Lungul drum al parlamentarilor constănțeni spre lege

2666
Lungul drum al parlamentarilor constănțeni spre lege - 7ceada89ee509afd104bcb86663bf9ce.jpg
Deputații și senatorii constănțeni vor intra, de la 1 iulie, în vacanță parlamentară. Deși se vehiculează o sesiune extraordinară pentru Legea Educației, cei 14 parlamentari constănțeni se pregătesc, pentru moment, de o perioadă de relaș. Și pentru că a trecut aproape jumătate din mandat, e interesant de observat care a fost activitatea lor în Legislativ, mai exact, câte proiecte au inițiat și, mai ales, câte dintre acestea au devenit legi.

Cel mai activ parlamentar constănțean din punct de vedere al inițiativelor legislative este democrat liberalul Constantin Chirilă, deputatul Colegiului 4, inițiator sau co-inițiator la 75 de proiecte, în vreme ce parla-mentarul cu cea mai slabă activitate din acest punct de vedere este social democrata Antonella Marinescu, deputatul Colegiului 9, care a semnat doar trei inițiative de la preluarea mandatului, în toamna lui 2008.
Deputatul Colegiului 1, liberalul George Dragomir figurează pe site-ul Camerei Deputaților cu 27 de inițiative legislative. Dintre acestea, doar una a devenit lege, fiind vorba despre Legea nr. 59 din 31 martie 2010 pentru modificarea art. 55 din Legea administrației publice locale nr. 215/2001.
Colegul său din Camera Deputaților, liberalul Mihai Lupu apare ca fiind inițiatorul a doar șase proiecte care, însă, până la acest moment, nu au devenit lege. Lupu este deputatul Colegiului uninominal numărul 2.
Deputatul Colegiului 3, social-democrata Cristina Dumitrache, a semnat 13 propuneri legislative. Până în prezent, niciuna nu a devenit lege, ele aflându-se fie în dezbaterea comisiilor de specialitate, fie în Senat.
Constantin Chirilă, deputatul democrat liberal al Colegiului 4 este, de departe, unul dintre cei mai activi "uninominali" constănțeni. Inițiator, alături de alți colegi din Parlament, a 75 de propuneri legislative, pedelistul se poate lăuda cu faptul că, dintre acestea, trei sunt deja legi. Este vorba despre Legea 95/2010 - Propunere legislativă pentru modificarea art. 10 alin. (1) din Legea nr. 46/2008 Codul Silvic, Legea 54/2010 - Propunere legis-lativă pentru abrogarea alin. (2) și (3) ale art. 34 din Legea nr. 46/2008 Codul Silvic și Legea 67/2010 - Proiect de lege pentru modificarea alin. (3) al art. 18 din Legea fondului funciar nr. 18/1991.
Zanfir Iorguș, deputatul PDL al Colegiul 5 apare pe pagina web a instituției ca semnatar la 14 propuneri legislative. Niciuna nu a devenit până la ora actuală lege, aflându-se, ca și în cazul altor deputați și senatori, în comisiile de specialitate.
Aflat deja la al doilea mandat de deputat, social-democratul Eduard Martin a inițiat, îndeosebi în tandem cu senatorul Alexandru Mazăre, zece propuneri legislative. Una dintre ele a devenit lege, și anume Legea 272/2009 - Propunere legislativă pentru modifi-carea Legii nr. 263 din 19.07.2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea creșelor. Martin este deputat al Colegiului 6.
Colegul său din Cameră, pesedistul Matei Brătianu, ales în sistem unino-minal pe Colegiul 7, a semnat 27 de propuneri legislative, dar de la debutul mandatului său niciuna nu a "ars" toate etapele pentru a deveni act normativ.
Manuela Mitrea, deputat PSD pe Colegiul 8 se poate mândri cu faptul că, dintre cele zece propuneri inițiate, una este lege, anume Legea 78/2010 - Proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 198/2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe și nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate.
Probabil că parlamentarul constănțean cu cea mai inconsistentă activitate este deputatul social-democrat Antonella Marinescu, care în aproximativ doi ani de mandat în Parlamentul României înregistrează "performanța" a doar trei inițiative legislative. Despre vreun proiect care să fi devenit lege nici vorbă.
Maria Stavrositu, deputatul PDL al Colegiul 10 a semnat, așa cum se arată pe site-ul Camerei, 17 inițiative legislative, dintre care una, al cărei co-inițiator este, s-a concretizat într-o lege: Legea 359/2009 - Proiect de lege pentru modificarea art. 20 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
Cei patru senatori tomitani nu fac notă discordantă cu colegii lor deputați. Astfel, există senatori care nu s-au prea agitat cu proiectele de lege, dar și alții care, din contră, au dovedit un interes sporit pentru o serie de proiecte. Liberalul Puiu Hașotti, senatorul PNL al Colegiului 1, a inițiat 39 de propuneri legislative. La momentul actual, una dintre ele se constituie în Legea 376/2009 - Propunere legislativă pentru modificarea art. 26 din Legea 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului.
Senatorul Colegiului 2, pesedistul Nicolae Moga, nu e prea departe de colega sa din Camera Deputaților, Antonella Marinescu, el semnând doar șase inițiative legislative de la începutul mandatului. Niciuna nu s-a constituit în lege.
Alexandru Mazăre, senatorul PSD al Colegiului 3 se mândrește cu aceeași lege ca și deputatul Eduard Martin, fiind vorba despre Legea 272/2009 - Propunere legislativă pentru modificarea Legii nr. 263 din 19.07.2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea creșelor pe care, de altfel, au inițiat-o împreună. Pe lângă aceasta, Mazăre a semnat încă 11 inițiative legislative.
Mircea Banias, senator PDL aflat la primul mandat, a semnat 24 de inițiative legislative. Democrat liberalul, senator al Colegiului 4, nu contorizează încă o lege în actualul mandat.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4959 secunde