Sosită din cel de-al 36-lea marș internațional de instrucție,

Nava Școală "Mircea" a fost decorată ieri pentru prima dată în cei 70 de ani de existență

460
Nava Școală
Nava Școală "Mircea" a revenit ieri, la Constanța, după cel de-al 36-lea marș internațional de instrucție, ocazie cu care 65 de studenți ai Academiei Navale
"Mircea cel Bătrân" și 38 de elevi ai Școlii de Maiștri "Amiral Ion Murgescu" s-au întors acasă. Ceremonialul de ieri a marcat și împlinirea, anul acesta, a 70 de ani de existență.
Bricul Mircea a acostat ieri în Portul Militar Constanța, acolo unde șeful statului, Traian Băsescu, a acordat prima distincție pe care Nava Școală "Mircea" a primit-o vreodată, și anume "Virtutea Maritimă" în grad de Cavaler cu însemn pentru militari, pe timp de pace.

Sute de părinți, rude, prieteni și-au așteptat, ieri dimineață, în Portul Militar Constanța, fiii, nepoții, tații plecați în urmă cu mai mult de patru luni în primul lor marș de instrucție, pe Bricul "Mircea", în Marea Neagră, Marea Mediterană și Oceanul Atlantic. Evenimentul a fost unul încărcat de emoție, dar o emoție necosmetizată, sinceră, reală. Plăcuțe pe care erau scrise saluturi, baloane și zeci, probabil sute de camere foto și de filmat împăienjeniseră mulțimea de oameni prezentă la eveniment.
Nava Școală "Mircea" a efectuat, și anul acesta, un periplu pe mare, în perioada 12 aprilie - 25 august, la bordul său aflându-se nu mai puțin de 192 de membri, dintre care 65 de studenți ai Academiei Navale "Mircea cel Bătrân", 38 de elevi ai Școlii de Maiștri "Amiral Ion Murgescu", iar restul membri ai echipajului. A treia traversă a Oceanului Atlantic a găsit Bricul "Mircea" cu nouă femei la bord: șase de la Academia Navală și Școala de Maiștri, doi maiștri militari și un soldat gradat voluntar, de la Școala de Aplicație a Forțelor Navale de la Mangalia.
Datând încă din anii 1938-1939, atunci când a fost construită în șantierul naval Blohm&Voss din Hamburg, Nava Școală "Mircea" a reunit, ieri, la Constanța, o serie de oficialități. Alături de președintele Traian Băsescu, au participat la eveniment Mihai Stănișoară, ministrul Apărării Naționale, Iulian Fota, consilier prezidențial pentru apărare și securitate națională, dar și contraamiralul Dorin Dănilă, Șeful Statului Major al Forțelor Navale. În ceea ce privește figurile locale, la sosirea bricului au luat parte senatorul democrat-liberal Mircea Banias, fost comandant de cursă lungă, și Ion Bălan, directorul general al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța (CNAPMC).

Un gest de recunoștință
Aflat la evenimentul de ieri, șeful statului a urat "bun venit" acasă celor 192 de marinari aflați la bord și a ținut să menționeze că, în opinia sa, acest prim marș de instrucție i-a transformat pe cadeți în adevărați "bărbați ai mării". Traian Băsescu a adăugat totodată că la bordul Navei "Mircea" a cunoscut cele mai dure momente din viața de om al mării, dar că experiența constituie, pentru oricine se află la începutul acestui drum, "cea mai înaltă școală de călit caractere".
Președintele Băsescu a mărturisit ieri că a aflat cu surprindere faptul că Școala Navă "Mircea" nu a fost decorată niciodată, în cei 70 de ani de existență. Fapt pentru care șeful statului a anunțat că a decis să facă un "gest de recunoștință" față de navă, dar și "o reparație" față de propria sa memorie. "Am vrut să fac o reparație propriei mele memorii, o reparație pe care nava o merita", a ținut să precizeze Traian Băsescu.
Astfel, Băsescu a acordat ieri, prin decretul prezidențial numărul 1.262, distincția "Virtutea Maritimă" în grad de Cavaler cu însemn pentru militari, pe timp de pace. Ceremonia decorării pavilionului navei a fost urmată de arborarea pavilionului decorat și, ulterior, de urcarea la bord a președintelui.
În cele din urmă, după o oră de așteptare (timp în care s-a desfășurat protocolul oficial), de la bordul navei au coborât și cadeții, dar și membrii echipajului. Unii dintre ei își îmbrățișau pentru prima dată copiii născuți când ei erau plecați pe mare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.0747 secunde