Cum încarcă firmele de repartitoare facturile la căldură ale constănțenilor

3896
11
Cum încarcă firmele de repartitoare facturile la căldură ale constănțenilor - caloriferrepartitorul21351431432-1351495845.jpg
Mii de constănțeni au plătit, iarna trecută, facturi astronomice la întreținere. Unii au ajuns chiar să suporte, într-o singură lună, contravaloarea a trei - patru gigacalorii pentru un singur apartament. Cum e posibil ca pentru 60 - 70 de metri pătrați să consumi patru gigacalorii sau pentru o garsonieră să se plătească peste 800 de lei căldură, într-o lună, sunt, din păcate, întrebări care au rămas fără răspuns.


Astfel de calcule aberante ale energiei termice au apărut peste tot în oraș. Unele cazuri le-am prezentat și noi, de-a lungul iernii trecute. Peste tot, fără excepție, a fost vorba despre calorifere cu repartitoare de costuri. Așa se face că oameni care au făcut economie și au mai oprit repartitoarele din când în când au plătit mai mult decât cei la paușal.

RADET se apără și spune că problema este în ograda firmelor de repartitoare, care au greșit modul de calcul. Firmele de repartitoare spun că nu e vina lor că oamenii aerisesc camera cu repartitorul pornit și acesta înregistrează foarte multe unități.

La întâlnirea Uniunii Asociațiilor de Proprietari cu reprezentanții autorităților locale și ai furnizorilor de utilități, directorul tehnic al RADET, Liviu Popa, a atras atenția firmelor de repartitoare să revizuiască foarte atent modul de calcul al căldurii consumate pentru fiecare client în parte.

"În sezonul trecut, ne-am confruntat cu situații deosebite. O parte din firmele de repartitoare nu au respectat regulile ANRSC de calcul al sistemului cu repartitoare și au făcut repartizarea după alte reguli. Astfel, în unele facturi nu se regăsesc cota comună, țevile de la subsol etc. Și astfel au ajuns apartamente cu două camere care au avut unități înregistrate pe repartitoare să apară cu 3- 4 gigacalorii pe luna de iarnă. Dacă un vecin închide repartitorul și nu are unități înregistrate, el are totuși de plătit consumul de energie termică pentru părțile comune, în plus, el generează consum prin perete, planșee. Este nefiresc ca un beneficiar de căldură de la vecini, prin pereți, să nu plătească nimic", a explicat Liviu Popa.

"Este anormal ca, pe aceeași scară, unii să plătească 1.000 de lei și alții 10 lei"

Potrivit directorului RADET, iarna trecută s-au înregistrat foarte multe reclamații privind modul de calcul al căldurii. Liviu Popa le recomandă constănțenilor să facă plângere la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța.

"Firmele de repartitoare sunt obligate să calculeze conform regulilor. Noi ne trezim cu mulți consumatori care vin la noi și reclamă că au un consum mare, apoi vedem că nu li s-a adăugat celorlalți, corect, cota comună. Și uite așa ajung să se debranșeze. Pentru furnizor este, într-adevăr, o pierdere. Însă, mai mult decât atât, orice apartament deconectat produce creșterea cheltuielilor pentru cei din condominiu care rămân în sistem. Anul trecut, s-au împărțit foarte defectuos. Noi transmitem facturile și consumul înregistrat la asociație și la firma de repartitoare. Ei le defalcă apoi în funcție de regula stabilită pe condominiu. Este anormal ca pe aceeași scară unii să plătească 1.000 de lei și alții 10 lei, pentru că nu au avut unități înregistrate. Noi ne vom adresa ANRSC cu toate reclamațiile care vin. Cei care nu respectă regulile ANRSC nu au decât să suporte rigorile legii", a mai spus directorul RADET.

Așadar, dacă vă considerați nedreptățiți la factura de întreținere, nu ezitați să vă adresați firmei de repartitoare și să solicitați să vă arate modul de calcul al consumului.



Comentează știrea

11 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
naei
8 decembrie 2012
jos ordin343/2010 anrsc

atentie USL URGENT jos ordinul 343/2010 anrsc, discriminatoriu,incalca drepturile omului, Parlamentul sa voteze lege contract individual cu furnizorii la toate utilitatile la bloc, URGENT VITAL ..ca sa putem trai si noi .

11 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Luni, 29 Octombrie 2012
Stire din Social : RADET dă drumul la căldură
Marţi, 23 Octombrie 2012
Stire din Social : Încep probele la rece
Marţi, 23 Octombrie 2012
Stire din Social : RADET începe mâine probele la rece
Vineri, 26 Octombrie 2012
Stire din Cetățenești : Constănțeni, caloriferele la control!
Pagina a fost generata in 0.3643 secunde