Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, întâlnire cu ambasadorul Franţei la Bucureşti

1137
Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, întâlnire cu ambasadorul Franţei la Bucureşti - fondstelianionambasador-1613067443.jpg

Articole de la același autor

Ministrul Justiţiei, constănţeanul Stelian Ion, a avut, recent, o întâlnire oficială cu ambasadorul Franţei la Bucureşti, Laurence Auer. Cei doi oficiali au discutat despre mai multe subiecte importante pentru ţara noastră. În cadrul întâlnirii s-a adus în discuţie digitalizarea justiţiei şi infracţionalitatea legată de mediu.

Stelian Ion a postat pe pagina sa oficială de Facebook un mesaj prin care a lăsat să se înţeleagă că întâlnirea a reprezentat un real succes.

„Am discutat despre excelenta colaborare bilaterală, precum şi despre priorităţile Preşedinţiei franceze a Consiliului Uniunii Europene, care va debuta la 1 ianuarie 2022. Excelenţa Sa a exprimat disponibilitatea autorităţilor judiciare franceze de a consolida cooperarea cu structurile similare din România, atât în plan instituţional, cât şi în cadrul echipelor comune de anchetă. Am menţionat, printre altele, două domenii de interes pentru extinderea cooperării: digitalizarea justiţiei şi infracţionalitatea legată de mediu. Colaborarea dintre noi nu trebuie să privească doar aspectele pur judiciare, ci şi un schimb susţinut de bune practici pe aspecte de interes pentru ambele părţi. Sistemul francez a constituit o sursă de inspiraţie pentru noi în ultima sută de ani şi, având în vedere similitudinile celor două sisteme, putem coopera extrem de bine, atât la nivel bilateral, cât şi în cadrul Uniunii Europene.

Un alt subiect de interes pentru partea franceză a fost legat de procesul de modificare a legilor justiţiei, pe de o parte şi a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală, pe de altă parte. I-am vorbit ES despre strategia Ministerului Justiției pe aceste subiecte, cu precizarea că proiectele privind legile Justiţiei vor fi transmise Parlamentului până la finalul lunii aprilie 2021, iar cele privind modificarea codurilor penale în viitorul apropiat, astfel încât să genereze o dezbatere parlamentară reală şi de substanţă. Îi mulțumesc Excelenței Sale pentru cuvintele adresate și o asigur, de asemenea, de întreaga mea prețuire și dorință de colaborare”, a spus ministrul Justiţiei, Stelian Ion.

România susţine înfiinţarea Parchetului European

Stelian Ion a făcut referire şi la un comunicat care a apărut pe site-ul oficial al Ministerului Justiţiei. În comunicat se explică faptul că România a susţinut întotdeauna înfiinţarea Parchetului European.

„România are din 10 februarie primii 6 procurori europeni delegați ai EPPO în România. Colegiul Parchetului European a fost de acord cu toate propunerile transmise de Ministerul Justiției, ca urmare a procedurii de selecţie din 29 ianuarie.

Avem, așadar, la nivel naţional, o parte importantă din resursele şi instrumentele necesare sprijinirii acestui nou organ independent al Uniunii Europene, singurul organ european cu atribuții de urmărire penală. Acum ne vom concentra pe finalizarea altor demersuri legislative, precum şi pe aplicarea prevederilor legale, pe măsurile instituţionale, bugetare şi de pregătire profesională a tuturor celor care, direct sau indirect, vor sprijini EPPO în misiunea acestuia.

România a fost printre primele state care au susținut înființarea Parchetului European, atât în procesul de negociere a Regulamentului EPPO, cât și în etapele de operaționalizare a noului organ jurisdicțional al Uniunii. EPPO va avea un rol esențial, inclusiv din perspectiva consolidării statului de drept în Europa, în combaterea infracțiunilor ce pot afecta interesele financiare ale Uniunii Europene. Activitatea operațională a EPPO este preconizată a începe în curând. Misiunea lui va fi cu atât mai importantă în perioada următoare, când vor fi disponibile fonduri semnificative din bugetul pe termen lung al UE pentru perioada 2021-2027, în sumă de 1074.3 miliarde EUR, și din pachetul de redresare post-pandemic Next Generation EU, în valoare de 750 miliarde EUR”, se arată în comunicatul oficial.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9617 secunde