Năvodariul, orașul cu una dintre cele mai ieftine gigacalorii din țară

896
1
Năvodariul, orașul cu una dintre cele mai ieftine gigacalorii din țară - navodarflorinchelaru106-1360678965.jpg
Constănțenii plătesc cele mai mari facturi la energia termică din țară, cu un preț de aproape 400 de lei pe gigacalorie. Așa se face că în lunile de iarnă, facturile la căldură ajung la 800 de lei pentru un apartament de două camere, în timp ce pentru apartamentele cu 4 camere costurile sar de 1.200 de lei. Asta pentru că Primăria Constanța acceptă prețurile mari pentru furnizarea energiei termice, dar și pentru că sistemul de subvenție nu este echitabil pentru toată lumea. Cei care nu muncesc și cazurile sociale plătesc mai nimic, în timp ce constănțenii care își rup oasele la muncă își lasă leafa la RADET. Iar cei care susțin că nu se poate face nimic pentru reducerea costului gigacaloriei nu fac altceva decât să mintă.

Un exemplu clar că se poate este orașul Năvodari. Populația de aici plătește gigacaloria doar cu 178 lei.

"Față de celelalte localități, Primăria Năvodari plătește din fonduri proprii, în avans, 30% din prețul gigacaloriei. Practic, noi achităm 30% din valoarea căldurii pentru luna următoare, și 70% pentru luna trecută. Se pare că sistemul funcționează foarte bine. Noi nu avem nicio datorie la furnizorul de căldură, UT Midia, iar această relație de seriozitate are urmări pozitive pentru locuitorii orașului nostru. Aceasta pare a fi rețeta succesului: seriozitatea", ne-a declarat vice-primarul Florin Chelaru. Mai mult, după adoptarea bugetului, Primăria Năvodari intenționează să achite agentul termic furnizat de UT Midia în avans pe întreg anul, urmând ca autoritățile locale să recupereze banii de la populație. "De mult timp noi facem acest lucru: Primăria achită factura la apa caldă și încălzire la furnizor, iar apoi recuperăm banii de la oameni. Iar năvodărenii au înțeles că trebuie să fie și ei serioși, așa că avem un procent de încasare de peste 90%. În acest mod, noi avem grijă ca, în primul rând, să nu se facă datorii la furnizorul de utilități. Poate că și de aceea nu s-a mai mărit prețul gigacaloriei la Năvodari: fiindcă toată lumea este corectă", a mai adăugat Florin Chelaru.

Facturi mici la încălzire

În ceea ce privește factura pe timp de iarnă la încălzire și apă caldă, pentru un apartament cu 4 camere, năvodărenii plătesc în jur de 350 lei pe lună, pentru un apartament cu 3 camere - 250 lei, pentru un apartament cu 2 camere - în jur de 200 lei, iar pentru o garsonieră factura ajunge la 150 lei. Bineînțeles, acestea sunt niște costuri medii, facturile putând crește sau scădea în funcție de suprafața locuinței.

"Ideea mea și norocul tău"

Pe lângă prețul scăzut al gigacaloriei, de doi ani la Năvodari se derulează un program inedit în întreaga țară, numit "Ideea mea și norocul tău". Astfel, lună de lună, în urma unor extrageri publice, 300 de familii, racordate la sistemul centralizat de încălzire, sunt scutite de la plata utilităților: apă rece, apă caldă și încălzire. "Programul funcționează foarte bine. La finalul fiecărei luni extragem 300 de familii care vor plăti factura zero la întreținere. Acest proiect a fost gândit din două considerente: primul a fost să ajutăm oamenii, să îi degrevăm timp de o lună de povara plății întreținerii, iar al doilea a fost interesul nostru de a-i ține pe năvodăreni în sistemul centralizat de încălzire. Și la noi, ca și în multe alte localități, rețele de gaze sunt tot mai mult la îndemâna ce-tățenilor, care preferă să se debranșeze și să se încălzească în sistem propriu. Atunci, cu acest proiect, "Ideea mea și norocul tău" oamenii sunt stimulați să rămână în sistemul de încălzire centralizat", a mai adăugat viceprimarul Florin Chelaru.

Comentează știrea

domn
13 februarie 2013
mutare de sah

posibil ca articolul sa fie un raspuns la initiativa Fortei Civice din data de 17.02.2013 de la hotel Parc

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4889 secunde