Pesediștii Antonella Marinescu, Cristina Dumitrache și Eduard Martin au fost cei mai tăcuți parlamentari din această sesiune

1496
Pesediștii Antonella Marinescu, Cristina Dumitrache și Eduard Martin au fost cei mai tăcuți parlamentari din această sesiune - 1517ca975e0eeb7a0833cf577619dd02.jpg
Pe parcursul ultimei sesiuni parlamentare (1 februarie 2010-1 iulie 2010), unii parlamentari constănțeni s-au impus printr-o serie de declarații politice, în timp ce alții s-au arătat foarte tăcuți, fără a interveni vreodată în plen.

În topul parlamentarilor constăn-țeni cu cele mai multe intervenții în plen se numără reprezentantul Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR), Aledin Amet. În ultima sesiune parlamentară, Aledin Amet a avut 25 de intervenții. Printre altele, el a vorbit despre importanța datei de 24 ianuarie 1859 în istoria României, dar și despre împlinirea unui centenar de când a fost pusă piatra de temelie a Moscheii Regale "Carol I", precum și despre prioritățile UDTTMR și despre cei 20 de ani de la înființarea Filialei Constanța a UDTTMR. De asemenea, el a adus în atenția deputaților și necesitatea înființării în cadrul Universității "Ovidius" Constanța a unei secții de limbă tătară și a creării unei curse aeriene între Constanța și Istanbul. Aledin Amet a avut o intervenție și în cadrul dezbaterii Proiectului de Lege privind externarea persoanelor decedate, de religie islamică.
Pe locul al doilea în același top, se află deputatul liberal Gheorghe Dragomir, cu 18 luări de cuvânt în plen în perioada 1 februarie-1 iulie. Cele mai multe intervenții îl au în centrul lor pe Emil Boc: "Își dă demisia Guvernul Boc?", "Boc, te așteaptă comuna Răchițele" sau "De 1 iunie, Guvernul Boc uită de copii". Gheorghe Dragomir a abordat și alte subiecte, precum fiscalitatea excesivă, pensiile militarilor, alocațiile, numărul de șomeri, noile impozite sau Legea învățământului.
Social-democrata Manuela Mitrea se situează pe locul al treilea în top, cu 17 intervenții în plen. Majoritatea declarațiilor sale este menită să atragă atenția asupra diferitelor zile cu impact social, cultural și ecologic sărbătorite la nivel național și mondial: cu ocazia zilei de 26 iunie (Ziua Drapelului Național), de Ziua mondială a refugiaților, Ziua mondială pentru combaterea deșertificării și secetei, Ziua mon-dială a mediului, Ziua Internațională a Copilului, Ziua Internațională a Copiilor Dispăruți, Ziua Internațională a Muzeelor sau Ziua Internațională a Pământului. Ea a tratat și subiectul maternităților din România și a obezității care este un pericol pentru copiii români.

Agricultura ca prioritate
Democrat-liberalul Constantin Chirilă le urmează celor trei, cu 16 luări de cuvânt în plen. El a abordat, în special, problema agriculturii, care trebuie să aibă prioritate, în opinia sa. Chirilă a adus în dezba-terea parlamentarilor necesitatea sprijinirii zonelor vulnerabile la nitrați din Dobrogea, precum și a abordării politicilor de dezvoltare pentru sectorul agricol. Pe de altă parte, Constantin Chirilă a pledat în fața colegilor din Parlament și pentru reforma în administrație publică și implementarea scutului antirachetă.

Traian Băsescu, pe limba senatorilor
Potrivit informațiilor publicate pe site-ul Senatului, Puiu Hașotti, liderul grupului de senatori ai PNL, a avut în această sesiune zece declarații politice. Totodată, el a avut și trei luări de cuvânt în ședințele comune ale Camerei Deputaților și Senatului, din 24 martie, 30 martie și 15 iunie, unde au fost dezbătute mai multe rapoarte privind funcționarea justiției, Societatea Română de Televiziune și moțiunea de cenzură "Opriți genocidul social!". De mai multe ori, Puiu Hașotti l-a avut ca țintă pe șeful statului.
Și senatorul PSD Nicolae Moga a avut 12 declarații politice, unele dintre ele vizându-l direct pe pre-ședintele Traian Băsescu: "Ana-tema mediatică a președintelui - sau cum mai mințim poporul cu televizorul" sau "Președintele-jucător vine cu o nouă «schemă» în fața națiunii". În plus, el a abordat și problema măsurilor adoptate de Guvernul Boc, a Constituției și a pensiilor speciale.

Infrastructura și dezvoltarea economică
Deputatul PDL Zanfir Iorguș a luat cuvântul în plen de opt ori în sesiunea care tocmai s-a încheiat, abordând problema fondurilor europene, a parteneriatului public-privat, precum și necesitatea susținerii infrastructurii locale, a dezvoltării economice a României și a cooperării dintre stat și Biserică în domeniul protecției sociale.
Colegul său de partid din Senat, Mircea Banias, a susținut trei declarații politice cu titlul: "Operațiunea Atalanta-un succes al forțelor navale UE", "Revizuirea Constituției" și "Cine seamănă vânt culege furtună".

O declarație
Există apoi și parlamentari care au avut doar câte o declarație politică. Așa este cazul liberalului Mihai Lupu, care a susținut declarația din 9 februarie intitulată "Repere sacre în «Teritorii sacre»; «Orașul Alb»". Și pesedistul Matei Brătianu a avut o singură interven-ție din 18 mai în cadrul dezbaterilor pentru Legea educației naționale.
Iusein Ibram, reprezentantul Uniunii Democrate Turce din România, a luat și el cuvântul doar o dată în fața colegilor săi, pe 27 aprilie 2010, pentru a vorbi despre evenimentele petrecute în Imperiul Otoman în anul 1915.
Senatorul Alexandru Mazăre s-a remarcat și el tot numai cu o declarație în luna februarie: "Zelul lui Boc în interzicerea drogurilor ușoare-praf în ochii electoratului".

Codașii topului
În coada clasamentului se regăsesc social-democrații Anto-nella Marinescu, Cristina Dumitrache și Eduard Martin care nu au avut nici o intervenție în această sesiune.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3871 secunde