PDL și USL, acuzate de "ipocrizie" în problema votului majoritar într-un singur tur

289

Nouă organizații neguvernamentale protestează împotriva ideii de introducere a sistemului majoritar cu un tur la alegerile parlamentare, acuzând PDL și USL de populism și ipocrizie atunci când își declară atașamentul față de așa-numitul uninominal pur.
"Am luat act cu surprindere și îngrijorare de declarațiile din ultimele zile ale liderilor PDL și USL referitoare la introducerea sistemului de vot majoritar într-un singur tur pentru alegerile parlamentare din acest an. Prin urmare, noi - semnatarii acestui comunicat, cerem partidelor politice parlamentare și conducerilor acestora să manifeste responsabilitate în ceea ce privește legislația electorală pe care o pregătesc pentru alegerile din acest an. Ne exprimăm speranța că întrecerea dintre liderii USL și cei ai PDL în declararea atașamentului față de sistemul de vot majoritar cu un singur tur de scrutin este doar expresia populismului și a ipocriziei și nu este în acord cu intențiile reale legate de sistemul de vot ce urmează a fi promovat și votat în Parlament", se arată în comunicatul semnat de cele nouă organizații.
Cele nouă organizații țin să atragă atenția asupra faptului că sistemul majoritar într-un singur tur permite, teoretic, unui partid care se bucură de susținerea a numai 35 - 40% din alegători să ajungă să obțină 100% mandate parlamentare, dacă fiecare candidat al său se clasează (cu 30 - 40% din voturi) primul în circumscripția uninominală în care candidează.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.9137 secunde