PD-L, PNL și PSD merg astăzi la Cotroceni cu propuneri de modificare a Constituției

1999
Menținerea unui Parlament bicameral, sancționarea migratorilor cu pierderea mandatului, întărirea controlului parlamentar asupra Guvernului, limitarea atribuțiilor președintelui și votul obligatoriu sunt doar câteva din modificările pe care opoziția PSD și PNL le propune pentru modificarea Constituției, notează HotNews.ro. Pe de altă parte, PD-L se limitează la cerințele referendumului: Parlament unicameral și reducerea numărului parlamentarilor la 300. PD-L, PSD și PNL vor merge astăzi la Cotroceni, la consultări cu șeful statului și își vor prezenta propunerile. UDMR  nu va participa, pentru că azi, 15 martie, este ziua Ungariei, mai precizează HotNews.ro.
Vicepreședintele PD-L, Roberta Anastase, a declarat pentru Hotnews.ro că mandatul cu care va merge PD-L la consultări la Cotroceni va fi stabilit în ședința Biroului Permanent Național al partidului de astăzi. Anastase a mai preci-zat că democrat-liberalii vor merge pe principiul menținerii republicii semi-prezidențiale.
Și PSD rămâne să-și stabilească mandatul tot astăzi, în ședința conducerii partidului. Social-democrații vor interdicția migrării parlamentarilor de la un partid la altul sau pierderea mandatului de către parlamentarii care demisionează din partidele pe listele cărora au candidat, dar și întărirea controlului parlamentar asupra Guvernului prin demiterea unui ministru prin moțiune simplă. Pesediștii solicită clarificarea drepturilor președintelui, votul obligatoriu pentru cetățenii României, un Parlament cu două camere legislative, dar și reducerea numărului de parlamentari la 300.
Dincolo de propunerile de modificări făcute publice de Victor Ponta, președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, s-a declarat categoric împotriva revizuirii Constituției.
Președintele PNL, Crin Antonescu, a precizat că partidul său își menține principiile fundamentale privind Constituția, pronunțându-se pentru o republică parlamentară și un legislativ bicameral, fiecare Cameră cu atribuții diferite.
În ceea ce privește modificările pe care UDMR le-ar susține, acestea sunt apropiate de propunerile opoziției PSD și PNL. Președintele UDMR, Marko Bela, a declarat vineri la postul de radio  RFI că partidul său pledează pentru un Parlament bicameral și că ar dori ca Guvernului să-i fie retras dreptul de a emite ordonanțe de urgență.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.1682 secunde