Stelian Duțu:

"Nicușor Constantinescu nu a urmărit și respectat condițiile impuse prin contract"

842
Magistrații de la Judecătoria Constanța l-au audiat, ieri, în dosarul președintelui Consiliului Județean (CJ) Constanța, Nicușor Constantinescu, acuzat de fapte de corupție, pe fostul președinte al CJ, Stelian Duțu.
De asemenea, după cea de-a doua tentativă eșuată de citare cu mandat de aducere a inculpatului Constantinescu, judecătorii au renunțat să-l mai citeze la propriul proces.

Ieri dimineață, jandarmii constănțeni s-au deplasat din nou la vila mai marelui județului, de pe strada Mihai Eminescu, pentru a-l anunța că, după-amiază, trebuie să se prezinte la propriul proces. Nu că acesta nu ar ști. Nici pomeneală! Doar că inculpatul Nicușor Constantinescu a anunțat judecătorii, prin avocatul său, că nu vrea să dea vreo declarație în acest proces. Și punct. Judecătorii au insistat însă în a-l convinge să se prezinte la instanță prin emiterea unui mandat de aducere, în vederea audierii sau măcar în ideea de a spune cu gura lui, și nu prin interpuși, că nu vrea să dea vreo declarație.

Stelian Duțu, denunțătorul lui Nicușor Constantinescu
Judecătorii au luat act, ieri după-amiază, de absența lui Nicușor Constantinescu și au audiat singurul martor prezent din cei trei citați. Este vorba de fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Stelian Duțu, cel care, de altfel, a formulat plângerea de la care au pornit cercetările în acest dosar. El a spus că, în 2001, în calitatea pe care o avea atunci, de președinte al CJ Constanța, a încheiat un contract de finanțare între RAJA și Uniunea Europeană. "Consiliul Județean era garantul obligațiilor dintre RAJA și UE. CJ era și cofinanțator al obiectivelor stabilite prin acest contract", a declarat Stelian Duțu. Vizavi de obligațiile exprese pe care le avea Nicușor Constantinescu, cel care a preluat Consiliul Județean Constanța, Stelian Duțu a spus: "El avea obligația de a prevede, în mod necondiționat și irevocabil, sumele necesare pro-iectului în buget".
Ulterior, el a citit în presă despre problemele apărute vizavi de acest contract.
"Era pus în pericol întreg programul de finanțare, cu toate cele patru investiții, cu riscul suspendării de către UE a fondurilor nerambursabile, statul român urmând să restituie sumele investite deja de UE până la acel moment", a mai spus Duțu. "Știu că inculpatul nu a dat dispoziție să se plătească. Nu a urmărit și respectat condițiile impuse prin contract", a mai declarat martorul.
Judecătorii vor continua audierile în acest dosar la data de 14 februarie 2011.

Nicușor Constantinescu este acuzat de comiterea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată. Procurorii DNA spun că el ar fi refuzat să efectueze o serie de plăți la care CJ se angajase într-un proiect finanțat în mare parte de Uniunea Europeană, creând astfel un prejudiciu către RAJA Constanța în valoare de peste un milion de euro.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.126 secunde