CJC se ține scai de lacurile și bălțile din administrarea "Apelor Române"

1180
CJC se ține scai de lacurile și bălțile din administrarea
Constanța se întrunește, săptămâna viitoare, într-o nouă ședință ordinară. Pentru a treia oară în trei luni, șeful CJC, Nicușor Constantinescu, introduce pe ordinea de zi proiectul privind trecerea unor lacuri și bălți din administrarea "Apelor Române" în administrarea Consiliului Județean Constanța.

Potrivit convocatorului afișat vineri după-amiază pe site-ul CJC, pentru ședința de miercuri au fost înscrise pe ordinea de zi 22 de proiecte de hotărâre. Printre cele mai interesante se numără cel de la punctul 10, prin care se solicită Guvernului României trecerea imobilelor reprezentând lacuri și bălți, din domeniul public al statului și din administrarea Administrației Naționale "Apele Române" în domeniul public al județului Constanța și în administrarea CJC.
Proiectul a fost supus votului aleșilor atât în ședința din 23 august, cât și în ședința din 25 de septembrie. Însă de fiecare dată a fost respins întrucât nu a întrunit numărul de voturi ne-cesar aprobării. În conformitate cu prevederile legii 215/2001, hotărârile care privesc administrarea patrimoniului se adoptă cu votul a cel puțin două treimi din numărul consilierilor în funcție.
Consilierul democrat-liberal Mihai Petre a declarat că grupul PD-L din Consiliul Județean va rămâne consecvent votului anterior și va vota și de această dată "împotrivă".
"Descentralizarea trebuie să se realizeze la nivelul cel mai jos. Autoritatea cea mai în măsură să solicite trecerea în administrare este Consiliul Local pe a cărui rază administrativ-teritorială există lacurile și bălțile la care se face referire. Ceea ce face acum Consiliul Județean nu este o descentralizare, ci mai degrabă o centralizare", a explicat Mihai Petre. Tot el a mai spus că, în primul rând, ar fi trebuit să existe un punct de vedere scris din partea autorităților locale care își expri-mă acordul ca lacurile și bălțile care se află pe raza lor administrativ-teritorială să fie preluate, în primă fază, de către CJC.

Soarta apelor, în mâna liberalilor
În timp ce pedeliștii își mențin poziția, liberalii tind să se lase luați… de ape. Dacă în ședința din 23 august grupul liberal a votat "împotrivă", pe 25 septembrie, cei trei liberali prezenți și-au schimbat brusc opțiunea, votând (n.r. - în ton cu aleșii PSD) "pentru" trecerea apelor în administrarea CJC.
"Luna trecută, proiectul nu a putut fi adoptat pentru că au absentat atunci mai mulți consilieri: și de la PSD, și de la PNL, și de la PD-L. Însă dacă liberalii vor vota «pentru» de această dată, proiectul va trece cu siguranță", a explicat Mihai Petre.
Consilierii liberali Eugen Silaghi, Doina Carp și Adrian Bratu nu au putut spune care va fi poziția lor, invocând faptul că vineri după-amiază nu intraseră în posesia documentației de la CJC. Ei au adăugat însă că urma să fie convocată o ședință de grup în week-end pentru a stabili care va fi atitudinea PNL.
Cu toate acestea, Doina Carp a precizat că, în cazul în care proiectul se prezintă în varianta promovată de CJC pe 23 august, ea își va menține opțiunea și va vota "împotrivă".
În schimb, Adrian Bratu înclina vineri spre un vot pozitiv. El a încercat să arate că inițiativa este un prim pas pe care îl face CJC pentru a realiza transferul lacurilor și bălților de la nivel central la nivel local. Totodată, el a spus că pentru definitivarea procesului va fi nevoie de o Hotărâre de Guvern, iar pro-cedura este mai complicată. Bratu a mai punctat faptul că, prin trecere apelor în administrarea CJC, vor putea fi accesate mai ușor fonduri europene.
Așa cum se precizează și în proiectul de hotărâre este vorba despre lacurile și bălțile din 23 August (Tatlageac), Agigea (Agigea), Aliman (Vederoasa), Cobadin (Conacu-Negrești), Constanța (Tăbăcărie), Corbu (Corbu), Eforie (Techirghiol), Limanu (Dunăreni, Hagieni), Mangalia (Mangalia), Oltina (Iortmac, Oltina), Ostrov (Bugeac), Rasova (Baciu) și Seimeni (Domneasca).

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4483 secunde