Pentru 2010, primarii constănțeni se limitează să majoreze taxele și impozitele locale cu 20%

1026
Pentru 2010, primarii constănțeni se limitează să majoreze taxele și impozitele locale cu 20% - c17f34697eff61933db1f1b27045649c.jpg
Prin Hotărârea Guvernului nr. 956/2009, Guvernul a decis, la sfârșitul lunii august, să majoreze cu aproximativ 20% taxele și impozitele locale pe care trebuie să le plătească persoanele fizice și juridice de la 1 ianuarie 2010.
În baza acestei hotărâri administrațiile locale vor putea actualiza cu rata inflației din 2007-2009 cuantumurile impozitelor și taxelor locale aplicate în 2010, astfel încât acestea vor crește cu circa 20% și vor aduce anul viitor venituri suplimentare de peste 970 milioane euro. De asemenea, consiliile locale mai pot stabili și alte majorări în funcție de specificul fiecărei administrații.
La nivelul județului Constanța, cei mai mulți edili au declarat că încă lucrează la actualizarea taxelor și impozitelor pentru 2010, însă acestea nu vor depăși pragul de 20% fixat prin Hotărârea Gu-vernului.

"Nu putem lua pielea
de pe om"
Primarul comunei Amzacea, Constantin Radu, a declarat că administrația locală se va limita să respecte legea fără a face alte majorări. "Dacă este lege, trebuie să o respectăm. Vom face acele majorări de până la 20%. Nu cred că le vom majora și mai mult pentru că nu se poate să luăm și pielea de pe om", a explicat primarul. El a mai spus că noile biruri vor fi aprobate în ședința Consiliului Local din luna noiembrie.
De aceeași părere a fost și primarul din Chirnogeni, Gheorghe Manta. "Vom mări taxele astfel încât să ne încadrăm în procentele prevăzute de lege. Noi nu reușim să încasăm taxele și impozitele la nivelul actual. Ce să mai încasăm dacă le majorăm și mai mult?", a pus problema Manta.
"Nu știu dacă populația va suporta toate aceste majorări", a fost de părere Ion Adam, primarul comunei Comana. "Din punctul de vedere al primarului, o majorare este bine-venită pentru că se vor strânge mai mulți bani la bugetul local. Însă privind din punctul de vedere al cetățeanului, al agentului economic, nu sunt bune aceste măriri", a completat el.
Nici la Medgidia nu vor exista majorări suplimentare celor cuprinse în HG nr. 956/2009. "Ne vom limita doar la acel procent de 20%. Toate celelalte posibile majorări le vom discuta în 2010. Vom vedea anul viitor cum va evolua situația economică și dacă va fi nevoie să le actualizăm, să le majorăm, o vom face pentru anul 2011", a clarificat lucrurile edilul din Medgidia, Marian Iordache. "Oricum, taxele sunt greu de suportat. Oamenii, agenții economici au de suferit. O suprataxare nu va face altceva decât să îi închidă", a adăugat Iordache.
Contabilul Primăriei Băneasa, Constantina Petcu, a precizat că nici aici nu se vor face majorări mai mari de 20% la nivelul taxelor și impozitelor din 2010.

Actualizări în lucru
Primarul orașului Negru Vodă, Ion Nicolin, nu a putut vorbi despre taxele și impozitele locale din 2010, argumentând că biroul de contabilitate al Primăriei lucrează la definitivarea lor. "Peste două săptă-mâni, le vom aproba în Consiliul Local și atunci le veți putea afla", a spus scurt el.
Și primarul Gheorghe Cojocaru a declarat că administrația Murfatlar lucrează la proiectul de hotărâre privind stabilirea taxelor și impozitelor pentru anul viitor, însă a menționat că nu vor exista majorări supli-mentare. "Mai sunt doar câteva taxe ce trebuie actualizate pentru că am făcut niște investiții și trebuie să ne recuperăm banii. Trebuie să recalculăm apa la Siminoc și taxa de salubritate în Murfatlar. Cel mai probabil în următoarea ședință a Consiliului Local le vom aproba", a completat Cojocaru.

"Suntem pe zero"
Situația administrației locale din Vulturu este una mai specială. "Noi acum suntem pe zero. Nu mai avem bani nici pentru angajații Primăriei", a declarat primarul Eugen Marius Berbec, susținând că Primăria reușește cu greu să încaseze taxele și impozitele.
Primarul a mai spus că există un grad de sărăcie foarte ridicat la nivelul comunei. "Există familii cu câte 2-6 membri ale căror venituri nu depășesc patru milioane de lei vechi. Pe familie", a punctat el.
"Noi vom face o analiză a Hotărârii de Guvern, astfel încât să nu fie împiedicată buna desfășurare a colectării taxelor și impozitelor. La sfârșitul anului, probabil în luna decembrie, le vom aproba și noi. Însă ele nu vor depăși pragul de 20%", a asigurat Eugen Berbec.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4624 secunde