Cum încarcă firmele de repartitoare facturile la căldură ale constănțenilor

3892
11
Cum încarcă firmele de repartitoare facturile la căldură ale constănțenilor - caloriferrepartitorul21351431432-1351495845.jpg
Mii de constănțeni au plătit, iarna trecută, facturi astronomice la întreținere. Unii au ajuns chiar să suporte, într-o singură lună, contravaloarea a trei - patru gigacalorii pentru un singur apartament. Cum e posibil ca pentru 60 - 70 de metri pătrați să consumi patru gigacalorii sau pentru o garsonieră să se plătească peste 800 de lei căldură, într-o lună, sunt, din păcate, întrebări care au rămas fără răspuns.


Astfel de calcule aberante ale energiei termice au apărut peste tot în oraș. Unele cazuri le-am prezentat și noi, de-a lungul iernii trecute. Peste tot, fără excepție, a fost vorba despre calorifere cu repartitoare de costuri. Așa se face că oameni care au făcut economie și au mai oprit repartitoarele din când în când au plătit mai mult decât cei la paușal.

RADET se apără și spune că problema este în ograda firmelor de repartitoare, care au greșit modul de calcul. Firmele de repartitoare spun că nu e vina lor că oamenii aerisesc camera cu repartitorul pornit și acesta înregistrează foarte multe unități.

La întâlnirea Uniunii Asociațiilor de Proprietari cu reprezentanții autorităților locale și ai furnizorilor de utilități, directorul tehnic al RADET, Liviu Popa, a atras atenția firmelor de repartitoare să revizuiască foarte atent modul de calcul al căldurii consumate pentru fiecare client în parte.

"În sezonul trecut, ne-am confruntat cu situații deosebite. O parte din firmele de repartitoare nu au respectat regulile ANRSC de calcul al sistemului cu repartitoare și au făcut repartizarea după alte reguli. Astfel, în unele facturi nu se regăsesc cota comună, țevile de la subsol etc. Și astfel au ajuns apartamente cu două camere care au avut unități înregistrate pe repartitoare să apară cu 3- 4 gigacalorii pe luna de iarnă. Dacă un vecin închide repartitorul și nu are unități înregistrate, el are totuși de plătit consumul de energie termică pentru părțile comune, în plus, el generează consum prin perete, planșee. Este nefiresc ca un beneficiar de căldură de la vecini, prin pereți, să nu plătească nimic", a explicat Liviu Popa.

"Este anormal ca, pe aceeași scară, unii să plătească 1.000 de lei și alții 10 lei"

Potrivit directorului RADET, iarna trecută s-au înregistrat foarte multe reclamații privind modul de calcul al căldurii. Liviu Popa le recomandă constănțenilor să facă plângere la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța.

"Firmele de repartitoare sunt obligate să calculeze conform regulilor. Noi ne trezim cu mulți consumatori care vin la noi și reclamă că au un consum mare, apoi vedem că nu li s-a adăugat celorlalți, corect, cota comună. Și uite așa ajung să se debranșeze. Pentru furnizor este, într-adevăr, o pierdere. Însă, mai mult decât atât, orice apartament deconectat produce creșterea cheltuielilor pentru cei din condominiu care rămân în sistem. Anul trecut, s-au împărțit foarte defectuos. Noi transmitem facturile și consumul înregistrat la asociație și la firma de repartitoare. Ei le defalcă apoi în funcție de regula stabilită pe condominiu. Este anormal ca pe aceeași scară unii să plătească 1.000 de lei și alții 10 lei, pentru că nu au avut unități înregistrate. Noi ne vom adresa ANRSC cu toate reclamațiile care vin. Cei care nu respectă regulile ANRSC nu au decât să suporte rigorile legii", a mai spus directorul RADET.

Așadar, dacă vă considerați nedreptățiți la factura de întreținere, nu ezitați să vă adresați firmei de repartitoare și să solicitați să vă arate modul de calcul al consumului.



Comentează știrea

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Petrescu
28 octombrie 2012
generarea caldurii prin pereti

Liviu Popa,mai mare aberatie nu puteai sa scoti "generează consum prin perete".Ai facut un test sa vezi cata caldura da un vecin celuilat prin 50cm de b.c.a.Sa presupunem ca un vecin are caldura de la calorifer intr-o camera si in cealalta caloriferul inchis,in acelasi apartament,un caz foarte des intalnit la cei cu repartitoare.Intreabai ce temperatura au incele doua camere care au hol comun si ai sa vezi ce diferenta mare este intre ele.In camera cu calorifer sunt 23c iar in cealalta fara calorifer sunt 15c,deci nesuportabil in camera fara calorifer.Ce naiba vrei sa plateasca cel care sta in alt apartament neincalzit,cata caldura trece printr-un perete de b.c.a. de 50cm? Aberatie mai mare nu putei sa generezi "beneficiar de caldura prin pereti".Chiar daca ar trece un 1c,nu poti sa-l pui la plata,pentru-ca nu are niciun confort,sau il pui sa plateasca 1ron pe luna.Partile comune sunt pierderi ale sistemului,de aia trebuie desfiintat sitemul RADET!!!! Cum spunea cineva,de ce sa platim o armata de oameni ca sa-mi incalzeasca apa calda din calorifer,cand pot sa mi-o incalzesc singur la costuri de patru ori mai mici,si apa calda in fiecare dimineata!!! Nu mai putem sa induram exploatarea voastra,cu concursul Primariei!!!!!!! Mazare ar trebui sa desfiinteze RADET-ul si angajatii sa-i duca la CONGAZ,unde o sa aiba multe instalari.Asa se face in Japonia!!!!

Mavrodin
28 octombrie 2012
campanie electorala

Petrescule,tu crezi ca Mazare nu stie treaba asta,o stie foarte bine,dar el isi asigura constant alegatori prin atribuirea subventiilor fara verificarea lor.Deci uite pana unde duce o exploatare de situatie a unor micinosi care mint pe proprie raspundere ca au salarii mici,avand cate doua masini si firme in apartament.Asta este o campanie electorala continua in stil comunist.Daca ar avea doar un singur mandat,primarii nu ar mai putea exploata nesimtirea cetateanului las si mincinos.Trebuie schimbata imediat constitutia lui Iliescu!!!

admirator
29 octombrie 2012
unii

au aparatamentele izolate, altii nu... unii stiu sa foloseasca robinetul de la calorifer, altii nu, unii au batrini, boplnavi sau copii mici, altii nu... sunt cazuri diferite, care nu au nimic de-a face cu modul d e cvalcul; se pare ca RADET vrea -iar- aruncarea uniforma a costurilor pe toti abonatii... nu mai tine! Dar de ce se calculeaza si caldura reziduala pentru tevile comune, cand cele din otel (care pierd energie masiv) au fost inlcouite cu tevi din plastic. Fara nici o pierdere. De ce nu se corecteaza legea asta, datorita evolutiei-tehnice- instalatiilor? Pina la urma, cu prostiile si incapatinarea sa, RADET isi va pierde toti clientii... Se pare ca asta si vrea primaria...

Un nemultumit
29 octombrie 2012
Controlulu statului=ZERO abili

Subiectul articolului este de foarte mare actualitate.Necazul insa,este altul.Institutiile abilitate ale statului,nu-si fac treaba,pentru care au fost infiintate.Exemple:Autoritatea de Reglementare,OPC-ul,Primaria,RADET-ul,Garda Financiara,Politia Economica,etc.,nu controleaza ,nu sanctioneaza drastic pe hotii care fac afaceri, pe spatele consumatorilor/clientilor.In orice tara civilizata,dupa aparitia unui astfel de articol, intr-un ziar local,organele de control isi intrau in rol, il amendau, il dadeau in judecata si/sau il scoteau din afaceri.La noi, toti politicienii & famigliile lor fac afaceri cu statul.

eu
29 octombrie 2012
pentru toti cei care au comentat

Si eu am avut repartitoare. Cu toata economie, tot am platit mult. Le-am scos si am platit si mai mult. Ca de...vecinii care nu raportau corect unitatile erau platite de mine. Si pentru domnul Petrescu. Sa stii ca se face trasnferul de caldura prin pereti. Ca sa te lamuresti: vecina care are bucataria pe incaperea unde se afla centrala are gresia calda. Eu lasand usa la balcon deschisa(fiind inchis), vecinei de deasupra nu i se mai asterne zapada in balcon, i se topeste. Repartitoarele reprezinta inselaciunea secolului. Pentru ca este logic ca un apartament incadrat si la etaj superior nu va consuma niciodata ca cel de la parter si care se afla in bataia vandul. Pentru ca mie nu mi se pare normal ca intr-o luna foarte friguroasa, doar 5 apartamente situate la parter sa plateasca mai mult din jumatatea valorii energiei termice. este aberant.

George
29 octombrie 2012
marea pacaleala

Nimeni nu ia in calcul si modul in care au fost facute lucrarile la contorizarea individuala si ce trebuiau firmele sa mai faca in sistemul blocului,adica montarea regulatoarelor de presiune pe fiecare coloana,fapt care nu ar duce la cresterea presiunii respectiv a vitezei agentului de incalzire,la inchiderea unui sau a mai multor calorifere din circuit.Prin cresterea vitezei apare si eroarea de inregistrare a gigacalorimetrului de la intrarea in bloc,aceasta ducand la marirea platii la costurilor comune.Nimeni nu s-a uitat la factura care vine in martie si cea care vine in ianuarie,sa vedeti ca in martie aveti cu cateva gigacalorii mai mult in martie(cand este mai cald si se inchid mai multe calorifere) decat in ianuarie.Aceste lucrari nu au fost facute in multe blocuri,motivul este simplu de inteles,pretul era mult mai mare si persoanele care ar fi vazut acest pret nu ar fi fost atrasi in marea pacaleala...Nu uitati in decembrie 89 lumea era nemultumita ca nu aveau caldura si curent electric,iar acum prin astfel de intermediari ajungem sa ne inchidem caldura si curentul cu mana noastra

nica ion
29 octombrie 2012
calorifere ?

Nu va mai chinuiti cu atatea explicatii :sunt doar doua .-1 repartitoarele nu masaoara niciodata ENERGIA termica,sunt ptr.acest scop GIGACALORIMETRELE ptr.debite mici(putin mai scumpe ,dar nemincinoase). -2 ele sunt o solutie numai ptr.oamenii cinstiti (la 60 % hoti in romania ele pot fi "pacalite" in zeci de feluri )! Ceilalti 40 % platesc si pentru cei care "manaresc" repartitoarele...

Vasile
29 octombrie 2012
transfer caldura

Pentru d-nul EU,normal ca se face un mic transfer prin pereti,dar nici fara caldura nu poti sa stai intr-un apartament situat intre apartamente incalzite.Deci nu are rost sa platesi transferul respectiv.Eu am testat cand am fost in concediu la munte,am inchis toate caloriferele si dupa 18 zile aveam 12c in casa,deci nesupurtabil,iar apartamentele din jur erau la 22c-24c.Acum zi si tu,cat trebuie sa platesc pentru 12c? 100ron pe luna?

M*A*M*B*O
29 octombrie 2012
Iarnă grea, factură mare !

O mie de vorbe doi bani nu fac !. RADET-ul vă fură pe față, vă jupoaie. Gazul s-a scumpit, automat se va scumpi și gigacaloria. Iarna se anunță geroasă cu temperaturi mari sub zero grade. Încălzirea și apa caldă va deveni un coșmar pentru voi. Nu vă înțeleg de ce nu renunțați la încălzirea centralizată RADET pentru varianta cu centrală proprie. Iată cum am procedat : - am făcut un împrumut la CEC plus economiile mele. Am izolat foarte bine casa cu polistiren, vată de sticlă și geamuri termopan (casa are 90 m.p.), am montat o centrală supradimensionată cu cca 30% și caloriferele la fel supradimensionate, instalația de încălzire și apă caldă cu țeavă de cupru. Iarna trecută, temperatura în casă am programat-o ziua la 23 grade C iar noaptea la 20 grade C. Pentru cele 5 luni de iarnă am plătit gazul în medie pe lună 175 roni, pentru încălzire, apă caldă și aragaz. Apropo : -cât mai costă o butelie plină ?

Cetateanul informat
18 noiembrie 2012
ECHILIBRAREA HIDRAULICA

Cauza reala a facturilor este DEZECHILIBRUL HIDRAULIC AL INSTALATIEI DE INCALZIRE. Raspunsul e chiar in articol: "orice apartament deconectat produce creșterea cheltuielilor pentru cei din condominiu care rămân în sistem." Inchiderea robinetelor termostatate ale caloriferului are EFECTUL UNEI DEBRANSARI. Concret, creste presiunea si debitul in instalatia ramasa in functiune si se inregistreaza un SURPLUS DE AGENT TERMIC pe contorul de bloc. O parte din agentul termic contractat de Asociatie pt cei debransati, circula in surplus in restul instalatiei. http://www.gds.ro/Societate/2012-02-22/Echilibrarea+hidraulica+da+valoarea+facturii+la+caldura!!!

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Luni, 29 Octombrie 2012
Stire din Social : RADET dă drumul la căldură
Marţi, 23 Octombrie 2012
Stire din Social : Încep probele la rece
Marţi, 23 Octombrie 2012
Stire din Social : RADET începe mâine probele la rece
Vineri, 26 Octombrie 2012
Stire din Cetățenești : Constănțeni, caloriferele la control!
Pagina a fost generata in 1.0517 secunde