Mazăre nu preia Spitalul de Boli Infecțioase, pentru că are nevoie de bani pentru locuințele ieftine

3217
Mazăre nu preia Spitalul de Boli Infecțioase, pentru că are nevoie de bani pentru locuințele ieftine - 3337a3c31ebcc50989297a8cf95c3720.jpg
Peste 85% dintre spitale din întreaga țară trebuie să treacă, până la 1 iulie, în administrația autorităților locale, în cadrul procesului de descentralizare a sistemului sanitar. Conform listei transmise de minister, Consiliul Local Constanța urmează să preia Spitalul Clinic de Boli Infecțioase. Edilul Radu Mazăre a afirmat însă, ieri, că unitatea sanitară nu va fi preluată decât dacă vor fi asigurate și fondurile necesare, pentru că "noi trebuie să ne gospodărim cu lucrurile noastre".
"Nu știu nimic despre spitale. De ce le-aș prelua?!? Nu știu, noi l-am reparat (n.r. - Spitalul Clinic de Boli Infecțioase), deși nu era treaba noastră, pe banii comu-nității. O să preiau spitalul în momentul în care voi ști că este asigurată sursa de finanțare, pentru că noi trebuie să ne gospodărim cu lucrurile noastre. Nu pot să iau acum bani de la cartierul de locuințe ieftine pentru tineri ca să bag în spital pentru că cei de la Guvern nu fac lucrul acesta sau nu vor să-l facă", a declarat primarul.
Întrebat dacă acest lucru înseamnă că nu va ține cont de Hotărârea de Guvern Nr. 529/2 iunie 2010, Mazăre a răspuns: "Eu semnez numai când mi se predă cu sursă de finanțare".
Până în prezent, proiectul privind cartierul de locuințe pentru tineri nu și-a dovedit utilitatea: sute de tineri au refuzat să intre în posesia apartamentelor și garsonierelor, fie pentru că sunt mult mai mici decât s-a spus inițial, fie pentru că prețurile sunt prea mari. În aceste condiții, să fie mai important respectivul cartier decât sănătatea constănțenilor, având în vedere că în această unitate sunt tratați pacienții seropozitivi sau copiii cu toxiinfecții alimentare?

CNAS dă banii pentru medicamente, primăria pentru utilități
Trebuie precizat însă că ministrul Sănătății, Cseke Attila, a subliniat, în repetate rânduri că "descentralizarea nu va însemna abandonarea sistemului medical pe umerii comunităților locale". "Procesul de des-centralizare nu creează probleme financiare suplimentare autorităților locale deoarece actuala formă de finanțare a spitalelor se va menține. În acest sens, în continuare unitățile sanitare cu paturi se vor finanța pe baza contractelor încheiate cu reprezentanții caselor de asigurări de sănătate", se preciza într-un comunicat al Ministerului Sănătății, transmis pe 2 iunie. Diferența va fi că finanțarea asigurată de casă va fi utilizată pentru achiziționarea de medicamente, materiale sanitare și aparatură medicală de înaltă performanță, în vreme ce autoritățile locale vor avea obligația să asigure fonduri pentru plata utilităților, a reparațiilor curente, a modernizărilor. O sursă de finanțare va fi, în continuare, reprezentată de programele naționale de sănătate.
În județul nostru sunt localități unde consiliile locale s-au implicat și până acum, în acest mod, pentru sprijinirea financiară a spitalelor. Astfel, anul trecut, Consiliul Local Băneasa a acordat fonduri Centrului de Sănătate din localitate pentru combustibil și pentru reparațiile curente. La fel, la Spitalul Municipal Medgidia o parte din fondurile necesare reparațiilor realizate au fost alocate de Consiliul Local. Mai mult, reprezentanții ministerului Sănătății au dat asigurări că vor achita datoriile spitalelor, astfel încât acestea să nu cadă în sarcina autorităților locale.
Rostul acestui transfer este ca deciziile privind soluționarea problemelor cu care se confruntă unitățile spitalicești să fie luate la nivel local. Astfel, directorii spitalelor vor fi numiți la propunerea consiliului de administrație al unității sanitare, din care vor face parte reprezentanți ai autorităților locale. La fel, ei vor fi evaluați de autoritățile de la nivel local, chiar dacă prin prisma indicatorilor stabiliți de minister. Pe de altă parte, autoritățile vor putea controla modul cum sunt cheltuiți banii în spitale.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3792 secunde