Primarii constănțeni ezită să includă împrumuturile bancare într-o strategie anticriză

856
Primarii constănțeni ezită să includă împrumuturile bancare într-o strategie anticriză - 41d89d375c748da6a894ccb1b51523a1.jpg
Dificultățile financiare ale administrațiilor locale se adâncesc pe zi ce trece, iar primarii con-stănțeni se arată reticenți în privința contractării unor credite care să le asigure cheltuielile pentru proiectele administrative. Foarte mulți dintre ei au evitat să apeleze la această formulă, imposibilitatea de a plăti dobânzile mari și ratele fiind principala lor temere. Majoritatea dintre ei continuă să se bazeze pe fondurile de la bugetul local sau speră într-un sprijin guvernamental.

Tentative
Primarul orașului Techirghiol, Adrian Stan, nu a contractat, până în prezent, nici un credit pentru administrația locală. În schimb, el nu a negat faptul că a vrut să facă un împrumut în decembrie 2008 pentru a putea asigura cofinanțarea unor proiecte, precum amenajarea unui parc terapeutic sau construirea blocurilor sociale.
Stan a declarat că valoarea creditului ajungea la 300.000 de euro, însă dobânzile prea mari și începutul crizei economice l-au determinat să renunțe la această variantă. "Nu excludem posibi-litatea de a face un împrumut în cazul în care băncile pot oferi siguranță și dobânzi mai mici", a mai spus el.

"Nu facem credite"
Nici Ion Nicolin, primarul orașului Negru Vodă, nu a apelat până acum la un sprijin financiar din partea unei bănci. În plus, el a declarat hotărât că nu vrea să facă niciun fel de împrumut. "Nu facem credite", a spus simplu el, argumentând că preferă să își susțină proiectele doar din bugetul local.
La fel de ferm a fost și Constantin Bențea, gospodarul-șef din comuna Bărăganu. "Nu îmi îndatorez primăria sub nicio formă", a spus răspicat el. Aflat la al treilea mandat, Bențea a mărturisit că nu a făcut decât un contract de leasing pentru achiziționarea unui buldoexcavator de 40.000 de euro. După trei ani, administrația locală din Bărăganu a reușit să lichideze contractul de-abia luna trecută. "Dacă făceam împrumuturi până acum, ne era greu să facem față acestei perioade de criză", a completat el. "Nu facem niciun fel de împrumut", a încheiat categoric el.
În aceeași situație se află și comuna Amzacea. Primarul Constantin Radu nu a făcut până acum împrumuturi și nici nu este tentat să opteze pentru o astfel de soluție. "Nu avem credite și nici nu cred că o să facem pentru că nu o să ne descurcăm după. Dacă ne împrumutăm, vom plăti apoi de 10 ori mai mult", a precizat primarul.

În caz de urgență…
Nici la Crucea nu a fost nevoie, până acum, de un astfel de împrumut bancar. Primarul comunei, Gheorghe Frigioi, aflat la al treilea mandat, nu a făcut niciodată un credit. "Acum, nu este nevoie de un împrumut, dar dacă va fi cazul și va trebui să găsim finanțare pentru proiectele pe care le vom derula, atunci vom face și împrumuturi", a explicat el.
Gheorghe Chirciu, primarul comunei Oltina, a fost de aceeași părere. "Nu avem bani pentru a ne susține proiectele și chiar m-am gândit la un moment dat să iau un credit. Dar trebuie să vedem exact pentru ce proiect trebuie să facem împrumutul", a adăugat el.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.538 secunde