucureşti 9 (B9) cu ministrul francez pentru Europa şi afaceri externe, Jean-Yves Le Drian. La reuniune a participat şi ministrul de externe din Ucraina.

Participarea lui Le Drian la reuniune, a arătat Aurescu, vine în completarea anunţului preşedintelui Emmanuel Macron privind disponibilitatea Franţei de a trimite trupe în România pentru consolidarea Flancului estic.

„Acesta este un semnal extrem de puternic pentru angajamentul profund al Franţei faţă de întărirea posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul estic, într-un mod unitar şi coerent”, a subliniat şeful diplomaţiei române.

El a adăugat că o consolidare a Flancului estic este necesară independent de evoluţiile actuale de securitate. Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2846 secunde