Căldura, eternul coșmar al constănțenilor! IATĂ CÂT AM AJUNS SĂ SCOATEM DIN BUZUNARE

2175
20
Căldura, eternul coșmar al constănțenilor! IATĂ CÂT AM AJUNS SĂ SCOATEM DIN BUZUNARE - banicalduraconstanta-1359106804.jpg
Cu sau fără repartitoare, căldura continuă să fie coșmarul constănțenilor. Oamenii nu înțeleg cum este posibil și uman să-i ceri unei familii cu venituri modeste, fără drept la subvenție, să plătească și 70 la sută din salariu numai pentru căldură? Oricât și-ar rupe de la gură, tot nu reușesc să facă față facturilor astronomice și, inevitabil, acumu-lează restanțe, plus penalități.


De anul trecut, constănțenii au ajuns, fără voia lor, vicecampioni pe țară la prețul gigacaloriei, care este de 341,91 lei (surclasați de clujeni, care scot din buzunar 361 de lei pentru o gigacalorie, bucureștenii fiind pe ultimul loc, cu un preț de 169,88 lei). Spiritele s-au încins în cadrul asociațiilor de proprietari după ce, în aceste zile, au fost afișate listele cuprinzând cheltuielile de întreținere pentru luna decembrie 2012, o povară greu de suportat de majoritatea locatarilor, după cum reiese din cifrele prezentate mai jos. 


Între 450 și 743 lei, fără repartitoare! 


Mai mulți locatari din Asociația 433 consideră că este inuman să fie puși în situația de a plăti aproape tot venitul lunar numai pentru căldură, în condițiile în care RADET "pompează în dușmănie, iar noi închidem caloriferele că nu mai rezistăm. Repartitoare n-am putut să instalăm pentru că nu-și permit toți. Dacă domnul primar ține într-adevăr la oameni, ar trebui să suvenționeze și montarea de repartitoare sau să facă un proiect din bani europeni pentru asta. Ce se întâmplă cu adevărat? Nu ține nimeni seama de salariile noastre de doi lei? Se adună restanțe la întreținere, oamenii au ajuns să plătească în rate, cum pot și ei! Nu toți avem salarii mari!".


Iată care sunt sumele pe care le au de plătit locatarii numai pentru căldură, în condițiile în care nu există repartitoare: 452 lei pentru apartamentele cu două camere; 572 lei la trei camere și 743 lei, la patru camere, cu mici diferențe de la o scară la alta. Cât privește sumele reprezentând subvenția primită de locatarii din asociație, aceasta este cuprinsă între 150 și 400 de lei, în funcție de situație. De aceea, locatarii îi propun primarului să acorde, în continuare, subvenții nevoiașilor, dar să micșoreze prețul gigacaloriei, căci "coșmarul căldurii ne pune pe butuci, dacă nu cumva căldura a ajuns un lux ce trebuie suprataxat!"


Apartament de 34 mp, cu repartitor – 450 lei căldura!


Ion Balamaci, președintele Asociației de proprietari nr. 159, din aleea Mărgăritarelor nr. 5, s-a luat cu mâinile de cap după ce a văzut facturile lunii decembrie 2012 pentru căldură. Din capul locului ne-a spus că în asociația pe care o conduce s-a întâlnit cu o situație atipică, la un apartament de 34 metri pătrați, suma de plată numai pentru căldură fiind de 450 lei. Asta nu înseamnă că restul sumelor sunt mici! Astfel, la celelalte apartamente din blocul 25, toate cu repartitor, prețul căldurii la două camere este de 326 lei, la 3 camere - 357 lei, în bloc neexistând apartamente cu patru camere. La blocul 15 A din aceeași asociație, dar fără repartitoare, locatarii de la două camere au de plătit numai la căldură 264 lei, iar cei de la trei camere – 381 lei. La blocul 17 D, tot fără repartitoare, la două camere – 362 lei, la trei camere – 452 lei.


S-a scumpit și citirea repartitoarelor!


De parcă n-ar fi suficient prețul astronomic al gigacaloriei, Ion Balamaci ni s-a plâns că, în acest an, și firma care citește repartitoarele – ISTA, a mărit tariful de citire de la 3,5 lei, la 4,2 lei pe repartitor: "Ba că s-a făcut reevaluare în funcție de cursul euro, ba că s-a scumpit nu știu ce… Dar oamenii au rămas cu aceleași salarii, dacă nu mai mici. Ne gândim să renunțăm la repartitoare! Nu știm cum fac socotelile cei de la RADET, ei știu de ce apar diferențele astea!".


Pentru că, până una-alta, locatarii trebuie să facă față facturilor actuale, conducerea asociației a convocat comitetul executiv, pentru a se aproba montarea, la fiecare scară, a câte unui gigacalorimetru: "Când e un singur gigacalorimetru la capătul blocului, consumul se împarte la toată lumea. Trebuie să ajungem la o concluzie avantajoasă pentru oameni!" – ne-a mai spus președintele, care mai are un of în privința acordării subvențiilor de către primărie fără a se solicita și o declarație dacă există chiriași. Așa se face că în această asociație, un student străin primește o subvenție lunară pentru căldură de 220 lei, fără ca proprietarul să fi înregistrat contractul de închiriere la Fisc: "Sunt multe anomalii, nimeni nu este interesat să le regleze, iar oamenii sunt disperați că nu-și mai pot plăti întreținerea. Față de anul trecut, plătim cu șase-șapte lei mai mult, deși e același preț la gigacalorie".


În condițiile în care la prețul căldurii se adaugă și restul cheltuielilor, astfel încât costurile totale la întreținere depășesc și 1000 de lei la apartamentele mai mari, disperați că nu există zi în care autoritățile locale să nu mărească nu știu ce taxă, oamenii cer oprirea tăvălugului scumpirilor, scăderea prețului gigacaloriei după modelul altor orașe mari și simplificarea procedurii debranșării.


Comentează știrea

20 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Danâlețul pupinos
25 ianuarie 2013
Unii risipesc

Pe luna decembrie,389 lei= caldura,administratie,lift..- 22 grade in apartament- repartitoare-4 camere.Vecini bloc alaturat,fara repartitoare,2 camere 540 lei(cheltuieli similare)..Ba,se mai si lauda ca au dormit cu geam semideschis. Asta e : caldura multa,cu cheltuiala/risipa se tine !!Vorbim de Constanta.

io
25 ianuarie 2013
erata

la Cluj, pretul Gcal este 165lei.

admirator
25 ianuarie 2013
aha!

iata acum, rezultatul campaniilor antirepartitoare... tineti minte, sa puteti raspunde la vara/toamna cand vor incepe iar sa se "vaicareze" pe tema repartitoarelor si vor cere eliminarea lor. Mai este o problema care este acoperita nu doar de primarie ci si de Parlament. Iar asociatia proprietarilor tace... Calculul energiei reziduale de pe tevile de transport caldura: eu am dat 150 de lei pe luna numai pentru asta. S-a hotarit in vremuri de mult apuse ca trebuie sa se calculeze la 30% pierderea de caldura. Pe tevile de otel. Acum avem tot blocul cu tevile schimbate. Plastic/Al.Pierd mult mai putina caldura. Practic, insignifiant. Dar tot 30% pierderi se calculeaza... De ce?

gogu
25 ianuarie 2013
asa este la noi

se da caldura in dusmanie ca sa fie cat mai scumpa factura, problema e ca banii se duc intr-un sac fara fund nici radet nu isi plateste datoriile doar directorii de acolo se bucura de salarii babane. intrebarea mea este dc nu se fac contracte individuale? sa vina radet sa monteze contracost repartitoare "oficiale" ale lor si gata sa plateasca fiecare cat doreste sa consume ca la curent.

tot gogu de mai sus
25 ianuarie 2013
inca ceva...

la 2 camere cu repartitor general pe scara la subsol, pe decembrie factura a fost in jur de 600 lei in conditiile in care stam mai mult pe la munca si nu este consum exagerat de apa...

Răspuns la: asa este la noi
Adăugat de : gogu, 25 ianuarie 2013
se da caldura in dusmanie ca sa fie cat mai scumpa factura, problema e ca banii se duc intr-un sac fara fund nici radet nu isi plateste datoriile...
pentru chitra
25 ianuarie 2013
are dreptate 2

ati inceput si voi sa-l pupati in ... pe mazare: cum adica ,,constantenii fara voia lor au ajuns sa plateasca" doar au fost la vot, iar la Cluj este 165 RON.

Georgiana
25 ianuarie 2013
factura

La 4 camere cu repartitoare, in tomis nord, am de plata pe luna decembrie aproape 400 de lei. Asta in conditiile in care am consumat 0,015 dintr-o gigacalorie. O fi bine?

factura
25 ianuarie 2013
abureala

Nimeni din cei cu repartitoare nu spune ca nu au avut repartitoarele la maxim toata luna decembrie situatie similara cu cei fara repartitoare. Concret fara repartitor 440, cu 451 la acelasi tip de apartament.

asa ne trebuie
25 ianuarie 2013
marcu

aprtament cu trei camere contorizat plateste numai ptr. tevile care trec prin apartament pe luna noiembrie 145ron iar pe luna decembrie 290ron in tomis nord.ista si radetul dau din umeri, arunca motanul unl la altul,fraierul plateste,iar daca ceri explicatie,iti spune sa le faci scri si asteapta ca tot nu poti sa le faci nimic ptr. ca legea lor le da voie sa o aplice in favoarea lor,asa ca sa furati fara frica privatilor.

Geo
25 ianuarie 2013
Mincinosul Mazare

Ca să fie coliva completă, Mazăre a trimis Biroul Disciplina în Construcții și Afișaj Stradal din primărie să-i amendeze pe cei care și-au montat centrale termice pe gaz.

20 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Vineri, 26 Octombrie 2012
Stire din Cetățenești : Constănțeni, caloriferele la control!
Pagina a fost generata in 0.4152 secunde