Pentru perioada septembrie-noiembrie,

Pogea anunță că toți bugetarii vor avea 10 zile de concediu fără plată sau vor lucra mai puține ore pe zi

492
Pogea anunță că toți bugetarii vor avea 10 zile de concediu fără plată sau vor lucra mai puține ore pe zi - ed4f2064045ca72b7f2a53f052d82c55.jpg
Ministrul Finanțelor Publice, Gheorghe Pogea, a anunțat că, în perioada septembrie - noiembrie, toți salariații de la stat vor avea 10 zile de concediu fără plată sau vor lucra mai puține ore pe zi, astfel încât activitatea instituțiilor să nu fie afectată.
De asemenea, până la sfârșitul anului orele suplimentare nu vor mai fi plătite, iar primele vor fi anulate.
"În perioada septembrie până în noiembrie 2009, toți angajații din sectorul public, inclusiv de la instituțiile autofinanțate, vor face obiectul reducerii timpului de lucru cu echivalentul a 10 zile lucrătoare și sigur cu diminuarea corespunzătoare a veniturilor. Efectul va fi aproximativ de 0,3% din PIB. Fiecare ordonator principal de credite va dispune fie de concediu fără plată sau reducerea programului de la opt la șase ore", a declarat Pogea.
Astfel, la nivelul cheltuielilor bugetare, 1,5 miliarde lei vor fi econo-misite din impunerea concediilor fără plată pentru personalul bugetar, de câte 10 zile, "sau timp liber corespunzător".
Totodată, aproape 500 milioane lei vor fi scutite din "înlocuirea orelor suplimentare cu timp liber corespunzător".
Vizavi de această măsură anunțată de Pogea, senatorul democrat-liberal Mircea Banias a declarat că, în această perioadă, "toți bugetarii trebuie să fie solidari". "Trebuie să înțelegem că Guvernul încearcă să ia măsuri pentru a economisi bani", a adăugat el. "Oricum, am înțeles că această variantă este doar o propunere. Când va lua Guvernul o decizie clară, atunci o vom respecta și noi", a încheiat Banias.
Colegul său din Senat, liberalul Puiu Hașotti, nu a fost de aceeași părere. "Este ultima aberație a acestui Guvern. Este imposibil de aplicat", a spus ferm el. "Cel mai bine ar fi ca domnul Pogea să își ia liber nu 10 zile, ci 10 ani", a ținut să completeze Hașotti.
Deputatul PSD Eduard Martin a caracterizat această măsură ca fiind "una extremă". "Nu cred că România a ajuns în situația de a adopta astfel de măsuri. Vom vedea ce va ieși și dacă această inițiativă va scoate România din criză. Mă îndoiesc că va fi așa", a mai spus el. "În mod cert se va face economie, dar economie se poate face și altfel", a încheiat Martin.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.2052 secunde