Negocieri Guvern - sindicate, fără președintele Băsescu

202
Liderii sindicali i-au cerut președintelui să nu se implice în negocierile lor cu Guvernul, a declarat, la finalul întâlnirii cu Traian Băsescu, Marius Petcu, președintele CNSLR Frăția.
"Asta a fost declarația finală a președintelui pe care sper să o reitereze, și anume că ceea ce va însemna înțelegerea noastră cu Guvernul  nu va fi viciat de o intervenție a dumnealui. (...) Pentru noi e un câștig că președintele, în ieșirile publice, nu va mai dori să impună introducerea moratoriului pentru înghețarea salariului", a declarat Petcu.
Sindicalistul a mai spus că președintele le-a transmis că dorește ca bugetul să fie adoptat astăzi, dar va fi aprobat doar cadrul general, urmând ca pentru fiecare domeniu de activitate să aibă loc discuții la nivelul fiecărui minister cu organizațiile sindicale.
Ar putea accepta o mărire a salariilor în două etape: din aprilie și din septembrie
El a mai susținut că sindicatele consideră inacceptabilă înghețarea salariilor și că singura concesie pe care o vor face e să accepte o majorare în două etape. "Ni
s-a cerut în mod explicit să contribuim la o formă de echilibrare a veniturilor și a chel-tuielilor pentru ca bugetul să poată fi promovat mâine, putem să vorbim de o majorare a salariilor în două etape, din aprilie și din septembrie-octombrie. Asta e singura concesie pe care am acordat-o", a conchis Petcu.
Dumitru Costin, președintele BNS, a avut o poziție diferită de a colegului său, spunând că, din câte a înțeles, președintele n-a dorit să se implice în discuțiile dintre Guvern și sindicate. Costin a insistat pe nevoia unei legi a salarizării bugetarilor spunând că înghețarea salariilor ar con-serva inechitatea din sistem. El a arătat că există instituții în care salariul mediu este de 1600 RON, în timp ce la unele acesta e de 9000 de RON. "Unii vor putea să traverseze în liniște această perioadă, în timp ce pentru alții va fi foarte greu de traversat acest moment", a avertizat el.
Președintele FSLI, Aurel Cornea, a susținut că i-a cerut președintelui, ca și premierului, ca educația să pri-mească 6% din PIB și să se acorde și majorările salariale. "Nu ni s-a dat nicio garanție", a mai arătat Cornea.
Președintele Băsescu a invitat la consultări ieri sindicatele și patronatele, după ce după-amiază a avut o discuție cu acestea și la ministerul Finanțelor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6407 secunde