POLIȚIA LOCALĂ, ATRIBUȚII CA POLIȚIA RUTIERĂ? Ce proiect au inițiat parlamentarii PNL

8062
2
POLIȚIA LOCALĂ, ATRIBUȚII CA POLIȚIA RUTIERĂ? Ce proiect au inițiat parlamentarii PNL - politia-1496502169.jpg
14 parlamentari PNL au depus un proiect de lege prin care să permită, explicit, polițiștilor locali să dirijeze traficul, să legitimeze șoferi și să aplice amenzi, pentru a avea aceleași atribuții ca Poliția rutieră, având în vedere că actualele reglementări sunt vagi, iar practica a fost neunitară. 


La începutul anului, Avocatul Poporului a sesizat ICCJ cu un punct de vedere opus, de a interzice total polițiștilor locali să exercite atribuții în domeniul rutier.


Potrivit Legii 155/2010, care reglementează activitatea Poliției locale, instituția are atribuții și în privința circulației pe drumurile publice, însă ele nu sunt precizate explicit, informează news.ro. 


OUG 195/2002, care prevede atribuțiile poliției rutiere, nu a fost modificată după intrarea în vigoare a Legii 155, ceea ce a dus efectiv la un vid legislativ. În practică, s-au evidențiat aplicări neunitare ale legii, fiind cazuri în care Poliția locală, în baza Legii 155, a aplicat amenzi, iar instanța le-a anulat, iar alte cazuri în care ele au fost susținute.


Proiectul inițiat de cei 14 parlamentari PNL modifică OUG 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, adăugând și Poliția locală la toate capitolele în care Poliția rutieră are atribuții.


Astfel, Poliția locală va putea să îndrume, să supravegheze și să controleze respectarea normelor de circulație pe drumurile publice, dar și să ia măsuri în cazul în care se constată încălcări. Poliția locală va putea dirija traficul, să legitimeze șoferi, să aplice contravenții și să amendeze șoferii.


"Printre atribuțiile poliției locale intră și reglementări ce privesc circulația pe drumurile publice, dar de care nu se ținea seama întrucât OUG 195/2002 nu a fost actualizată și modificată astfel încât și polițiștilor locali să le se recunoască aceste drepturi și atribuții pe care le au conform statutului lor", explică inițiatorii.


Acest vid legislativ a fost identificat și de Avocatul Poporului, însă instituția dorește să elimine total mențiunile privind atribuțiile în circulația pe drumurilepublice. În acest sens, Avocatul Poporului a inițiat, în februarie, un recurs în interesul legii la ICCJ, pentru a se specifica faptul că doar polițistul rutier poate aplica amenzi.


"În condițiile în care nici Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 și nici Regulamentul de aplicare al acesteia nu cuprind dispoziții referitoare la competența poliției locale în materia circulației pe drumurile publice și procedura aplicabilă pentru constatarea contravențiilor de către poliția locală, iar Legea nr. 155/2010 stabilește în mod generic competențe de constatare a contravențiilor și de aplicare a sancțiunilor în sarcina poliției locale, Avocatul Poporului constată că nu există un cadru procedural pentru îndeplinirea de către polițistul local a atribuțiilor în materia circulației pe drumurile publice", atrăgea atenția Avocatul Poporului.


Instituția arată că, potrivit actualelor legii, polițiștii locali nu ar putea interveni în trafic decât alături de un polițist rutier.


Proiectul de lege a fost depus în Senat, iar Camera Deputaților este for decizional.










Comentează știrea

X man
3 iunie 2017
Politia locala?

Politia locala cand a fost infiintata legiuitorul a gandit-o bine,problema fiind cum a fost inteleasa in teritoriu care din toate atributiile prevazute in lege localii au infiintat doar serviciul ce tine de rutiera fara a se gandi ca o alta atributie mult mai importanta decat rutiera este ordinea publica care tine cu adevarat de siguranta cetateanului nicidecum de cati bani aduce la buget serviciul respectiv! Haideti sa nu incurcam o autoritate a statului precum politia cu o autoritate locala pentru ca in primul rand nu sunt scolarizati in acest sens! Apropo ei cui au depus juramantul?

m.a.i
4 iunie 2017
Pol nationala vs pol locala

Nu stiam ca politia locala a terminat Scoala de Agenti de Politie Vasile Lascar Campina 2 ani,din pacate acesti gardieni publici vor si ei atributii ca Politia Nationala!rog a nu se confunda Politia Locala cu cea Nationala

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0217 secunde