Noua Direcție de Film a CJC funcționează doar pe hârtie

1411
Noua Direcție de Film a CJC funcționează doar pe hârtie - 350f3873e8ca13e48c7a659a7b484187.jpg

Articole de la același autor

La sfârșitul lunii septembrie, Organigrama Consiliului Județean Constanța (CJC) se extindea cu încă o direcție. În ședința din 25 de septembrie, consilierii județeni au aprobat înființarea Direcției Județene a Distribuției și Exploatării Filmelor Constanța.
Aceasta urma să se ocupe, în exclusivitate, de administrarea patrimoniului destinat exploatării și distribuției filmului, precum și a furnizării serviciilor aferente către public. Potrivit HCJC 320/25.09.2009, din patrimoniul direcției face parte și dreptul de administrare a patru săli de cinematograf ("Republica" și "Studio" din Constanța, "Pescăruș" din Mangalia, "Eforie Sud" din Eforie Sud) și a nouă grădini de vară ("Tomis" - Constanța, "Albatros" - Mamaia, "Neon" și "Perla" din Eforie Nord, "Farul", "Venus", "Saturn" și "Jupiter" din Mangalia și "Eforie Sud" din Eforie Sud).
Toate aceste obiective au trecut, tot printr-o hotărâre a CJC de la sfârșitul lunii august, din domeniul privat al statului și administrarea Regiei Autonome de Distribuție și Exploatare a Filmelor "Romania - Film" în domeniul public al județului Constanța și administrarea CJC.
Etapa de predare - primire a bunurilor amintite mai sus pare însă a se prelungi, tărăgănând procesul de recondiționare a sălilor și grădinilor.
Șeful Direcției pentru Cultură, Învățământ, Sport, Sănătate, Organizare Evenimente și Protocol, Cristian Zgabercea, a declarat că, în această perioadă, se lucrează la predarea și primirea obiectivelor, pentru care nu există un termen fix de finalizare. El a recunoscut că procesul este unul mai complex, fiind vorba de o serie de inventare de care trebuie să se țină cont. Totuși, el a adăugat că acest proces se va încheia până la sfârșitul anului.
Dumitru Vlăescu, director zonal al Romania - Film și membru al comisiei de predare-primire, a declarat că, la începutul lunii, au fost predate către CJC primele cinci imobile: "Republica" și "Eforie Sud" din stațiunea cu același nume, precum și grădinile "Perla" din Eforie Nord, "Venus" și "Saturn" din Mangalia.
În aceste condiții, până la începutul lui 2010, noua direcție nu va funcționa decât pe hârtie. Reamintim că în ședința din septembrie, în fruntea noii direcții a fost numit ca manager interimar Gabriel Tufeanu. Potrivit afirmațiilor lui Cristian Zgabercea, el va rămâne pe acest post până la organizarea concursurilor de ocupare a funcțiilor, care vor avea loc de-abia după stabilirea patrimoniului.
Gabriel Tufeanu s-a regăsit pe lista nominalizaților PSD, din această primăvară, pentru Regia de Exploatare a Filmului. Potrivit informațiilor apărute în presă, el este un apropiat al conducerii pesediste din Constanța. Tufeanu a refuzat să vorbească despre apartenența sa politică, recunoscând totuși că a fost membru al Tineretului Social - Democrat București.

În așteptarea banilor europeni
Tufeanu a vorbit însă despre procesul de predare-primire care întârzie din cauza chestiunilor birocratice. "Pentru a ne îndeplini obiectivele trebuie să facem toți acești pași. Trebuie să facem inventarele, să facem verificări, să stabilim patrimoniul direcției și, apoi, să venim cu un proiect concret pentru aceste obiective", a declarat el.
Principala sa țintă este repunerea cinematografelor în circuit și, implicit, renovarea lor pentru a deveni funcționale. În cazul grădinilor de vară, Tufeanu susține că intențio-nează să le modernizeze, astfel încât să poată fi închiriate pentru specta-cole sau să poată funcționa și ele ca spații pentru proiecții de film.
"CJC nu este bogat și vreau să iau bani de la Uniunea Europeană pentru renovarea cinematografelor și grădinilor", a completat el. Actualul manager a mai spus că a găsit deja o sursă de finanțare europeană ce ar putea fi obținută prin derularea unui program susținut de Ministerul Dezvoltării Regionale și Locuinței. Cu toate acestea, el nu a putut preciza care este numele programului pe care vrea să-l urmeze.
Ținând cont de toate aspectele prezentate mai sus, constănțenii și turiștii mai au de așteptat până va deveni funcțională noua direcție, până când aceasta va putea aplica pentru un program european, până când proiectul va fi declarat eligibil și, apoi, până va primi fondurile necesare de la UE pentru renovarea cinematografelor și grădinilor de vară.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6588 secunde