De ce vrea PRIMĂRIA CONSTANȚA să îngroape CET-ul

2232
5
De ce vrea PRIMĂRIA CONSTANȚA să îngroape CET-ul - sedintaprefecturaasociatiipropri-1351181038.jpg
Sistarea subvenției generalizate pentru căldură i-a făcut pe constănțeni să plătească, iarna trecută, facturi astronomice la întreținere. Astă vară, o mare parte din ei au încercat să se debranșeze de la RADET, dar fără prea mare succes. Unii și-au luat inima în dinți și s-au debranșat singuri. Ceilalți așteaptă cu înfrigurare încă o iarnă grea. 


Autoritățile locale ridică din umeri și aruncă vina în curtea CET-ului. "Noi avem o problemă cu CET-ul!", a spus viceprimarul Gabi Stan, în întâlnirea de la Constanța, a Uniunii Asociațiilor de Proprietari cu furnizorii de utilități și autoritățile locale. Viceprimarul s-a scuzat că subvenția este acordată în funcție de banii pe care îi au la dispoziție. Asta în timp ce alte orașe, mult mai mici și mai sărace față de talia municipiului Constanța, oferă subvenție pentru toată populația. De fapt, strategia autorităților locale pare să fie una mult mai elaborată. 
Nu o spunem noi, ci o văd cu toții. 
Prezent la întâlnirea de miercuri, de la Constanța, Mihai Mereuță, președintele Ligii "Habitat", a spus, voalat desigur, că autoritățile locale vor ca sistemul centralizat de încălzire să dispară. 
"Subvenția este sublimă, dar lipsește cu desăvârșire, la Constanța. Autoritățile au sigur o strategie locală în ce privește termoficarea. Dacă ai o strategie de dezvoltare a sistemului, îl dezvolți. Se pune însă problema dacă dorești să salvezi sistemului sau să aduci sisteme noi. Ce faci, îi forțezi pe oameni să plece din sistem. E simplu și de bun simț. Și sistemul se întrerupe și îi afectezi tot pe cei fără bani, care vor plăti și pentru ceilalți. Sistemul de termoficare nu poate funcționa singur, el este al primăriei. Când însă pui prețul de vânzare același cu prețul de producție, înseamnă că nu ai de gând să salvezi sistemul de termoficare. Cel mai bine ar fi ca primăria să spună de la început ce strategie are. Vino aici în față și spune-mi ce vrei să faci, că va fi mai bine", a precizat Mihai Mereuță. 
De altfel, dispariția CET-ului nu ar fi o noutate. Însuși primarul Radu Mazăre a vorbit, la un moment dat, în campania electorală, de construirea unui nou CET. Deocamdată, totul a rămas la stadiul de vorbe. Între timp însă, constănțenii își dau tot salariul pe factura de întreținere. 


160 de lei gigacaloria la Ploiești 
Ideea unui nou sistem de încălzire pentru constănțeni, chiar și privat, ar însemna totuși costuri mai mici la căldură. La Ploiești, de exemplu, energia termică este furnizată de o companie privată. Prețul unei gigacalorii este de 224 de lei, dar pentru populație, tariful este de 160 de lei, restul fiind subvenție de la autoritățile locale. 


Comentează știrea

yorick
26 octombrie 2012
samba

Acum cativa ani Mazare anunta cu surle si trimbite ca are bani de la UE pentru modernizrea si construirea de centrale de cartier pe gaze.Din cate stiu au modernizat vre-o 3 si au construit doua. Restul ?! Probabil ca restul de bani mai Stane l-ati dat pe samba ! P.orcul de Boc ,asa cum este el de fapt ptr.ca nu i-am tradus numele din limba turca,asa in opozitie (sanchi !) cum este el si in aceasta iarna va subventiona caldura pentru toti clujenii.In Constanta nu se poate cand avem primar un individ fara discernamant si provenit din Ferentari.

ath
26 octombrie 2012
Doamna(domnisoara) Andreea Perhaita

Va faceti prea multe probleme.Ati spus ca autoritatile locale au o strategie. Daca au o strategie,inseamna ca ele(autoritatile) mai si gandesc.Ei bine,aici ati intrecut masura.Unde ati vazut dumneavoastra un politician care gandeste o strategie (buna sau rea) si apoi o pune in practica. Dati-mi un singur exemplu,numai unul. Cand am spus ca ei(politicienii) se orienteaza dupa instinctul primar,sa stiti ca nu am glumit.Ei nu au timp sa gandeasca.Nici nu au cu ce.Si daca ar avea timp sa cugete nu au niciun motiv sa-si consume energia. Doamna Andreea Perhaita,criza energetica mondiala a inceput prin anii '70. S-au scurs cam 40 de ani de atunci si 20 de ani de la revolutie.Chiar nu s-a gandit nimeni in timpul asta(aproape o jumatate de secol) ca pretul energiei termice va ajunge la un nivel greu de suportat de populatie ? Despre ce strategie vorbiti ? Daca Mazare se apuca maine(prin absurd) sa modernizeze reteaua de incalzire a orasului sau sa inventeze apa calda ,mai devreme de 5-10 ani nu va fi gata.Cu reabilitarea termica a locuintelor (obligatie la nivel european) avem alt necaz. Parerea mea este ca pierdem vremea.Eu cred ca asta este inceputul sfarsitului unei clase politice depasite de evenimente.

un constantean
26 octombrie 2012
pacoste

un mare golan care a facut mult rau constantenilor.

admirator
26 octombrie 2012
corect!

mimind grija fata de oras, firme de interes public, saraci etc, Mazare -si ai lui- doresc distrugerea CET.-ului (Ca si tramvaiul, troleele etc.) Fie pentru a construi EI alta, ca firma proprie ce va lua bani de la tot orasul, fie pentru a cumpara firma pe 2 lei. (Ca si Cazinoul.) Oricum, au devenit ridicoli cu lozinca mereu afisata"Boc a interzis subventiile!".........

Miruna
26 octombrie 2012
ce atatea vorbe

sigur,va inteleg ca nu puteti afirma, in calitate de ziaristi, orice chestiune deranjanta chiar daca e adevarata..dar asta e situatia,primarul mazare si clanul lui vrea sa distruga tot ca sa acapareze tot;iar vina este a masei amorfe de cretinopati care il voteza si a masei inerte de egoisti care nu voteaza nimc si nu ii intereseaza nimic

Articole pe aceeași temă

Vineri, 26 Octombrie 2012
Stire din Cetățenești : Constănțeni, caloriferele la control!
Pagina a fost generata in 0.7868 secunde