CJC se pregătește să diminueze cheltuielile de personal

2604
CJC se pregătește să diminueze cheltuielile de personal - 73fe05cf8b7f2f65d26444d2badb9dc1.jpg
Guvernul a dezbătut, la mijlocul săptămânii, un proiect de lege care ar putea obliga instituțiile publice să diminueze cheltuielile de personal în medie cu 15,5% lunar, aplicând, la alegere, mai multe măsuri.
Potrivit proiectului de lege privind reorganizarea unor autorități și instituții publice, raționalizarea cheltuielilor publice, susținerea mediului de afaceri și respectarea acordurilor-cadru cu CE și FMI, la Capitolul III referitor la măsurile de reducere a cheltuielilor de personal în sistemul bugetar, se prevede că șefii autorităților și instituțiilor publice, indiferent de modul de finanțare, au obligația de a diminua cheltuielile de personal. Printre măsurile care pot fi adoptate se numără: acordarea de zece zile libere fără plată personalului propriu, indiferent de statutul acestora, reducerea programului de lucru sau combinarea acestor două măsuri. Nu este exclusă nici aplicarea unei alte variante care să aibă efect echivalent.
Proiectul mai prevede că modalitatea de aplicare a acestor măsuri se stabilește cu acordul salariaților, cu consultarea organizațiilor sindicale.
Printre instituțiile vizate, se numără și Consiliul Județean Constanța (CJC). "Trebuie să facem o analiză și să discutăm și cu sindicatul Consiliului Județean. De la începutul anului, noi am aprobat deja o reducere a cheltuielilor de personal cu 15%. Acum, am putea să mai facem o reducere uniformă de 0,5%. Însă, în primul rând, trebuie să vedem hotărârea publicată în Monitorul Oficial și să analizăm cele mai bune măsuri. Dacă este lege, trebuie să o respectăm", a declarat vicepreședintele CJC, Cristinel Dragomir.
Consilierii au avut păreri împărțite în legătură cu acest subiect. "Acestea nu sunt măsuri de redresare a bugetului. Sunt măsuri fără un efect pe termen lung. Desigur, se pot face economii, dar nu mi se par măsuri serioase", a susținut consilierul liberal, Viorel Sorin Ciutureanu. "Când vor apărea toate aceste măsuri, le vom lua și noi în dezbatere și le vom analiza împreună", a adăugat el.
Colegul său din CJC, democrat-liberalul Dionisie Culețu, a spus scurt că cea mai bună variantă pentru Consiliul Județean este ca aleșii să renunțe la indemnizațiile lor. În privința reducerilor ce ar putea afecta funcționarii publici, Culețu a declarat că astfel de hotărâri trebuie luate de către conducerea CJC.
În schimb, pesediștii s-au văzut depășiți de situație. "Trebuie să mă consult cu domnul Dospinescu (n.r.-Nicolae Dospinescu), care este în comisia de buget-finanțe, și să vedem care este cea mai bună variantă", a încercat să explice Ioan Mărcuș. "Mă depășește această problemă", a recunoscut sincer Niculae Peride. El a mai menționat totuși că nu ar accepta niciuna dintre măsurile propuse de Guvern, argumentând că salariile oricum sunt mici și există o insuficiență de personal.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2852 secunde